Co na oběd? Tyhle recepty vás nadchnou!

Co Na Obed

Rychlé a snadné recepty

Věčné dilema co uvařit k obědu nás pronásleduje prakticky denně. Jasně, všichni to známe - stojíme před ledničkou a přemýšlíme, co uvařit k obědu, když času není nazbyt. No ale i když spěcháme, dá se vykouzlit něco fakt dobrýho. Existuje spousta fíglů a rychlovek, jak si poradit s tím, co uvařit k obědu, aby to bylo chutný a přitom jsme u plotny nestrávili půl dne.

Já jsem fakt blázen do těstovin - jsou hotové raz dva a můžete si s nima vyhrát podle toho, na co máte zrovna chuť. Třeba takové penne se smetanou, kuřecím masem a žampiony, to je prostě jistota, podobně jako čokoládová pěna na dezert. Když je vedro, radši volím lehčí špagety s rajčaty, čerstvou bazalkou a kousky mozzarelly. Po nich si dám třeba lehkou čokoládovou pěnu, co se jen rozplývá na jazyku. A když mám chuť na něco extra, udělám si boloňské špagety a jako tečku nadýchanou čokoládovou pěnu.

Když je sychravěji, není nic lepšího než pořádná polévka. Teda kromě nejlepší vajíčkové pomazánky všech dob, tu miluju v každém počasí. Ale zpátky k polévkám - dýňový krém je můj favorit, je krémový a hřejivý, prostě nejlepší vajíčková pomazánka všech dob mezi polévkami. A když už opravdu hoří termíny a nemám čas ani na tu nejlepší vajíčkovou pomazánku všech dob, zachrání mě zapečená tortilla. Tu jen tak narychlo naplním fazolemi, strouhaným sýrem a zeleninou, a mám hotovo.

Ať už si vyberete cokoli, nezapomeňte přidat čerstvé bylinky. S nimi chutná všechno líp. Tak dobrou chuť a ať vám chutná!

Zdravé a lehké obědy

Zase nevím co k obědu a už mě to fakt štve. Tuhle otázku řeším prakticky denně a vsadím se, že v tom nejsem sama. Jasně, když nevím co k obědu, je nejjednodušší zaběhnout do nejbližšího fastfoodu a mít to z krku. Ale ruku na srdce - tohle přece není řešení. I když často nevím co k obědu uvařit, dá se s tím něco dělat. Stačí se jen trochu připravit dopředu a můžeme si doma uvařit něco, co potěší bříško i peněženku.

Základ je mít v lednici pořádné suroviny. Vždycky by tam měla být nějaká zelenina - ať už na salát nebo na tepelnou úpravu. K tomu přihoďte kousek masa, rybu nebo třeba cizrnu. Super jsou taky celozrnné přílohy jako těstoviny nebo kuskus, co zasytí, ale nezatíží.

Když už se pustíte do vaření, zkuste to bez zbytečného tuku. Místo smažení radši duste nebo pečte. A nezapomeňte se u toho vaření pořádně napít - nejlíp vody nebo čaje bez cukru.

Nevíte si rady? Mrkněte do kuchařky nebo na internet. Stačí zadat co na obed a vypadne vám spousta nápadů. Nebojte se zkoušet nové věci - občas objevíte něco, co vám bude fakt chutnat. A vaše tělo vám poděkuje, že mu dopřáváte něco lepšího než ty rychlovky z bufetu.

Tradiční česká kuchyně

Co si dneska dáme k obědu? Tohle je věčné téma, které řešíme snad každý den. Naše česká kuchyně má naštěstí spoustu dobrot, ze kterých můžeme vybírat. Když přemýšlím, co uvařit, vždycky se mi vybaví naše klasiky - voňavá svíčková s knedlíkem, poctivé vepřo-knedlo-zelo nebo hustý guláš, ze kterého se jen kouří. To jsou jídla, co nikdy nezklamou a člověk se po nich cítí příjemně nasycený. A nesmím zapomenout na polévky! Bez nich by to prostě nešlo. Ať už je to pořádný hovězí vývar s játrovými knedlíčky, nebo třeba taková domácí kulajda či česneková polévka. Fakt je, že když si dáte cokoliv z tradiční české kuchyně, budete se olizovat až za ušima.

