Pampelišky smetánky: Jarní pochoutka, co vás nakopne!
Jarní pochoutka plná vitamínů
Pampelišky, ty žluté symboly jara, které zdobí louky a zahrady, nejsou jen krásné na pohled, ale skrývají v sobě i překvapivě bohatou škálu vitamínů a minerálů. Pampelišky, neboli smetánky lékařské, jsou jedlé celé – od květů až po kořen. Mladé listy pampelišek jsou skvělým doplňkem jarních salátů, kterým dodají lehce nahořklou chuť. Obsahují vitamíny C, A a K, kyselinu listovou a draslík. Pro jemnější chuť je vhodné sbírat mladé listy ještě před rozkvětem. Z květů pampelišek se pak dá připravit lahodný med, sirup nebo víno. Květy se sbírají za slunného počasí, kdy obsahují nejvíce pylu. Pampeliškový med je nejen chutný, ale i zdravý – posiluje imunitu a pomáhá při nachlazení. Kořen pampelišky se používá k přípravě čaje, který podporuje trávení a detoxikaci organismu. Kořen se sbírá na podzim, kdy je rostlina plně vzrostlá. Pampelišky jsou tak skvělým příkladem toho, že i zdánlivě obyčejné rostliny nám mohou nabídnout spoustu zdraví prospěšných látek.
Sběr a čištění pampelišek
Pampelišky, neboli smetánky lékařské, jsou proslulé svými žlutými květy, ale věděli jste, že se dají jíst? Než se pustíte do sběru, je důležité vědět, kde a jak je sbírat. Vyhněte se místům poblíž silnic nebo polí, kde by mohly být kontaminovány výfukovými plyny nebo pesticidy. Ideální jsou louky, zahrady nebo lesní palouky. Sbírejte pouze mladé a zdravé rostliny. Starší listy mohou být hořké a květy se po odkvětu mění v chmýří. Před konzumací je důležité pampelišky důkladně omýt pod tekoucí vodou, abyste odstranili případné nečistoty a hmyz. Můžete je konzumovat syrové, například do salátů, nebo tepelně upravené. Z květů se vyrábí lahodný med a listy se hodí do polévek, nádivek nebo se dají připravovat podobně jako špenát.
Recepty z květů pampelišek
Pampelišky, ty žluté krásky zdobící na jaře každou louku, nejsou jen potěchou pro oči, ale i skutečnou lahůdkou. Mladé listy se hodí do salátů, dodají jim lehce nahořklou chuť připomínající rukolu. Z květů se pak dají připravit rozmanité dobroty.
Nejoblíbenějším receptem je bezesporu pampeliškový med. Stačí nasbírat asi 400 květů pampelišek, dát je do hrnce, zalít litrem vody a vařit asi 15 minut. Poté se květy scedí, do vývaru se přidá 1 kg cukru a 2 citrony nakrájené na plátky a vaří se do zhoustnutí.
Z pampeliškových květů si ale můžete připravit i lahodný sirup, který příjemně osvěží. Květy stačí zasypat cukrem, nechat pustit šťávu a pak zavařit. Pampelišky se dají i naložit do octa, podobně jako kapary, a použít jako pikantní doplněk k různým pokrmům.
Pampelišky smetánky, ty žluté hlavičky, co se na jaře smějí z každé louky, nejsou jen pastvou pro oči, ale i pro naše chuťové pohárky.
Zdena Jiráková
Pampeliškový med
Pampelišky, ty žluté symboly jara, které mnozí považují za pouhý plevel, skrývají v sobě překvapivě lahodnou pochoutku – pampeliškový med. Nejedná se ovšem o med v pravém slova smyslu, ale o lahodný sirup, jehož zlatavá barva a jemná chuť připomínají tekuté slunce. Pampeliškový med se vyrábí z květů pampelišky smetánky, které se sbírají za slunečných dnů, kdy jsou plně rozvité a plné sladkého nektaru. Květy se následně vaří s vodou, cukrem a citronem, dokud směs nezhoustne do podoby sirupu. Výsledkem je nejen chutná pochutina, ale i zdravá delikatesa plná vitamínů a minerálů. Pampeliškový med je skvělým doplňkem do čaje, ale i do jogurtu, na palačinky nebo jen tak na lžičku.
