Nadýchané rychlé buchty hotové raz dva!
Rychlé buchty: Ideální dezert
Buchty, to je synonymum pro české pečení. Vzpomínky na dětství, vůně babičky kuchyně a chuť nadýchaného těsta. Co ale dělat, když na pečení není čas? Řešením jsou rychlé buchty. Rychlé buchty jsou ideální volbou pro všechny, kteří touží po domácím dezertu, ale nechtějí trávit hodiny v kuchyni. Existuje nepřeberné množství receptů, ze kterých si vybere opravdu každý. Oblíbené jsou rychlé buchty z jogurtu, kefíru nebo tvarohu. Tyto suroviny dodají těstu vláčnost a jemnost. Navíc se jedná o suroviny, které běžně najdete v lednici. Příprava těsta je velmi snadná a zvládne ji i úplný začátečník. Stačí smíchat všechny ingredience dohromady a důkladně promíchat. Není potřeba žádné kynutí, takže ušetříte spoustu času. Rychlé buchty můžete péct na plechu, v dortové formě nebo muffinové formě. Fantazii se meze nekladou. Do těsta můžete přidat ovoce, ořechy, čokoládu nebo povidla. Po upečení stačí buchty posypat moučkovým cukrem a můžete podávat.
Historie a původ buchet
Buchty, ty nadýchané a voňavé symboly české kuchyně, mají dlouhou a bohatou historii. Ačkoliv přesný původ rychlých buchet, tedy těch, které se připravují rychle a bez zdlouhavého kynutí, není zcela jasný, jejich kořeny sahají hluboko do minulosti. Již naše babičky a prababičky znaly triky, jak si i v době, kdy nebyl čas nazbyt, dopřát kousek sladké radosti. Rychlé buchty, často pečené na plechu a potřené povidly či posypané tvarohem, tak byly vítaným zpestřením jídelníčku i v těch nejskromnějších domácnostech. Tajemství jejich rychlé přípravy spočívá v použití kypřících prášků, které nahrazují tradiční kynutí droždím. Díky nim se těsto krásně nafoukne a buchty jsou nadýchané a vláčné i bez dlouhého čekání. Rychlé buchty tak představují ideální řešení pro všechny milovníky sladkého, kteří si chtějí pochutnat na domácí dobrotě bez zbytečného zdržování.
Nejoblíbenější druhy buchet
V českých domácnostech se těší velké oblibě rychlé buchty, které se dají připravit během chvilky. Mezi nejoblíbenější patří bezesporu bublanina. Stačí smíchat vejce, cukr, mouku a mléko, přidat ovoce dle chuti a šup s ní do trouby. Za půl hodiny je hotovo a vy si můžete pochutnat na nadýchané a voňavé dobrotě. Další variantou pro rychlé pečení jsou buchty z jogurtového těsta. Jogurt dodá těstu vláčnost a jemnost. Oblíbené jsou také buchty na plech, které se potírají různými náplněmi, jako je mák, tvaroh nebo povidla. Rychlé buchty jsou ideální volbou, když dostanete chuť na sladké a nechcete trávit v kuchyni dlouhé hodiny.
Tajemství rychlého těsta
Klíčem k nadýchaným a vláčným buchtám, které se rozplývají na jazyku, je často rychlé těsto. Ale co to vlastně znamená "rychlé těsto"? Nejde o žádnou magii, ale o pár jednoduchých triků a tipů, které vám ušetří čas a zaručí skvělý výsledek. Zaprvé, zapomeňte na dlouhé kynutí! Rychlé těsto na buchty většinou nepotřebuje kynout vůbec, nebo jen velmi krátce. Tajemství se skrývá v použití kypřících prášků do pečiva, které zajistí, že buchty krásně naběhnou i bez tradičního kynutí. Zadruhé, důležité je správné zpracování těsta. Nemusíte ho hníst do úmoru, stačí ho jen lehce spojit a propracovat, aby se suroviny spojily. Přemícháním a hnětením těsta byste zbytečně vyvíjeli lepek, což by mělo za následek tuhé a gumové buchty. Pamatujte, že tajemství rychlého těsta spočívá v jednoduchosti a rychlosti. S trochou cviku a těmito tipy budete mít na stole voňavé a nadýchané buchty raz dva!
Vlastnost | Rychlé buchty | Klasické kynuté buchty |
---|---|---|
Doba přípravy | cca 30 minut | cca 2-3 hodiny (včetně kynutí) |
Náročnost | Snadné | Středně těžké |
Použití droždí | Prášek do pečiva | Čerstvé nebo sušené droždí |
Tipy pro nadýchané buchty
Chcete-li, aby vaše rychlé buchty byly krásně nadýchané a doslova se rozplývaly na jazyku, existuje pár triků, které vám s tím pomohou. Za prvé, nezapomeňte na kynutí. I když se jedná o rychlé buchty, dopřejte těstu alespoň krátkou dobu na kynutí v teple. Stačí 15-20 minut, během kterých těsto zdvojnásobí svůj objem. Za druhé, pečte buchty při správné teplotě. Příliš vysoká teplota způsobí, že se buchty rychle zpevní na povrchu, ale uvnitř zůstanou nedopečené. Naopak nízká teplota prodlouží dobu pečení a buchty můžou být vysušené. Ideální je teplota okolo 180 stupňů Celsia. A konečně, nezapomeňte na párátko. Před vytažením z trouby zkontrolujte propečenost buchet zapíchnutím párátka. Pokud po vytažení zůstane čisté, jsou buchty hotové. S těmito tipy budou vaše rychlé buchty vždycky nadýchané a lahodné!
Nepečené varianty buchet
Nepečené varianty buchet představují skvělou alternativu pro všechny milovníky sladkého, kteří nemají troubu, dostatek času nebo se prostě jen chtějí vyhnout zdlouhavému pečení. Tyto rychlé a snadné recepty vám umožní vychutnat si lahodné buchty bez zbytečného úsilí. Mezi nejoblíbenější nepečené varianty patří buchty z dětských piškotů, které se prokládají lahodným krémem a ovocem. Oblíbené jsou také buchty z tvarohu a máslových sušenek, které se jednoduše smíchají a nechají ztuhnout v lednici. Pro milovníky čokolády se nabízí varianta s kakaovými sušenkami a čokoládovým krémem. Nepečené buchty jsou ideální pro horké letní dny, kdy se vám nechce zapínat troubu, ale i jako rychlý dezert pro nečekané návštěvy. Fantazii se meze nekladou a vy si tak můžete vytvořit vlastní varianty s oblíbenými surovinami a chutěmi.
Servírování a zdobení buchet
Rychlé buchty, ať už pečené na plechu nebo jako nadýchané knedlíky, si zaslouží i krásnou prezentaci. Po upečení je nechte krátce zchladnout, aby se s nimi lépe pracovalo. Pro servírování buchet zvolte elegantní mísu nebo tác. Pokud jste pekli buchty na plechu, nakrájejte je na úhledné čtverečky nebo obdélníky. Knedlíkové buchty servírujte celé nebo rozkrojené na polovinu. A teď ta zábavná část - zdobení! Pro klasický vzhled posypte buchty moučkovým cukrem. Chcete-li přidat trochu svěžesti, podávejte je s kopečkem zakysané smetany a čerstvým ovocem, jako jsou jahody, borůvky nebo maliny. Pro labužníky můžete připravit i vanilkový krém nebo čokoládovou polevu. Fantazii se meze nekladou! Nezapomeňte, že nejdůležitější je, aby vám buchty chutnaly.
Publikováno: 01. 11. 2024
Kategorie: jídlo a nápoje