Odpověď: Kouzla v kuchyni s kořenem: Od nudlí po bramborové spirály

Kořen

Historie kořenek

Kořenky, nezbytní pomocníci v kuchyni, mají dlouhou a fascinující historii. Od pradávna si lidé cenili koření pro jeho schopnost dochutit jídlo a uchovat potraviny. Archeologické nálezy dokazují, že koření se používalo již v době kamenné, a to nejen pro kulinářské účely, ale také při náboženských obřadech a k mumifikaci. Starověcí Egypťané byli proslulí svým sofistikovaným používáním koření, o čemž svědčí nálezy v hrobkách faraonů. Římané a Řekové s sebou přivezli z dalekých cest exotické druhy koření, které se staly symbolem bohatství a luxusu. Ve středověku se obchod s kořením stal významným odvětvím, které ovlivnilo dějiny celých národů. S rostoucí dostupností koření se vyvíjely i nádoby na jeho uchovávání. Od jednoduchých misek a nádob z hlíny a dřeva se postupem času vyvinuly propracované kořenky z keramiky, kovu a skla. Tyto krásně zdobené nádoby se staly nejen praktickým kuchyňským náčiním, ale i ozdobou bohatě prostřených stolů. Dnes existuje nepřeberné množství kořenek různých tvarů, materiálů a designů, které uspokojí potřeby i těch nejnáročnějších kuchařů.

Materiály pro výrobu

Při výběru kuchyňského náčiní hrají materiály zásadní roli, a to nejen z hlediska estetiky, ale především funkčnosti, trvanlivosti a vlivu na zdraví. Dřevo, tradiční a oblíbený materiál, vnáší do kuchyně přírodní a hřejivý nádech. Je ideální pro výrobu prkének, vařeček a misek, protože je šetrné k nožům a nepřenáší pachy ani chutě. Dřevo vyžaduje náležitou péči, nemělo by se máčet ve vodě a je vhodné ho pravidelně ošetřovat olejem. Nerezová ocel je synonymem pro odolnost a dlouhou životnost. Hrnce, pánve, příbory a další nástroje z nerezové oceli jsou hygienické, snadno se čistí a odolávají korozi. Při výběru nerezové oceli je důležité dbát na kvalitu a tloušťku materiálu. Silikon si v posledních letech získal značnou popularitu díky své všestrannosti a odolnosti vůči vysokým teplotám. Silikonové formy, stěrky, štětce a podložky jsou flexibilní, nepřilnavé a snadno se udržují. Při nákupu silikonových produktů je důležité vybírat ty, které jsou vyrobeny z kvalitního, potravinářského silikonu bez obsahu BPA.

Typy kořenek

V dnešní době existuje nepřeberné množství kořenek, které uspokojí i ty nejnáročnější kuchaře. Liší se materiálem, tvarem, velikostí i designem. Pojďme se podívat na ty nejrozšířenější typy. Skleněné kořenky patří mezi klasiku. Jsou průhledné, takže máte dokonalý přehled o obsahu. Snadno se udržují a neabsorbují pachy. Nevýhodou může být jejich křehkost. Kořenky z nerezové oceli jsou velmi odolné a elegantní. Hodí se do moderních kuchyní. Často se prodávají s průhledným víčkem pro snadnou identifikaci koření. Keramické kořenky zaujmou milovníky tradičního designu. Jsou dostupné v mnoha barevných provedeních a motivech. Keramika je sice náchylnější k poškození, ale správným zacházením vám kořenky vydrží dlouhá léta. Dřevěné kořenky vnuknou vaší kuchyni nádech přírody. Dřevo je odolný materiál, který neovlivňuje chuť koření. Je však důležité vybírat kořenky ošetřené potravinářským olejem, aby se do dřeva nevsakovala vlhkost.

