Pudinková bábovka: Tajemství dokonalé harmonie chutí.

Pudinková Bábovka

Co je pudinková bábovka?

Pudinková bábovka je lahodný a oblíbený moučník, který v sobě spojuje vláčnost bábovky s jemností pudinku. Jde o variaci na tradiční bábovku, do které se přidává vanilkový nebo čokoládový pudink. Ten dodá těstu vláčnost, jemnost a lahodnou chuť. Pudinková bábovka se obvykle peče v dortové formě s otvorem uprostřed, která jí dává charakteristický tvar.

Existuje mnoho receptů na pudinkovou bábovku, od klasických s vanilkovým pudinkem po varianty s ovocem, čokoládou nebo ořechy.

Dezert z pudinku a bábovky je pak obecnější pojem, který může zahrnovat různé dezerty, kde se kombinuje pudink a piškot. Může jít například o nepečené dezerty ve skleničkách, kde se vrství pudink, piškoty a ovoce, nebo o řezy, kde se na korpus z piškotů nebo bábovky navrství pudink a další ingredience.

Historie a původ

Pudinková bábovka, dezert z pudinku a bábovky, to jsou názvy, které v nás evokují vzpomínky na dětství a babičky kuchyně. Ačkoliv se může zdát, že tyto sladké pochoutky sahají až do dávné historie, není tomu tak úplně. Samotná bábovka má sice kořeny hluboko ve středověku, ale pudink, jak ho známe dnes, je záležitostí poměrně novodobou. První zmínky o pudinku se objevují až v 16. století v Anglii, a to spíše jako slané jídlo. Teprve později, s příchodem kukuřičného škrobu a vanilkového extraktu, se pudink proměnil ve sladkou pochoutku. Spojení bábovky a pudinku je tak pravděpodobně záležitostí 19. a 20. století, kdy se začaly rozvíjet moderní kuchařské techniky a dostupnost surovin se značně zlepšila. Kreativní hospodyňky tak začaly experimentovat s kombinacemi chutí a textur, a tak vznikla i tato lahodná kombinace nadýchané bábovky a jemného pudinku.

Vlastnost Pudinková bábovka Klasická bábovka
Chuť Sladká, s výraznou chutí pudinku Sladká, s máslovou chutí
Textura Vlhká a nadýchaná Může být sušší, záleží na receptu

Ingredience a varianty

Na přípravu tradiční pudinkové bábovky budete potřebovat základní suroviny, které se běžně nacházejí v českých domácnostech. Těsto se skládá z hladké mouky, cukru krupice, vajec, másla, mléka a prášku do pečiva. Pro přípravu pudinkové náplně budete potřebovat vanilkový pudinkový prášek, mléko a cukr. Množství ingrediencí se může lišit v závislosti na konkrétním receptu a velikosti bábovkové formy.

Pudinková bábovka nabízí nepřeberné množství variací. Do těsta můžete přidat kakao, čokoládu, ořechy, rozinky nebo kandované ovoce. Pudinkovou náplň můžete obměnit použitím různých příchutí pudinku, například čokoládového, karamelového nebo jahodového. Pro ještě lahodnější dezert můžete pudinkovou bábovku potřít čokoládovou polevou, ozdobit šlehačkou nebo posypat moučkovým cukrem. Z pudinkové bábovky a pudinku lze také připravit lahodný dezert. Stačí nakrájet vychladlou bábovku na kostky a smíchat s vychladlým pudinkem. Směs poté navrstvěte do sklenic a ozdobte dle libosti.

Postup přípravy

Nejprve si připravíme těsto na bábovku. V míse utřeme změklé máslo s cukrem do pěny. Postupně zašleháme vejce a přidáme vanilkový cukr. V druhé míse smícháme mouku s práškem do pečiva a postupně ji zapracujeme do vaječné směsi. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 45 minut. Po upečení necháme bábovku vychladnout. Mezitím si připravíme pudink. V hrnci smícháme mléko s cukrem a vanilkovým cukrem a přivedeme k varu. V hrnečku rozmícháme pudinkový prášek se studeným mlékem a vlijeme do vroucího mléka. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Uvařený pudink necháme mírně vychladnout. Vychladlou bábovku nakrájíme na plátky a střídavě je skládáme do dortové formy, prokládáme vychladlým pudinkem a ovocem dle chuti. Dezert necháme v chladničce alespoň 2 hodiny ztuhnout. Před podáváním můžeme pudinkovou bábovku polít čokoládovou polevou nebo ozdobit šlehačkou a ovocem. Tento jednoduchý dezert z pudinku a bábovky je skvělým způsobem, jak využít starší bábovku a proměnit ji v nový, lahodný pokrm.

Tipy a triky

Pro dokonale vláčnou a nadýchanou pudinkovou bábovku je důležité správně vyšlehat vejce s cukrem do husté pěny. Použijte kvalitní máslo a nechte ho změknout při pokojové teplotě, aby se s ostatními surovinami dobře spojilo. Pokud nemáte k dispozici čerstvý pudink, můžete použít i instantní prášek, který smícháte s menším množstvím mléka, než je uvedeno na obalu. Bábovku pečte v předehřáté troubě na nižší teplotu, aby se propekla rovnoměrně a nepopraskala.

Z vychladlé pudinkové bábovky a zbylého pudinku snadno vykouzlíte lahodný dezert. Bábovku nakrájejte na plátky nebo kostky a prokládejte je pudinkem, ovocem a šlehačkou. Můžete přidat i další ingredience dle chuti, jako jsou ořechy, čokoláda, piškoty nebo likér. Dezert nechte před podáváním vychladit v lednici, aby se chutě prolnuly.

Pudinková bábovka, to je vzpomínka na dětství, na vůni vanilky linoucí se z kuchyně a na babičky teplé ruce, které s láskou krájely ten nadýchaný zázrak.

Zdena Štěpánková

Servírování a zdobení

Pudinkovou bábovku i dezert z pudinku a bábovky servírujeme nejlépe vychlazené. Díky tomu lépe vyniknou jejich chutě a konzistence bude příjemně tuhá. Pudinkovou bábovku můžeme před podáváním poprášit moučkovým cukrem, ozdobit čerstvým ovocem, šlehačkou nebo čokoládovou polevou. Dezert z pudinku a bábovky servírujeme nejčastěji v průhledných sklenicích nebo miskách, aby vynikly jednotlivé vrstvy. I zde se fantazii meze nekladou a můžeme experimentovat s různými ozdobami. Skvěle se hodí například rozdrobené sušenky, oříšky, čerstvá máta nebo jedlé květy.

Oblíbené recepty

Pudinková bábovka je sama o sobě skvělým dezertem, ale věděli jste, že se dá využít i k přípravě dalších dobrot? Zkuste například dezert z pudinkové bábovky a pudinku. Bábovku nakrájejte na kostky a rozdělte do misek nebo sklenic. Vrstvěte s vychlazeným vanilkovým pudinkem a ozdobte ovocem, šlehačkou nebo čokoládou. Tento jednoduchý dezert je ideální pro využití zbylé bábovky a zaručeně potěší malé i velké mlsouny.

Pro milovníky křupavých dezertů doporučujeme bábovkové tiramisu. Vrstvěte v misce na kostičky nakrájenou pudinkovou bábovku, kávou pokapané piškoty a mascarpone krém. Nechte vychladit v lednici a před podáváním posypte kakaem.

Ať už se rozhodnete pro klasickou pudinkovou bábovku, osvěžující dezert s pudinkem nebo křupavé tiramisu, věříme, že si pochutnáte.

Publikováno: 09. 12. 2024

Kategorie: jídlo a pití