Smažené pampelišky
Pampelišky, ty žluté symboly jara, které zdobí naše louky a trávníky, nejsou jen krásné na pohled, ale také překvapivě chutné. Málokdo ví, že se dají konzumovat téměř celé, od květů až po kořen. A právě květy se skvěle hodí pro přípravu netradiční, ale velmi chutné pochoutky – smažených pampelišek. Sběr květů je nejlepší provádět zjara, ideálně dopoledne, kdy obsahují nejvíce pylu a mají nejintenzivnější chuť. Vyhněte se pampeliškám rostoucím u silnic nebo na chemicky ošetřovaných plochách. Květy opatrně omyjte a osušte. Poté je stačí namočit do těstíčka z hladké mouky, vajec, mléka a špetky soli a osmažit dozlatova v rozpáleném oleji. Smažené pampelišky se podávají horké, nejlépe posypané moučkovým cukrem nebo polité medem. Chutnají skvěle samotné, ale můžete je zkusit zkombinovat i s jogurtem, tvarohem nebo vanilkovou zmrzlinou. Tato netradiční pochoutka vás jistě mile překvapí svou originální chutí a vůní.
Salát z listů pampelišek
Pampelišky, ty žluté symboly jara, které zdobí naše louky a trávníky, nejsou jen krásné na pohled, ale také velmi chutné a zdravé. Mladé listy pampelišek, známé také jako smetánka lékařská, jsou plné vitamínů a minerálů a dají se využít v kuchyni mnoha způsoby. Jedním z nejjednodušších a nejchutnějších receptů je salát z listů pampelišek.
Vlastnost | Pampelišky smetánky | Špenát |
---|---|---|
Chuť | Lehce nahořklá, zemitá | Neutrální, mírně travnatá |
Použití v kuchyni | Saláty, polévky, pesto | Saláty, přílohy, smoothies |
Listy pampelišek mají lehce nahořklou chuť, která se ale skvěle doplňuje s ostatními ingrediencemi v salátu. Pro zmírnění hořkosti je vhodné sbírat mladé listy ještě před rozkvětem, ideálně z čistých luk a zahrad. Listy důkladně omyjte a nechte okapat. Kromě listů pampelišek můžete do salátu přidat i další jarní bylinky, jako je například medvědí česnek, popenec nebo sedmikráska. Pro osvěžující chuť se hodí i kousky ovoce, například jablka nebo pomeranče.
Salát z listů pampelišek je nejen chutný, ale také velmi zdravý. Pampelišky jsou bohaté na vitamíny A, C a K, dále obsahují draslík, vápník a železo. Pravidelná konzumace pampelišek prospívá trávení, podporuje funkci ledvin a jater a posiluje imunitu. Zařaďte proto tento jarní salát do svého jídelníčku a vychutnejte si jeho svěží chuť a blahodárné účinky na vaše zdraví.
Zdravotní benefity pampelišek
Pampelišky, ty žluté krásky, které zdobí naše louky a zahrady, nejsou jen potěchou pro oči, ale i pro naše zdraví. Možná vás to překvapí, ale celá rostlina, od květu až po kořen, je jedlá a plná vitamínů a minerálů. Listy pampelišky jsou bohaté na vitamíny A, C a K, a obsahují také vápník, draslík a železo. Můžete je konzumovat syrové do salátů, kde dodají lehce nahořklou chuť, nebo je tepelně upravit podobně jako špenát. Z květů pampelišek si zase můžete připravit lahodný med, sirup nebo je naložit do octa. Kořen pampelišky se často suší a mele na prášek, který se používá k přípravě náhražky kávy nebo jako doplněk stravy. Pampelišky mají diuretické účinky, podporují trávení a pomáhají čistit játra.
Kosmetické využití pampelišek
Pampelišky, ty žluté krásky, které nám zbarvují louky dozlatova, nejsou jen potěchou pro oči, ale i skutečným darem pro naši pleť. Možná vás to překvapí, ale tato obyčejná květina, kterou často považujeme za pouhý plevel, v sobě skrývá množství vitamínů a minerálů prospěšných pro naši pokožku. A co je nejlepší, nemusíte kvůli nim do žádné drahé drogerie, stačí se projít na louku a nasbírat si jich pár do košíku. Z květů pampelišek si můžete připravit například pleťovou vodu, která vaši pleť krásně osvěží a tonizuje. Stačí zalít hrst květů horkou vodou a nechat louhovat. Výluh poté přecedíte a používáte ráno a večer na vyčištěnou pleť. Pampelišky jsou skvělé i na mastnou a aknózní pleť, jelikož pomáhají regulovat tvorbu kožního mazu. Z květů si můžete připravit také jednoduchou masku. Rozmixujte pár květů s trochou medu a jogurtu a naneste na obličej. Nechte působit 15 minut a poté smyjte vlažnou vodou. A aby toho nebylo málo, pampelišky se dají využít i v kuchyni. Mladé listy se skvěle hodí do salátů a polévek, květy zase můžete naložit do octa nebo z nich uvařit lahodný sirup.
Publikováno: 10. 12. 2024
Kategorie: jídlo a pití