Vlastnost Kořen (kuchyňské náčiní)
Materiál Dřevo, kov, plast
Použití Míchání, drcení, roztírání
Tvar Válcovitý, kónický

Výhody používání kořenek

Kořenky nejsou jen praktickým doplňkem do kuchyně, ale i stylovým prvkem, který dodá vašemu kulinářskému království šmrnc. Používání kořenek přináší nespočet výhod, ať už jste vášnivý kuchař, nebo jen občasný experimentátor u plotny. Organizace je klíčem k efektivnímu vaření a kořenky vám s tím pomohou. Díky nim budete mít všechny své oblíbené bylinky a koření přehledně uspořádané a snadno dostupné. Už žádné zběsilé hledání kmínu v zadní části šuplíku! Kořenky také chrání vaše koření před vlhkostí a světlem, čímž prodlužují jejich trvanlivost a zachovávají jejich aroma. Investice do sady kvalitních kořenek se vám tak vrátí v podobě čerstvých a voňavých ingrediencí. Ať už zvolíte keramické dózy s ručně malovanými vzory, minimalistické skleněné nádobky s dřevěnými uzávěry nebo moderní nerezové stojany, kořenky se stanou ozdobou vaší kuchyně a zaručeně vám zpříjemní vaření.

Uspořádání kořenek

Udržování pořádku v koření je věčné dilema snad každého kuchaře. Naštěstí existuje mnoho chytrých a praktických řešení, jak si kořenky uspořádat a mít je vždy po ruce. Než se pustíte do výběru organizéru, zkontrolujte si datum spotřeby koření a zbavte se těch prošlých. Koření skladujte v suchu a temnu, ideálně v uzavřených nádobách, aby si zachovaly aroma a svěžest. Pro uspořádání kořenek v kuchyňských zásuvkách se skvěle hodí různé druhy zásuvkových organizérů. Ty vám umožní rozdělit si koření podle druhu, abecedy nebo frekvence použití. Pokud máte málo místa v zásuvkách, zkuste magnetické držáky na kořenky, které jednoduše připevníte na lednici nebo na zeď. Na trhu jsou k dostání i otočné stojany na koření, police do skříněk a závěsné systémy. Ať už zvolíte jakýkoliv způsob, nezapomeňte kořenky jasně označit, abyste se v nich snadno vyznali.

Kořen, ten věrný společník kuchaře, bez kterého by i ta nejvoňavější polévka zůstala jen smutným vývarem.

Bořivoj Kropáček

Čištění a údržba

Kořenová zelenina, jako jsou mrkev, celer nebo petržel, si i po očištění drží zeminu v pórech. Proto je důležité věnovat jejich mytí dostatečnou pozornost. Před samotným mytím je vhodné kořenovou zeleninu důkladně omýt pod tekoucí vodou a kartáčkem na zeleninu odstranit všechny nečistoty. Po omytí je vhodné zeleninu osušit utěrkou, aby se zamezilo jejímu plesnivění.

Při vaření s kořenovou zeleninou je důležité používat ostré kuchyňské náčiní. Tupé nože mohou zeleninu zbytečně pomačkat a poškodit tak její strukturu a chuť. Po použití je nutné veškeré kuchyňské náčiní důkladně umýt teplou vodou a saponátem. Pokud je to možné, je vhodné náčiní mýt v myčce na nádobí. Po umytí je důležité náčiní osušit utěrkou, aby se zabránilo vzniku rzi. Pravidelná údržba a čištění kuchyňského náčiní a správné mytí kořenové zeleniny zaručí delší životnost vašich nástrojů a také lepší chuť a kvalitu vašich pokrmů.

Inspirace a nápady

Když už víte, jak dlouho se vaří brambory, můžete se vrhnout i na další kořenovou zeleninu. Mrkev, celer nebo petržel jsou klasika, ale fakt je potřeba vědět jak dlouho se vaří brambory i další zelenina, aby byla akorát. Červená řepa potřebuje víc času než brambory - má úžasně sladkou zemitou chuť a tu super barvu. Hoďte ji do trouby s oliváčkem a solí, nebo ji nastrouhat do salátu, to je taky paráda. Křen, to je zase úplně jiná liga - super k masu a rybám, ať už ho máte čerstvej, zkvašenej nebo naloženej. A zázvor? Ten vás v zimě zahřeje a ještě pomůže trávení. Tak se do toho pusťte a zkoušejte nový věci! Když budete vědět jak dlouho se vaří brambory a další zelenina, a máte správný nádobíčko, uděláte z obyčejný zeleniny něco extra. Jemný krájení, strouhání nahrubo, spirálky - všechno zvládnete s dobrýma nožema, škrabkou a struhadlem. A nezapomeňte na hmoždíř, ten vám vytáhne z koření všechnu chuť a vůni.

Publikováno: 05. 11. 2024

Kategorie: gastronomie