Dokonalá roštěná: Recept, který vás dostane!

Roštěná Recept

Výběr masa na roštěnky

Chcete si připravit pořádnou roštěnou? Pak rozhodně vyrazte do dobrého řeznictví. Na kvalitě hovězího masa totiž stojí celý výsledek - jen z prvotřídního kusu připravíte šťavnatou a křehkou roštěnou, co se rozplývá na jazyku. Nejlepší volbou je vysoký roštěnec, ale skvěle poslouží i nízký roštěnec nebo falešná svíčková. U řezníka se klidně vyptejte na původ masa a dejte si záležet na výběru kousku s pěkným mramorováním - právě tukové žilky v mase zajistí, že roštěná zůstane při přípravě krásně šťavnatá. Mimochodem, skvělou roštěnou uděláte i z vepřové krkovice, tak se nebojte zkusit něco nového. Ať už sáhnete po jakémkoliv druhu, vždycky vybírejte jen čerstvé maso, které má živou barvu a voní tak, jak má.

Příprava roštěnek před tepelnou úpravou

Roštěná je skvělý kus masa, který si zaslouží pořádnou přípravu. Každý správný kuchař ví, že tajemství dokonalé roštěné začíná ještě před tím, než skončí na pánvi. Pečlivá příprava je základ - bez ní prostě nemůžete čekat, že bude maso křehké a šťavnaté. Nejdřív musíte maso zbavit všech těch nepříjemných blan a šlach, protože nikdo nechce žvýkat tuhou roštěnou. Pak maso pořádně opláchněte pod tekoucí vodou a nezapomeňte ho pořádně osušit papírovou utěrkou. Když je maso suché, krásně se na pánvi zatáhne a zůstane uvnitř šťavnaté. A ještě jedna důležitá věc - ať už budete roštěnou připravovat jakkoliv, vždycky ji pořádně osolte a opepřete z obou stran. Sůl nejen dodá masu chuť, ale taky pomůže udržet všechnu tu báječnou šťávu uvnitř.

Tradiční česká úprava roštěné

Když si chcete připravit pořádnou roštěnou, je potřeba dodržet pár osvědčených kroků. Nejdřív maso pěkně naklepeme, aby bylo tenké jako list papíru - takhle se nám při vaření krásně rozpadne na vlákna. Než se pustíme do samotného vaření, necháme plátky odpočinout v marinádě. Já si většinou míchám marinádu z oleje, trochy hořčice a prolisovaného česneku, ale klidně můžete experimentovat podle chuti. Hlavní kouzlo téhle dobroty je v tom, že ji musíte nechat pomalu dusit, až bude měkoučká jako máslo. Můžete ji udělat na cibulce, se smetanovou omáčkou nebo třeba s houbami - s domácím knedlíkem a šťávou je to prostě božská kombinace. A ještě malý tip na závěr - čerstvé bylinky dokážou hotový pokrm povznést na úplně jinou úroveň. Stačí přihodit nasekanou petrželku, trochu libečku nebo pažitku.

Roštěná, to je královna českých nedělí. Ať už ji děláte na smetaně, na víně, nebo s houbami, vždycky potěší.

Božena Němcová

Moderní variace roštěnky

Roštěná dávno překročila hranice tradičního českého receptu. Dnešní kuchaři z ní dokážou vykouzlit hotové zázraky. Marinády si hrají s exotickými přísadami - od asijské kombinace zázvoru se sójovkou až po středomořské bylinky jako tymián a rozmarýn, doplněné svěží citronovou kůrou. Způsobů přípravy je také spousta - můžete ji upéct vcelku, nejdřív opéct na pánvi a pak dogrilovat, nebo nakrájet na šťavnaté steaky. A přílohy? Ty už dávno nejsou jen o knedlících. Zkuste lehký míchaný salát, zapečené brambory nebo krémové pyré z pečené zeleniny. Roštěná prostě umí překvapit - stačí se nebát experimentovat a dopřát si ji v novém, svěžím kabátě!

Tipy pro dokonalou přílohu

Když se řekne roštěná, každý si představí šťavnatý kus masa. Ale co k ní podávat? Nejklasičtější volbou jsou samozřejmě brambory. Ať už je připravíte jako opečené americké, nebo je rozmačkáte s kouskem másla a čerstvou petrželkou, nikdy neuděláte chybu. Skvěle chutnají i nadýchané bramborové knedlíky. Pokud chcete zkusit něco nového, vsaďte na pečenou zeleninu. Stačí nakrájet na větší kousky mrkev, celer, petržel nebo třeba dýni, pokapanou olivovým olejem, osolit, opepřit a šoupnout do trouby. Kdo má rád lehčí jídla, může sáhnout po zeleninovém salátu. Vyberte si zeleninu podle sezóny, přihoďte pár ořechů nebo semínek a zakápněte směsí oleje a citronu. Ať už si vyberete cokoli, nezapomeňte na správné dochucení - sůl, pepř a čerstvé bylinky jsou základ dokonalého pokrmu.

Srovnání receptů na roštěnou
Vlastnost Recept 1 Recept 2
Doba přípravy 30 minut 45 minut
Doba vaření 1.5 hodiny 2 hodiny
Obtížnost Střední Náročný

Servírování a dochucení roštěné

Roštěná se nejlépe podává hned po upečení, dokud je pěkně horká. K tomuhle šťavnatému masu se výborně hodí spousta příloh. Nejvíc u nás frčí klasické knedlíky - ať už houskové, bramborové nebo ty karlovarské. Moje rodina si roštěnou nemůže vynachválit s bramborami - vařenýma, šťouchanýma nebo když je upeču v troubě. Když chcete něco lehčího, dejte si k masu zeleninu. Můžete zkusit čerstvý salát, dušenou nebo grilovanou zeleninu. Než maso naservírujete, klidně ho ještě dochuťte. Kromě soli a pepře se nebojte přidat i další koření - skvěle se osvědčil tymián, rozmarýn nebo česnek. A jestli chcete, aby roštěná byla extra chutná, potřete ji ještě trochou másla.

Roštěná - ideální jídlo pro každou příležitost

Roštěná je prostě bomba! Když nevíte, co uvařit, tahle klasika nikdy nezklame. Je úplně jedno, jestli vaříte pro rodinu nebo čekáte návštěvu - s roštěnou vždycky zabodujete. Můžete ji udělat na spoustu způsobů. Někdo nedá dopustit na smetanovou s knedlíkem, jiní si pochutnají na pečené s mrkvičkou a celerem, a když chcete něco extra, zkuste ji na červeném víně.

Hlavní je sehnat pořádné maso. Nejlepší je z mladého býčka, pěkně prorostlé. Než se do toho pustíte, maso pořádně očistěte, opláchněte a osušte. A jestli chcete, aby byla roštěná extra šťavnatá, nechte ji před vařením odležet v marinádě. Stačí hodinka, ale když ji tam necháte přes noc, bude ještě lepší.

Ať už si vyberete jakýkoliv recept, s roštěnou nemůžete šlápnout vedle. Je to prostě parádní jídlo, ze kterého budete oblizovat všechny prsty!

Publikováno: 09. 02. 2025

Kategorie: gastronomie