Droždí: Tajemství nadýchaných buchet odhaleno!

Droždí

Historie droždí

Od pradávna si lidé lámou hlavu nad tím, jak se z tak jednoduchých surovin jako je mouka, voda a sůl může zrodit voňavý a nadýchaný bochník chleba. Za tímhle malým zázrakem stojí droždí, které už tisíce let zpříjemňuje život milovníkům pečiva. Poprvé ho objevili staří Egypťané, kteří jako první přišli na to, jak upéct kynutý chléb. I když tenkrát ještě netušili, co se vlastně při kynutí děje, všimli si, že když nechají těsto z mouky a vody nějakou dobu v teple, začne bublat a růst. Považovali to za dar od svých bohů a pekaři se těšili velké úctě. Když se pak tenhle vynález dostal k Řekům a Římanům, začali ho vylepšovat a díky nim se pečení s droždím rozšířilo po celé Evropě. Ve středověku pak nastala zlatá éra pekařství. Vznikaly pekařské cechy, které si své fígle s droždím a kváskem bedlivě hlídaly. Až v 19. století Louis Pasteur konečně odhalil, že za kynutím stojí malinké houbičky - kvasinky. Díky tomu se droždí začalo vyrábět ve velkém a brzy se stalo nezbytnou součástí každé kuchyně.

Druhy droždí

V každé pekárně nebo domácí kuchyni hraje droždí nezastupitelnou roli. Tohle malé pekařské kouzlo najdeme na pultech v několika podobách. Když sáhnete po sušeném droždí, získáte spolehlivého pomocníka, který vydrží dlouho a nezabere moc místa. Stačí ho jen probudit v vlažné vodě s špetkou cukru. Kdo dá přednost čerstvému droždí, ocení jeho schopnost vykouzlit to pravé pekařské aroma a nezaměnitelnou chuť. Pro náročnější kynutá těsta se skvěle hodí klasické droždí v kostce, které těstu dá čas pořádně vykynout. Mimochodem, droždí není jen o pečení - při výrobě vína nebo piva se používají jeho speciální odrůdy, které dávají nápojům jejich charakteristický říz.

Výživové hodnoty

Droždí je vlastně malý zázrak přírody - živá houba, která nám dává víc než jen kynuté těsto. Je to hotová výživová bomba! Představte si, že polovina jeho váhy jsou samotné bílkoviny. A ne ledajaké - jsou to přesně ty, které naše tělo potřebuje, ale neumí si je vyrobit samo.

Když mluvíme o droždí, nesmíme zapomenout na jeho bohatou výbavu vitaminů béčka. Thiamin, riboflavin, niacin a kyselina listová - všechny tyhle důležité pomocníky tam najdete. Díky nim naše tělo lépe zpracovává energii a nervový systém šlape jako hodinky.

A minerály? Ty v droždí taky nechybí! Je plné draslíku, fosforu, hořčíku a železa - přesně těch látek, které potřebujeme pro silné kosti, svaly a celkovou kondici. Ale pozor, i když je droždí výživový poklad, není dobré to s ním přehánět. Někteří lidé můžou mít potíže kvůli vysokému obsahu purinů. Prostě všeho s mírou, jak říkávala babička.

Použití v kuchyni

Každý správný pekař ví, že droždí je základ všeho dobrého pečiva. Tenhle malý zázrak kuchyně umí s těstem hotové divy už po generace. Když se droždí pustí do práce, začne v těstě hodovat na cukrech a vytváří při tom spoustu malinkých bublinek. A právě díky nim máme pak křupavý chléb a voňavé rohlíky tak krásně načechrané. V obchodě můžeme narazit hlavně na dva druhy - čerstvé a sušené droždí. To čerstvé koupíme jako kostku a pozná se podle typické vůně, kterou nejde s ničím splést. Než ho přidáme do těsta, musíme ho rozmíchat v troše vlažné vody nebo mléka. Sušené droždí se zase prodává v praktických sáčcích a vydrží déle skladné. Ať už sáhnete po kterémkoliv, s droždím se vám každé pečení povede.