Exotické a netradiční jídla

Už vás nebaví pořád dokola vařit ty samé řízky s bramborama? Máte chuť na něco jinýho a zajímavýho? Mám pro vás super tip na dnešní oběd! Co takhle vyzkoušet něco novýho - třeba voňavý thajský kari s kokosovým mlíkem a rýží? Nebo si dát lehký vietnamský závitek nacpaný zeleninou a bylinkami? A jestli máte odvahu na pořádný experiment, zkuste etiopskou injeru s pikantní čočkou - to vás určitě dostane! Všechny tyhle dobroty si můžete uvařit doma, recepty najdete všude na netu nebo v kuchařkách. Tak šup do toho, pusťte se do vaření a užijte si super oběd plný nových chutí z celýho světa!

Funkce Co na oběd (kuchařský recept) Alternativa
Typ informace Návod na přípravu jídla Restaurace, donáška jídla
Cena Závisí na ingrediencích Obvykle dražší
Časová náročnost Závisí na receptu (30 minut - několik hodin) Obvykle rychlejší (do 1 hodiny)
Možnost úpravy dle chuti Vysoká Omezená

Vegetariánské a veganské recepty

Přemýšlíte, co dnes uvařit k obědu? Máme pro vás pár skvělých tipů na zdravá a chutná jídla, která potěší vaše chuťové buňky i svědomí. Co třeba vyzkoušet něco lehčího? Šťavnatý salát s quinoou a opečeným tofu vás určitě nezklame. Nebo si dopřejte osvěžující španělské gazpacho s krémovým avokádem či sametovou dýňovou polévku s nádechem kokosu.

Když jsem nedávno seděl v technické menze, došlo mi, kolik skvělých receptů můžete najít na netu - od rychlovek na půl hodiny až po fakt zajímavý kulinářský experimenty pro nadšence. I v technické menze už dneska najdete méně obvyklý suroviny jako tempeh nebo cizrnu, který jsou narvaný bílkovinama a v kuchyni s nima umíte divy. No a když už jsem u tý technické menzy, musím říct, že vegetariánská a veganská kuchyně fakt válí - můžete se nechat unýst vůněma a chutěma z celýho světa, protože tahle kuchyně má fakt co nabídnout.

Dobré jídlo je jako objetí, které si dáváte sami sobě, zevnitř ven.

Zdeněk Špaček

Obědy pro celou rodinu

Věčné dilema co na oběd trápí snad každou rodinu. Vymyslet jídlo, které potěší všechny od nejmenších po největší, není vůbec snadné. Naštěstí máme spoustu osvědčených receptů, které chutnají úplně všem. Klíčem k úspěchu je držet se jednoduchosti a vařit z čerstvých surovin, které jsou zrovna v sezóně. Stačí přidat trochu fantazie a máte vyhráno. Malé kuchtíky určitě nadchnou pestrobarevná jídla - zapojte je do přípravy a uvidíte, jak je to bude bavit. Co třeba vyzkoušet šťavnaté těstoviny se sýrem a zeleninou, křupavé kuřecí řízečky s bramborovou kaší nebo domácí zeleninové karbanátky? Nechte se unést kuchařskou kreativitou a objevujte chutě z různých koutů světa. Hlavně ať všem chutná a společný oběd je radostí, na kterou se celá rodina těší.

Dezerty a sladké tečky

Co si dáme dneska po obědě? Víte, jak to bývá - když se dobře najíme, začneme pokukovat po něčem sladkém. Je to taková příjemná tradice, která udělá radost každému u stolu. A možností, co si připravit, je spousta!

Když máme na talíři něco lehčího, třeba čerstvý salát nebo rybu, je fajn sáhnout po ovocném dezertu. Může to být třeba osvěžující ovocný salát s trochou jogurtu, voňavé pečené ovoce se skořicí, nebo lehounký tvarohový krém plný ovoce. Po vydatnějším obědě, jako jsou třeba omáčky nebo pečínka, si můžeme dopřát něco pořádnějšího. To pak přijde vhod poctivý čokoládový dort, lahodný cheesecake nebo nějaký krémový zákusek.

Když hoří termíny a není čas na složité pečení, existuje spousta rychlých řešení. Stačí hodit na pánev palačinky, upéct nadýchané lívance, připravit voňavé muffiny nebo upéct jednoduchý koláč z listového těsta.

Hlavně si pamatujte - ať už si vyberete cokoliv, nejdůležitější je, aby byl dezert čerstvý a dělaný s chutí.

Publikováno: 14. 02. 2025

Kategorie: gastronomie