Laspoň jednou za život! Lahodný recept na laskonku, který si zamilujete.

Laskonka

Co je to laskonka?

Laskonka, v pravém slova smyslu, je malý, sladký pokrm určený k navození příjemných pocitů a uspokojení mlsných jazýčků. Je to něco speciálního, co si dopřáváme pro radost a potěšení, nikoliv pro zahnání hladu. Laskonky se obvykle vyznačují jemnou chutí, atraktivním vzhledem a často i nápaditou dekorací. Právě tyto vlastnosti je odlišují od obyčejných sladkostí, které slouží spíše k rychlému doplnění energie. Mezi laskonky můžeme zařadit širokou škálu delikates, od luxusních pralinek a dortíků přes domácí sušenky a koláče až po ovocné saláty s čokoládou či šlehačkou. Důležité je, aby nám laskonka přinesla radost a uspokojení, ať už si ji vychutnáváme o samotě, nebo ve společnosti blízkých.

Historie laskonky

Původ laskonky, této delikátní sladkosti z křehkých sněhových pusinek slepovaných lahodným krémem, je zahalen tajemstvím a spory. Některé zdroje připisují vznik laskonky francouzským cukrářům v 17. století, jiní tvrdí, že pochází z Polska, kde se podobné cukrovinky připravovaly již dříve. Jisté je, že laskonka, jak ji známe dnes, se stala populární ve Francii, a to zejména díky cukráři Adamu, který je vylepšil o mandlovou mouku a pusinky plnil čokoládovým krémem. Své jméno laskonka získala pravděpodobně podle polského města Lask, odkud údajně pocházela manželka krále Ludvíka XV., Marie Leszczyńská, která tuto sladkost milovala. Laskonky se staly symbolem luxusu a elegance a dodnes patří mezi nejoblíbenější cukrovinky na světě. Existuje nespočet variant laskonek, od klasických s vanilkovým či kávovým krémem po moderní verze s ovocem, oříšky nebo slaným karamelem.

Laspoň malá laskonka, jako záblesk radosti v šedivém dni.

Hana Nováková

Druhy laskonek

Laskonky, tyhle křehké pusinky slepované lahodným krémem, patří mezi stálice cukrářských výloh. Ať už jim říkáte laskonky, indiánky nebo pusinky, jedno je jisté - jejich rozmanitost je ohromující. Základní dělení laskonek vychází z druhu použitého krému. Nejoblíbenější jsou bezesporu laskonky s máslovým krémem, který může být ochucený vanilkou, kakaem nebo třeba kávou. Pro náročnější jazýčky se hodí laskonky plněné lahodným pařížským krémem, jehož sametová konzistence si vás získá na první dotek. Oblíbené jsou také ovocné varianty s krémy z lesního ovoce, jahod nebo třeba citronu.

Feature Laskonka Fruit
Taste Usually sweet, can be sour, bitter, etc. Usually sweet, can be sour, bitter, etc.
Texture Varies widely: crunchy, chewy, soft, etc. Varies widely: crunchy, chewy, soft, etc.
Preparation Often baked, can be boiled, fried, etc. Usually eaten raw, can be cooked in various ways

Výroba laskonek

Laskonky, tyhle nadýchané pusinky slepované lahodným krémem, patří mezi nejoblíbenější české cukrovinky. Jejich výroba je sice náročnější, ale výsledek stojí za to. Začíná se přípravou sněhu z bílků a cukru, do kterého se opatrně vmíchávají mleté ořechy. Sníh musí být opravdu tuhý, aby laskonky držely tvar. Pomocí cukrářského sáčku se pak na plech stříkají kolečka, která se suší v troubě při nízké teplotě. Důležité je hlídat, aby laskonky nezhnědly, ale zůstaly krásně bílé. Po vychladnutí se slepují krémem, jehož základem je máslo, cukr a kakao. Fantazii se meze nekladou a krém se dá ochutit třeba rumem, kávou nebo oříškovým likérem. Hotové laskonky se nechávají odležet v chladu, aby krém ztuhl a pusinky zvláčněly.

Oblíbenost laskonek

Laskonky, ty křehké a sladké pusinky slepované lahodným krémem, patří bezesporu k nejoblíbenějším cukrovinkám v Čechách. Jejich obliba tkví v jednoduchosti, s jakou se rozplývají na jazyku, a v dokonalé harmonii chutí. Křupavá skořápka z bílků a cukru v kombinaci s jemným máslovým, oříškovým nebo čokoládovým krémem vytváří symfonii chutí, které nelze odolat. Laskonky jsou ideálním společníkem ke kávě, čaji nebo jen tak na zub, když dostanete chuť na sladké. Jejich popularita sahá napříč generacemi a těší se velké oblibě jak u dětí, tak u dospělých. Ať už si pochutnáváte na klasické laskonce s vanilkovým krémem, nebo dáváte přednost modernějším variantám s ovocem či oříšky, jedno je jisté – laskonka vás nikdy nezklame.

Laskonky ve světě

Laskonky, ty křehké a sladké pusinky, nejsou jen doménou české kuchyně. Jejich oblibu a varianty najdeme po celém světě. Ve Francii se jim podobají macarons, které jsou pro svůj elegantní vzhled a pestrou škálu barev a náplní vyhledávanou delikatesou. V Americe zase frčí meringues, které se často podávají s ovocem a šlehačkou. Ať už se jim říká jakkoliv, jedno je jisté: laskonky a jim podobné sladkosti si podmanily chuťové pohárky lidí napříč kontinenty.

Zajímavosti o laskonkách

Laskonky, ty křehké a vzdušné pusinky, skrývají mnohá překvapení. Věděli jste například, že jejich název pochází z francouzského slova „lasequant“, což znamená „následující“? Traduje se, že laskonky dostaly své jméno podle dvorních dam, které je pekávaly pro své pány a doufaly, že si jich pánové všimnou a budou je následovat. Laskonky jsou známé svou sladkou chutí a křupavou konzistencí. Tajemství jejich jedinečné textury spočívá v precizním šlehání bílků s cukrem a přidání mandlové mouky. Zajímavostí je, že existuje mnoho variant laskonek, lišících se barvou, tvarem i náplní. Od klasických kulatých laskonek s vanilkovou náplní až po moderní makronky s ovocnými příchutěmi, tato sladkost si podmanila chuťové pohárky lidí po celém světě. Ať už si je vychutnáváte s šálkem kávy nebo jako součást slavnostního dezertu, laskonky vám zaručeně zpříjemní den.

Publikováno: 09. 10. 2024

Kategorie: gastronomie