Kapsáče: Tajemství křupavé pochoutky našich babiček

Kapsáče

Historie kapsáčů

Kapsáře, ty praktické kapsy na kalhoty, známe dnes spíše jako módní doplněk. Málokdo ale ví, že jejich historie sahá až do středověku. Tehdy sloužily jako zástěry, které chránily oděv před ušpiněním. A co teprve kapsáře a druh cukroví? Inu, i tady najdeme spojitost! V minulosti se totiž sladkosti běžně nenosily v kapsách kalhot, ale právě v kapsářích. Ty se zavěšovaly na opasek a sloužily jako praktická schránka na drobné pamlsky. Děti si tak mohly nosit své oblíbené cukrovinky s sebou, aniž by je ztratily nebo rozdrobily. Kapsáře na cukroví se často zdobily výšivkami, krajkou nebo korálky a byly tak i ozdobným prvkem. Dnes už se s nimi sice tak často nesetkáme, ale tradice kapsářů jakožto praktického doplňku přetrvává dodnes.

Tradiční receptura

Kapsáře, neodmyslitelná součást vánočního cukroví na českých stolech, v sobě skrývají tradici sahající až do dob našich babiček. Jejich příprava se dědila z generace na generaci a tajemství té správné chuti se často střežilo jako oko v hlavě. Základem těsta na kapsáře je vždy kvalitní máslo, hladká mouka a cukr. Právě máslo dodává těstu jeho nezaměnitelnou křehkost a jemnost. Po upečení se kapsáře plní lahodnou náplní, nejčastěji povidlovou nebo ořechovou. I zde se fantazii meze nekladou a každá rodina má svůj osvědčený recept. Některé hospodyňky přidávají do náplně rum, kakao nebo citronovou kůru, aby chuť ještě více podtrhly. Hotové kapsáře se pak zdobí čokoládou, cukrovou polevou nebo se jen lehce popráší moučkovým cukrem.

Druh cukroví Tvar Náplň Oblíbenost
Kapsáře Košíček Ořechová/Maková Vysoká
Perníčky Různé tvary Bez náplně Velmi vysoká

Regionální variace

V rámci České republiky se setkáváme s rozmanitostí tradic a zvyků, což se odráží i v oblasti odívání a gastronomie. Kapsáře, tradiční součást mužského kroje, se v různých regionech liší střihem, zdobením i použitým materiálem. Například na Hané se nosily kapsáře široké a bohatě vyšívané, zatímco na Valašsku byly užší a zdobené koženými aplikacemi. Stejně tak se liší i recepty na druh cukroví, který je v daném regionu oblíbený. Zatímco východní Čechy jsou proslulé perníčky s různými motivy, na Moravě se těší velké oblibě koláče plněné tvarohem nebo mákem. Tyto regionální variace jsou cenným dokladem kulturní rozmanitosti naší země a připomínají nám bohatou historii a tradice jednotlivých oblastí. Je fascinující pozorovat, jak se i zdánlivě obyčejné věci, jako jsou kapsáře nebo druh cukroví, mohou stát symbolem určitého regionu a nést v sobě jeho specifický charakter.

Kapsáře v moderní kuchyni

V dnešní době, kdy se kuchyně stávají stále více centrem domova, je důležité, aby byly nejen funkční, ale i stylové. A právě zde přicházejí na řadu kapsáře. Tyto praktické a zároveň dekorativní prvky dokáží dodat vaší kuchyni ten správný šmrnc. Kapsáře se hodí pro uložení nejrůznějších drobností, jako jsou kuchařky, utěrky, kořenky a mnoho dalšího. Díky nim budete mít vše potřebné vždy po ruce a vaše kuchyně bude působit uklizeným a organizovaným dojmem.

A co teprve kapsáře na cukroví? Ty jsou nepostradatelným pomocníkem v každé kuchyni, obzvláště pak v období Vánoc. Umožní vám přehledně uložit všechny druhy cukroví, ať už se jedná o pracny, vanilkové rohlíčky nebo linecké. Vaše cukroví tak zůstane déle čerstvé a voňavé a vy ho budete mít vždy připravené pro nečekané návštěvy.

Tipy pro přípravu

Pečení cukroví do kapsáře je krásnou tradicí, která potěší celou rodinu. Aby se vám ale kapsář povedl a cukroví v něm vydrželo co nejdéle čerstvé, je potřeba dodržet pár tipů. Důležitý je výběr správného materiálu. Kapsář by měl být z pevné látky, která dobře drží tvar a zároveň je prodyšná. Ideální je bavlna nebo len. Před plněním cukrovím kapsář vždy vyperte a vyžehlete. Zbavíte ho tak případných nečistot a zápachu. Cukroví do kapsáře skládejte až úplně vychladlé a suché. Jinak by mohlo zvlhnout a ztratit na chuti. Pro delší trvanlivost můžete jednotlivé druhy cukroví prokládat pečicím papírem. Kapsář s cukrovím skladujte na chladném a suchém místě, ideálně ve spíži nebo v chladnější místnosti.

Kapsáče, to je ta vzácná vzpomínka na dětství, kdy se svět zdál sladší a jednodušší.

Božena Vacková

Servírování a skladování

Kapsáče i druh cukroví nejlépe chutnají čerstvé, ale dají se i skladovat pro pozdější konzumaci. Kapsáče po vychladnutí uchovávejte v uzavřené nádobě, aby neoschly a zůstaly vláčné. Takto vám vydrží chutné i několik dní. Pokud chcete kapsáče uchovat déle, můžete je zamrazit. Před zamrazením je nechte zcela vychladnout a poté je zabalte do potravinové fólie nebo uložte do mrazicího sáčku. Druh cukroví, jako jsou například linecké, pracny nebo perníčky, skladujte v chladu a suchu. Ideální je plechová dóza s víkem, která zabrání přístupu vzduchu a vlhkosti. Takto vám cukroví vydrží křehké a voňavé i několik týdnů. Pamatujte, že cukroví s krémovou náplní nebo polevou je třeba skladovat v chladničce a spotřebovat do 2-3 dnů.

Zajímavosti o kapsáčích

Ačkoliv se název „kapsáče“ může zdát jasný – kalhoty s kapsami – ukrývá se za ním i sladké tajemství. Kapsáče totiž nejsou jen praktickým kouskem oblečení, ale také druhem cukroví, které si s kapsami moc nerozumí. Tyto malé, křehké a nadýchané laskominy dostaly své jméno pravděpodobně podle svého tvaru. Ten totiž připomíná malé kapsičky, které se po upečení krásně nafoukly a vytvořily tak ideální prostor pro náplň. A že je z čeho vybírat! Kapsáře můžeme plnit nejrůznějšími dobrotami, od tradiční povidel a tvarohu, přes ovocné marmelády až po nadýchané krémy. Ať už se ale rozhodnete pro jakoukoliv variantu, jedno je jisté – kapsáře vám zaručeně zvednou náladu a uspokojí vaše chuťové pohárky.

Publikováno: 01. 12. 2024

Kategorie: jídlo a nápoje