Tajemství dokonalého švestkového koláče s tvarohem
Švestkový koláč s tvarohem: Klasika Švestkový koláč s tvarohem evokuje vzpomínky na dětství a babičky teplou kuchyni. Tato česká...
Švestkový koláč s tvarohem: Klasika Švestkový koláč s tvarohem evokuje vzpomínky na dětství a babičky teplou kuchyni. Tato česká...
Kdo by odolal lahodnému kousku dortu? Chuť na sladké nás občas všechny přepadne a v tu chvíli není nic lepšího než jednoduchý a rychlý...
Proč květákové placičky? Květákové placičky, neboli smažené placky z květáku, jsou v české kuchyni stálicí a není se čemu divit....
Historie krabic na cukroví Dnešní krabice na cukroví, zdobené ornamenty a vánočními motivy, mají svůj původ v 19. století. S nástupem průmyslové revoluce a rozvojem cukrovarnictví se cukr stal dostupnějším zbožím. Zároveň se zdokonalily i technologie výroby papíru a lepenky, což umožnilo vznik krabic sloužících k...
06. 11. 2024
Hovězí pupek: Pochoutka nebo rarita? Hovězí pupek, donedávna přehlížená část hovězího masa, si pomalu ale jistě razí cestu do českých restaurací. Ještě před pár lety byl hovězí pupek doménou spíše řezníků a nadšených kuchařů, kteří v něm objevili jeho skrytý potenciál. Dnes se s ním setkáváme čím dál...
05. 11. 2024
Historie kořenek Kořenky, nezbytní pomocníci v kuchyni, mají dlouhou a fascinující historii. Od pradávna si lidé cenili koření pro jeho schopnost dochutit jídlo a uchovat potraviny. Archeologické nálezy dokazují, že koření se používalo již v době kamenné, a to nejen pro kulinářské účely, ale také při náboženských...
05. 11. 2024
Původ a historie liči Liči, exotické ovoce s lahodnou, sladkou dužinou, má svůj původ v jižní Číně. Archeologické nálezy dokazují, že se liči v Číně pěstovalo již před více než 2000 lety. Prapůvodně se liči vyskytovalo v divoké přírodě v oblasti dnešních provincií Guangdong a Fujian. Díky své lahodné chuti a...
05. 11. 2024
Klasické šťouchané brambory Klasické šťouchané brambory, to je synonymum pro tradiční českou kuchyni. Jídlo našich babiček, které v sobě skrývá jednoduchost a zároveň lahodnou chuť. Základem jsou samozřejmě brambory, a to ideálně varný typ C, který se dobře rozšťouchá. Po uvaření se slije voda a brambory se...
04. 11. 2024
Původ a historie perkeltu Maďarský perkelt, toto lahodné a syté jídlo, má své kořeny hluboko v maďarské historii. Ačkoliv přesný původ perkeltu zůstává zahalen tajemstvím, jeho historie sahá až do 18. století. Perkelt, tradiční maďarské jídlo, se původně připravoval z ryb, které se hojně vyskytovaly v Dunaji a...
04. 11. 2024
Dýňové noky: Podzimní pochoutka S příchodem podzimu a s ním i sezóny dýní se otevírá svět kulinářských možností. Jednou z nejoblíbenějších a zároveň nejjednodušších úprav dýně jsou bezesporu dýňové noky. Tyto malé knedlíčky z těsta s přídavkem dýňového pyré si získají srdce malých i velkých...
04. 11. 2024
Vepřová panenka: Královna vepřového Vepřová panenka, to je učiněná královna vepřového masa. Její jemná chuť a křehká konzistence ji předurčují k tomu, aby se z ní staly ty nejvybranější pokrmy. Ať už ji grilujete, pečete, nebo smažíte, vždycky si zachová svoji delikátní chuť. Jedním z nejoblíbenějších...
03. 11. 2024
Co je tapioka Tapioka je škrobový produkt, který se získává z kořene manioku jedlého. Maniok je tropická rostlina původem z Jižní Ameriky, dnes se však pěstuje v mnoha tropických oblastech po celém světě. Tapioka se vyrábí ve formě drobných perliček, které se získávají zahuštěním a následným sušením škrobové...
03. 11. 2024
Výběr panenky a slaniny Při přípravě vepřové panenky ve slanině je výběr kvalitních surovin naprosto zásadní pro výslednou chuť pokrmu. Vepřová panenka by měla být světle růžová, pevná na dotek a s minimem blan. Ideální je panenka z mladšího prasete, která je křehčí a šťavnatější. Při výběru slaniny se...
03. 11. 2024