Mexita: Chuť Mexika na dosah ruky

Mexita

Historie mexického piva

Mexičané zdědili lásku k fermentovaným nápojům po předcích Aztécích, kteří vařili „pulque“ z agáve. Španělští dobyvatelé s sebou přinesli v 16. století evropské pivovarnické techniky. První oficiální pivovar v Mexiku byl založen až v roce 1845. Průmyslová výroba piva začala vzkvétat koncem 19. století, kdy do země přišli evropští imigranti, zejména Němci, a přinesli s sebou znalosti o ležácích. Tento styl piva, charakteristický svou zlatavou barvou a osvěžující chutí, se stal v Mexiku nesmírně populárním a dodnes definuje většinu mexických pivních značek. Mezi nejznámější patří Corona, Modelo, Tecate a Dos Equis, které si získaly mezinárodní uznání a jsou symbolem mexické kultury. Mexické pivo, často podávané s limetkou, se stalo nedílnou součástí mexické kuchyně a slavností a je oblíbeným nápojem pro uhašení žízně v horkém klimatu.

Charakteristika mexického piva

Mexická kuchyně si v posledních letech získala srdce Čechů a s ní roste i obliba mexického piva. To se od toho českého, na které jsme zvyklí, v mnohém liší. Zatímco v Česku dominují ležáky s výraznou hořkostí, mexická piva jsou známá svou lehkostí a svěžestí. Často se setkáte s lehkými ležáky s nižším obsahem alkoholu, které jsou ideální pro osvěžení v horkém dni. Typická je pro ně jemná chuť s nádechem citrusů nebo kukuřice, která skvěle doplňuje pálivá jídla mexické kuchyně. Kromě klasických ležáků se v Mexiku vaří i tmavá piva s karamelovými tóny a piva ochucená tequilou nebo limetkou, která jsou oblíbená zejména mezi turisty. Ať už si vyberete jakýkoliv druh, mexické pivo vám zaručeně zpříjemní gurmánský zážitek z mexické kuchyně.

Výrobní proces

Mexita, tradiční mexické jídlo, se neobejde bez osvěžujícího doušku piva. Značky mexického piva si zakládají na staletých recepturách a kvalitních surovinách, které zaručují nezaměnitelnou chuť. Výrobní proces začíná výběrem ječmene, který se smíchá s vodou a nechá se naklíčit. Následně se suší a mele na slad. Slad se vaří ve vodě a vzniká sladina, která se filtruje a chmelí. Chmel dodává pivu hořkost a aroma. Po vychlazení se do sladiny přidávají kvasnice, které přeměňují cukr na alkohol a oxid uhličitý. Pivo následně zraje v tancích, kde získává svou výslednou chuť a říz. Po důkladné filtraci se pivo stáčí do lahví nebo sudů a je připraveno k expedici. Celý proces výroby je pečlivě sledován, aby byla zajištěna vysoká kvalita a nezaměnitelná chuť mexického piva.

Populární značky

Mexická kuchyně by nebyla kompletní bez osvěžujícího piva a naštěstí si milovníci mexických chutí v České republice mohou vybírat z mnoha značek. Corona je pravděpodobně nejznámější mexické pivo na světě. Jeho lehká chuť a tradice pití s limetkou z něj dělají ideální volbu pro horké letní dny. Další oblíbenou značkou je Modelo Especial, které se vyznačuje bohatší chutí a zlatavou barvou. Pro ty, kteří preferují pivo s výraznějším chmelovým aroma, je tu Negra Modelo, tmavé pivo s karamelovými a kávovými tóny. Ať už dáváte přednost lehkému pivu k tacos nebo plnější chuti k enchiladas, mexické značky piva nabízejí něco pro každého.

Mexické pivo v Česku

Mexická kuchyně si v České republice získala značnou popularitu a s ní roste i zájem o autentické mexické pivo. Zatímco dříve bylo k dostání jen v pár specializovaných prodejnách, dnes už značky mexického piva najdete i v regálech běžných supermarketů. Mezi Čechy oblíbená Corona s plátkem limetky je jen špičkou ledovce. Na své si přijdou i milovníci tmavších piv, jako je například Negra Modelo.

Mexita, tedy restaurace servírující mexickou kuchyni, se staly běžnou součástí českého gastronomického prostředí. Ať už si dáte tacos, burritos nebo quesadillas, studené mexické pivo bude tím pravým doplňkem, který podtrhne autentičnost vašich kulinářských zážitků. Ochutnejte i vy osvěžující chuť Mexika!

Mexita, to je chuť slunce, která vám zatančí na jazyku a zanechá v puse sladkou vzpomínku na dalekou exotiku.

Zdeněk Dvořáček

Servírování a konzumace

Mexita, pokrm plný barev a chutí, si žádá i správné servírování, aby vynikla jeho autenticita. Na stůl patří samozřejmě talíře s mexickými vzory, které navodí tu správnou atmosféru. Nezapomeňte na ubrousky v barvách mexické vlajky – zelené, bílé a červené. A co by to bylo za mexickou hostinu bez osvěžujícího mexického piva? Vyberte si značku, která vám nejvíce chutná, a podávejte ho vychlazené ve vysokých sklenicích s plátkem limetky. Pivo se skvěle hodí k pikantním jídlům, jelikož dokáže příjemně zneutralizovat pálivost chilli papriček.

Značka Původ Typická chuť
Corona Mexiko Svěží, citrusová, lehká
Modelo Especial Mexiko Sladová, s nádechem pomeranče
Negra Modelo Mexiko Karamelová, s tóny kávy

Zajímavosti a fakta

Mexiko je proslulé nejen tequilou, ale také svou bohatou pivní kulturou. Věděli jste například, že Mexiko je jedním z největších exportérů piva na světě? Mexické pivo si získalo oblibu pro svou osvěžující chuť, často doplněnou limetkou a solí. Tato tradice má kořeny v horkém mexickém klimatu, kde pivo slouží jako ideální osvěžení. Mezi nejznámější mexická piva patří značky jako Corona, Modelo a Dos Equis. Tyto značky se staly symbolem mexické kultury a životního stylu. Zajímavostí je, že ačkoliv si mnoho lidí spojuje mexické pivo s lehkostí a svěžestí, existuje i široká škála tmavých a silnějších piv, které uspokojí i náročnější pivní nadšence.

Publikováno: 07. 11. 2024

Kategorie: gastronomie