Strojek na těstoviny: Tajemství dokonalých domácích nudlí

Strojek Na Těstoviny

Historie strojku na těstoviny

Když se řekne strojek na těstoviny, většina z nás si vybaví praktického pomocníka v kuchyni. Málokdo ale tuší, že jeho kořeny sahají až do dob starého Říma. Už tehdy lidé používali jednoduché lisy na těsto k výrobě plochých těstovin. Opravdový průlom ale přišel v italské renesanci. V kuchařkách ze 16. století najdeme popisy různých vynálezů na výrobu těstovin, včetně prvních ručních strojků s kličkou. Byly vyrobené hlavně ze dřeva a kovu a uměly těsto vyválet na tenké pláty a pak ho nakrájet na nudle. Teprve s příchodem průmyslové revoluce v 19. století se ale výroba těstovin v domácnostech skutečně rozběhla. Díky dostupnosti kovů se strojky zdokonalily a dostaly do běžných domácností. Praktické ruční strojky s kovovými válci, na kterých šlo nastavit tloušťku těsta, se staly nenahraditelným pomocníkem v kuchyni. I dnes jsou tyhle šikovné strojky oblíbené a cenově dostupné pro každého, kdo si chce připravit domácí těstoviny.

Typy strojků na těstoviny

Každá pořádná kuchyně si zaslouží kvalitní strojek na těstoviny. Když se rozhodnete připravovat domácí nudle, špagety nebo třeba ravioli, bude váš nepostradatelný parťák. Není to jen obyčejný pomocník v kuchyni - díky němu si vytvoříte přesně takové těstoviny, jaké máte rádi. Na výběr máte z různých variant, každá má něco do sebe. Klasický ruční strojek je jako rodinné stříbro, které se předává z mámy na dceru. I když zabere trochu více práce, odměnou vám bude skutečný požitek z vlastnoručně vyrobených těstovin. Pro milovníky moderních vychytávek je tu elektrický strojek - stačí nasypat suroviny, zmáčknout knoflík a je hotovo. Ať už sáhnete po ručním nebo elektrickém, jedno je jisté - domácí těstoviny chutnají úplně jinak a vaše rodina si na nich určitě pochutná.

Výhody domácích těstovin

Strojek na nudle je úžasný pomocník, který vám otevře dveře do světa domácí italské kuchyně. Když si uděláte vlastní těstoviny, máte pod kontrolou, co do nich dáte. Klidně můžete vyzkoušet špaldovou mouku, přihodit čerstvou bazalku nebo ochutit těsto podle svého. Takové domácí nudle jsou pak mnohem chutnější a zdravější než ty z obchodu. Čerstvě vyválené těstoviny prostě nemají konkurenci - jsou tak akorát na skus, krásně hebké a omáčka se do nich krásně vsákne. A víte co? S tím správným strojkem je jejich výroba vlastně docela jednoduchá a ještě si u toho užijete spoustu zábavy.

Strojek na těstoviny, to je alchymie kuchyně. Z mouky, vajec a špetky soli dokáže vykouzlit nekonečné variace chutí a tvarů.

Božena Vacková

Jak vybrat strojek

Vybrat si dobrý strojek na těstoviny není vůbec jednoduchá záležitost. V obchodech najdete spoustu různých modelů, které se od sebe dost liší - ať už jde o cenu, z čeho jsou vyrobené nebo co všechno umí. Je fajn si předem rozmyslet, jestli budete těstoviny dělat jen občas pro rodinu, nebo plánujete péct častěji a ve velkém. Pokud patříte k těm, co si chtějí jen čas od času upéct domácí těstoviny, bohatě vám poslouží základní model na ruční pohon. Ale jestli jste nadšený kuchař a chcete zkoušet různé druhy a tvary těstovin, tak se vám určitě vyplatí pořídit si kvalitnější strojek, ke kterému můžete dokupovat různé nástavce. Hodně důležité je taky to, z čeho je strojek vyrobený. Nerez sice stojí víc, ale vydrží mnohem déle než plast a líp se čistí. Když si budete strojek vybírat, koukněte se taky na to, jak pevně drží na stole, jak se udržuje a jestli se dají sehnat náhradní díly, kdyby bylo potřeba.

Tipy pro použití strojku

Výrobník těstovin je nepostradatelným pomocníkem pro každého, kdo miluje pravou italskou kuchyni. Pro dokonalý výsledek je ale třeba znát několik důležitých zásad. Základem je správně připravené těsto - musí být dostatečně tuhé a pružné, jinak se bude trhat a špatně zpracovávat. Než začnete s výrobou, nechte těsto půl hodiny odpočívat v chladu. Při samotném válení začněte vždy s největší mezerou a postupně ji zmenšujte, dokud nedosáhnete požadované tloušťky. Nezapomeňte těsto mezi jednotlivými průchody zlehka poprášit moukou, aby se nelepilo na válce. Vyválené těstoviny by měly před vařením chvíli schnout na vzduchu - pak se lépe uvaří a nebudou se lepit k sobě. S těmito radami a trochou praxe zvládnete výrobu domácích těstovin levou zadní.

Funkce Ruční strojek na těstoviny Elektrický strojek na těstoviny
Tvorba těstovin Ano Ano
Typy těstovin Omezené (např. špagety, fettuccine) Širší škála (v závislosti na nástavcích)
Rychlost Pomalá Rychlá
Námaha Vyžaduje fyzickou sílu Snadné použití
Cena Nižší Vyšší

Čištění a údržba

Až skončíte s výrobou domácích těstovin, nezapomeňte váš strojek pořádně vyčistit, ať na něm nezaschnou kousky těsta. Nikdy ho ale nedávejte do myčky - mohl by se nenávratně poškodit! Na čištění si vezměte měkký kartáček nebo navlhčený hadřík a jemně odstraňte veškeré zbytky z válečků i nožů. Pak strojek pečlivě vysušte, aby kovové části nezačaly rezivět. Pro lepší ochranu můžete válečky zlehka potřít trochou oleje. Strojek pak uložte někam, kde bude v suchu a bezpečí - ideálně do původní krabice nebo látkového pytlíku.

Recepty na domácí těstoviny

Výroba domácích těstovin se strojkem je jednoduchá a zábavná. Když si pořídíte kvalitní strojek na těstoviny, můžete si doma připravit spoustu druhů - od klasických špaget až po plněné ravioli. Nejdůležitější je připravit správné těsto, nejlépe z hladké mouky smíchané s čerstvými vejci. Každý recept má trochu jiné množství ingrediencí, záleží na tom, jak tuhé těsto chcete mít. Těsto musíte pořádně propracovat, až je krásně hladké a pružné, a pak ho nechat chvíli odpočinout. Pak přichází ta nejlepší část - válení těsta ve strojku na různě tenké pláty. Se strojkem můžete experimentovat s různými nástavci a vytvářet rozmanité tvary těstovin. A nejlepší na tom je, že takové domácí těstoviny jsou hotové raz dva - stačí je jen krátce povařit v osolené vodě.

Publikováno: 09. 08. 2025

Kategorie: gastronomie