Slepice na paprice: Klasika, která neomrzí

Slepice Na Paprice

Klasika české kuchyně

Slepice na paprice, to je synonymum pro tradiční českou kuchyni. Voňavá omáčka z cibule, sladké papriky a smetany, ve které se pomalu dusí kuřecí maso, evokuje vzpomínky na dětství a nedělní obědy u babičky. Ačkoliv se může zdát příprava tohoto pokrmu náročná, opak je pravdou. Stačí pár základních surovin a trocha trpělivosti a i méně zkušený kuchař si se slepicí na paprice hravě poradí.

Z kuřecího masa se v české kuchyni připravuje nepřeberné množství dalších pokrmů. Oblíbený je například kuřecí řízek, který se podává s bramborovou kaší a okurkovým salátem. Lehčí variantou je pak kuřecí steak se zeleninou, grilovaná kuřecí prsa s bylinkovým dipem nebo salát s grilovaným kuřecím masem a medovo-hořčičnou zálivkou. Ať už se rozhodnete pro klasiku v podobě slepice na paprice nebo dáte přednost jinému pokrmu z kuřecího masa, jedno je jisté – kuřecí maso je sázkou na jistotu, která potěší chuťové pohárky malých i velkých strávníků.

Původ a historie receptu

Slepice na paprice, dnes již tradiční pokrm české kuchyně, má kořeny sahající až do Maďarska. Paprika, klíčová ingredience tohoto jídla, se do Evropy dostala až s objevením Ameriky. Maďaři, známí svou láskou k výrazným chutím, si papriku rychle oblíbili a začali ji hojně používat ve své kuchyni. Právě z Maďarska se recepty na pokrmy z kuřecího masa s paprikou postupně šířily dál do Evropy, kde se setkávaly s místními kulinářskými tradicemi a procházely obměnami. Do Čech se slepice na paprice dostala pravděpodobně v 19. století a brzy si získala oblibu pro svou jednoduchost, cenovou dostupnost a lahodnou chuť. Původně se jednalo o jídlo chudších vrstev, které si nemohly dovolit dražší druhy masa. Postupem času se však slepice na paprice stala běžnou součástí českých jídelníčků napříč společenskými vrstvami a dnes je vnímána jako jeden z pilířů tradiční české kuchyně.

Ingredience pro slepici na paprice

Slepice na paprice, tradiční český pokrm, si žádá kvalitní suroviny pro dosažení plné chuti. Základem je pochopitelně slepice, ideálně domácí, která dodá pokrmu silnou chuť. Pro jemnější chuť se dá s úspěchem použít i kuřecí maso, ať už celé kuře, nebo jen jeho části jako stehna či prsa. Důležitá je také sladká paprika, která dodává pokrmu charakteristickou barvu a chuť. Volte kvalitní mletou papriku, pro intenzivnější chuť můžete přidat i špetku pálivé. Mezi další nezbytné ingredience patří cibule, česnek, rajský protlak, sádlo nebo olej, hladká mouka, vývar nebo voda, sůl, pepř a majoránka.

Vlastnost Slepice na paprice
Hlavní surovina Kuřecí maso
Typ jídla Hlavní chod
Obtížnost přípravy Střední

Postup přípravy krok za krokem

Kuřecí maso omyjeme a osušíme. Nakrájíme ho na menší kousky, osolíme a opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olej a zprudka na něm opečeme kuřecí maso dozlatova. Vyjmeme ho a dáme stranou. Do pánve přidáme máslo a zpěníme na něm cibuli. Přisypeme mletou papriku, krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, vložíme zpět kuřecí maso, ztlumíme plamen a pod pokličkou dusíme doměkka, asi 20-25 minut. Mezitím si připravíme noky. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a prolisujeme nebo nastrouháme najemno. Smícháme s vejcem, moukou, solí a muškátovým oříškem a vypracujeme hladké těsto. Z těsta tvarujeme malé noky, které vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Slepice na paprice s noky je vydatný a chutný pokrm, který ocení celá rodina. Podávejte ho s kysanou smetanou a zdobený čerstvou petrželkou.

Slepice na paprice, to je symfonie chutí, kde se snoubí křehkost kuřecího masa s pikantností papriky a lahodností šťávy.