Skladování droždí

Každý správný pekař ví, že droždí musí pečlivě skladovat, aby mu dobře kynulo těsto. Droždí je totiž živé a potřebuje ty správné podmínky, aby dělalo svou práci jak má. Nejdůležitější je hlídat teplotu - čerstvé droždí patří do lednice, kde by mělo být mezi 2 až 8 stupni. Když je moc teplo, droždí se rychle kazí, a když zmrzne, je úplně k ničemu. Se sušeným droždím je to jednodušší, stačí ho mít někde v chladu a suchu. Hlavně si ale dejte pozor, aby byl obal vždycky neporušený. Jakmile droždí otevřete, začne ztrácet sílu a může se zkazit. Když chcete mít voňavé a nadýchané pečivo, musíte se o droždí prostě dobře starat.

Zdravotní benefity

Každý z nás zná droždí jako tu kouzelnou hmotu, co dělá z těsta nadýchané bochníky. Ale tohle malé pekařské zlato toho umí mnohem víc. V droždí se totiž skrývá pořádná dávka béčkových vitamínů - thiamin, riboflavin, niacin a kyselina listová jsou jeho parťáci. Tyhle vitamíny potřebujeme jako sůl - dodávají nám energii, starají se o nervy a pomáhají tvořit červené krvinky. Když si dáte čerstvě upečený krajíc chleba nebo rohlík z droždí, vlastně svému tělu děláte docela službu. A to není všechno - droždí je taky nabité selenem, draslíkem a chromem. Selen chrání buňky, draslík se stará o svaly a nervy, a chrom hlídá hladinu cukru v krvi. Jen nezapomeňte, že každý recept je jiný a různé mouky mají různé hodnoty, takže i množství těchto látek se může lišit.

Nežádoucí účinky

I když se droždí běžně používá při pečení a vaření, někdy může našemu tělu tak trochu zlobit. Občas se stane, že na něj někdo reaguje přecitlivěle - může se objevit svědivá vyrážka, kopřivka nebo třeba oteklá kůže. V těch nejhorších případech může dojít i k vážné alergické reakci, která vyžaduje rychlý zásah lékaře.

Vlastnost Droždí Kvásek
Forma Sušené granule, kostka, tekutina Hustá kaše
Doba kynutí Relativně krátká (1-2 hodiny) Dlouhá (až 12 hodin)

Když sníme moc droždí najednou, může nám to způsobit nafouklé břicho a plynatost, protože droždí v našich střevech kvasí podobně jako při kynutí těsta. U lidí, kteří mají slabší imunitu, se vzácně může přemnožit kvasinka Candida, která je v droždí přirozeně obsažená. Ale není třeba se zbytečně bát - tyhle potíže se objevují jen výjimečně a většina z nás může droždí používat úplně bez obav.

Zajímavosti o droždí

Když se řekne droždí, většina z nás si vybaví tu kouzelnou hmotu, co promění obyčejné těsto v nádherně voňavý bochník. Je to vlastně taková malá továrna na život v našich kuchyních. Možná vás překvapí, že tohle droždí není žádná rostlinka, ale spíš takový miniaturní houbový svět. Představte si, že tyhle drobné houbičky se s chutí pustí do každého cukru a škrobu, který jim nabídneme, a při tom vytvoří bublinky plynu a kapku alkoholu. Právě ty bublinky pak dělají s těstem hotové divy. Bez droždí by se pekaři trápili už od dob starého Egypta, kde s ním pracovali naši předkové před pěti tisíci lety. A víte, co je super? Na světě existuje přes 1500 různých druhů droždí, i když v kuchyni používáme jen pár z nich. Nejčastěji potkáte droždí zvané Saccharomyces cerevisiae, které najdete nejen v chlebu, ale i v pivu nebo víně. Je to zkrátka takový malý pomocník, bez kterého by naše jídlo bylo mnohem nudnější.

Publikováno: 08. 02. 2025

Kategorie: gastronomie