Jaromír Novotný

Tipy pro dokonalou chuť

Pro dosažení dokonalé chuti slepice na paprice nebo pokrmu z kuřecího masa existuje několik klíčových tipů. Použití kvalitních surovin je zásadní. Vybírejte čerstvé kuřecí maso a kvalitní sladkou papriku. Chuť papriky je pro výslednou chuť pokrmu stěžejní, proto se nebojte experimentovat s různými druhy. Důležité je také maso správně opéct. Mělo by být zlatavé a opečené ze všech stran, aby se uzavřela jeho šťavnatost. Během dušení je vhodné maso podlévat vývarem nebo vodou a pravidelně ho otáčet, aby se nepřipálilo a propeklo se rovnoměrně. Tajemstvím lahodné slepice na paprice je dostatek cibule a správné dávkování mleté papriky. Cibule by měla být orestovaná dozlatova a paprika by se měla do základu přidat až ke konci restování, aby nezhořkla. Nebojte se experimentovat s bylinkami a kořením. Pro zvýraznění chuti můžete přidat bobkový list, nové koření, tymián nebo majoránku.

Nejlepší přílohy k pokrmu

Slepice na paprice a pokrmy z kuřecího masa si žádají lahodnou přílohu, která doplní jejich chuť. Mezi nejoblíbenější klasiky patří bezesporu knedlíky. Houskové knedlíky se skvěle hodí k nasátí lahodné paprikové omáčky, zatímco bramborové knedlíky dodají pokrmu sytost. Pokud toužíte po lehčí variantě, vsaďte na rýži. Dlouhozrnná rýže je ideální pro svou neutrální chuť, která nepřebije chuť papriky. Další skvělou volbou jsou těstoviny. Široké nudle, vrtule nebo kolínka se perfektně hodí k omáčce a snadno se s nimi manipuluje. Pro milovníky zeleniny doporučujeme lehký zeleninový salát. Okurka, rajčata, paprika a cibule osvěží a doladí chuť celého pokrmu. Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte i další přílohy jako kuskus, bulgur nebo bramborovou kaši.

Variace na slepici na paprice

Slepice na paprice, to je klasika české kuchyně, která evokuje vzpomínky na dětství a babičky vaření. Co ale dělat, když chcete tuto tradiční pochoutku ozvláštnit a dodat jí nový rozměr? Možností je nespočet! Místo klasické slepice můžete použít kuřecí stehna, která se krásně rozpadají a dodají pokrmu šťavnatost. Pro milovníky pikantnějších jídel doporučujeme přidat do paprikové omáčky chilli papričku, pro zjemnění chuti pak zakysanou smetanu. Fantazii se meze nekladou a vy si tak můžete vytvořit vlastní variaci na slepici na paprice, která bude vyhovovat vašemu gusta. Skvělým tipem je přidat do omáčky i další zeleninu, například žampiony, papriky nebo rajčata. Získáte tak nejen lahodný pokrm z kuřecího masa, ale i zdravou a pestrou večeři pro celou rodinu.

Nutriční hodnoty a kalorie

Slepice na paprice a pokrmy z kuřecího masa obecně jsou oblíbené pro svou chuť a všestrannost v kuchyni. Kuřecí maso je zdrojem bílkovin, které jsou důležité pro budování a regeneraci tkání. Obsahuje i vitamíny skupiny B, například vitamín B12, který je nezbytný pro energetický metabolismus a nervový systém. Dále v něm najdeme minerály jako draslík, fosfor a selen. Nutriční hodnoty se liší v závislosti na způsobu přípravy. Smažené kuřecí maso bude mít vyšší obsah tuku a kalorií než dušené nebo pečené. Slepice na paprice, zvláště pokud je připravena smetanovou omáčkou, může mít vyšší obsah tuku. Pro lehčí variantu zvolte nízkotučný jogurt a zahušťujte spíše zeleninou.

Uchování a ohřev jídla

Slepice na paprice i další pokrmy z kuřecího masa je vhodné po uvaření nechat vychladnout a poté uchovávat v uzavřené nádobě v lednici. Takto vám vydrží čerstvé a bezpečné ke konzumaci až 3 dny. Pokud plánujete delší skladování, je vhodné jídlo zamrazit. Před zamrazením nechte jídlo zcela vychladnout a rozdělte ho na menší porce. Zmrazené kuřecí maso spotřebujte do 3 měsíců. Pro ohřev slepice na paprice nebo jiného pokrmu z kuřecího masa zvolte ohřev na mírném ohni v hrnci na plotně nebo v mikrovlnné troubě. Důkladně jídlo prohřejte, aby bylo horké i uvnitř.

Publikováno: 07. 01. 2025

Kategorie: gastronomie