Tajemství šťavnatých plněných paprik z trouby

Plněné Papriky V Troubě

Klasické plněné papriky

Plněné papriky pečené v troubě, to je synonymum pro tradiční českou kuchyni. Toto oblíbené jídlo evokuje vzpomínky na dětství a babičky kuchyni. Jeho příprava není náročná, ale vyžaduje trochu trpělivosti. Základem jsou masité papriky, které se plní směsí mletého masa, rýže a koření.

Chuť náplně se dá obměňovat dle vlastních preferencí, někdo přidává do náplně i uzené maso, jiný zase houby. Papriky se po naplnění dusí v rajčatové omáčce, která se často zahušťuje moukou nebo strouhaným chlebem. Plněné papriky se podávají s houskovým knedlíkem, který se nejlépe hodí k nabírání lahodné omáčky. Toto syté jídlo zasytí i pořádný hlad a zároveň zahřeje na duši. Není divu, že plněné papriky patří mezi nejoblíbenější česká jídla napříč generacemi.

Ingredience pro lahodnou chuť

Plněné papriky v troubě, to je symfonie chutí, kde se snoubí šťavnatost paprik s lahodnou náplní a voňavou omáčkou. Základem jsou samozřejmě kvalitní masité papriky, ideálně kapie, které se po upečení krásně rozplývají na jazyku. Pro náplň se fantazii meze nekladou, ale královnou je bezesporu směs mletého masa, nejlépe vepřového a hovězího, s rýží, cibulkou a kořením. Tajemství lahodné chuti se však ukrývá v detailech. Špetka majoránky, sladké papriky a drceného kmínu dodá náplni tu správnou českou atmosféru. Nezapomínejme ani na rajčatový základ omáčky, do které můžeme přidat i trochu smetany pro jemnější chuť. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, důležité je vařit s láskou a péčí, a pak se vám plněné papriky v troubě zaručeně odmění nezapomenutelným kulinářským zážitkem.

Příprava paprik a náplně

Papriky opatrně omyjeme a odřízneme vršky se stopkou. Vnitřek paprik zbavíme semínek a bílých přepážek. Odložíme stranou.

Vlastnost Plněné papriky v troubě
Typ jídla Hlavní chod
Doba přípravy cca 60 minut
Náročnost Střední

Nyní se pustíme do přípravy lahodné náplně. V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme mleté maso a za stálého míchání ho opékáme dozlatova. Osolíme, opepříme a přidáme mletou papriku a kmín. K masu vmícháme uvařenou rýži a zalijeme vývarem nebo vodou. Dusíme pod pokličkou doměkka, asi 15 minut. Pokud je náplň příliš řídká, můžeme ji zahustit strouhankou.

Plněné papriky v troubě jsou tradičním českým pokrmem, který si zamiluje celá rodina.

Chuť náplně můžeme obměňovat dle vlastních preferencí.

Někdo přidává do náplně i na kostičky nakrájenou slaninu, uzené maso, houby nebo zeleninu.

Fantazii se meze nekladou.

Důležité je, aby nám výsledná chuť plněných paprik vykouzlila úsměv na tváři.

Pečení dozlatova v troubě

Plněné papriky v troubě patří mezi tradiční česká jídla, která v sobě snoubí jednoduchost přípravy s lahodnou chutí. Základ tvoří masitá náplň, obvykle s mletým masem a rýží, která se naplní do vydlabaných paprik a peče se dozlatova. Právě pečení v troubě dodává paprikám nezaměnitelnou chuť a vůni. Během pečení se maso krásně propeče, rýže změkne a paprika pustí šťávu, která se smísí s chutí masa a koření. Výsledkem je pak šťavnatá a voňavá náplň, která se doslova rozplývá na jazyku. Doba pečení se liší podle velikosti paprik a teploty trouby, obvykle se pohybuje okolo 45-60 minut. Pro zjištění, zda jsou papriky hotové, stačí do jedné z nich píchnout špejlí. Pokud projde skrz náplň bez problému, jsou papriky hotové. Pečené papriky se podávají teplé, nejčastěji s bramborem, bramborovou kaší nebo čerstvým pečivem.

Tipy pro šťavnatou náplň

Tajemstvím neodolatelných plněných paprik je bezpochyby lahodná a šťavnatá náplň. Nebojte se experimentovat s různými druhy masa. Skvěle se hodí vepřové, hovězí i mix mletého masa. Pro extra šťavnatost přidejte do směsi trochu strouhané cukety nebo nastrouhané brambory. Ty během pečení pustí šťávu a náplň krásně zvláční. Nezapomeňte na zeleninu! Čím více, tím lépe. Kromě cibule a česneku vsaďte na mrkev, celer, petržel nebo pórek. Zeleninu nakrájejte na drobné kostičky, nebo ji nastrouhejte najemno, aby se v náplni krásně rozplynula. Důležitou roli hraje i koření. Sladká paprika, mletý kmín, majoránka a pepř jsou sázkou na jistotu. Pro výraznější chuť přidejte špetku chilli nebo sušeného tymiánu. Ať už zvolíte jakoukoli kombinaci, nezapomeňte směs pořádně ochutnat a dosolit podle chuti.

Servírování a přílohy

Plněné papriky pečené v troubě se nejčastěji podávají horké, jako sytý hlavní chod. Chuťové kombinace masa, rýže a zeleniny zaručují, že si na tomto jídle pochutnají malí i velcí. Pro dotvoření dokonalého kulinářského zážitku je vhodné papriky doplnit o lahodnou přílohu. Skvěle se hodí například nadýchaná bramborová kaše, která krásně doplní chuť omáčky z pečení. Další variantou může být lehčí příloha v podobě dušené zeleniny, kuskusu nebo třeba brambor vařených v páře. Při výběru přílohy se řiďte vlastní chutí a fantazií. Nebojte se experimentovat a kombinovat různé druhy zeleniny, bylinek a koření. Plněné papriky jsou velmi variabilním jídlem, které umožňuje nekonečné množství variací a úprav.

Vegetariánské a veganské varianty

Plněné papriky v troubě, tradiční pokrm české kuchyně, se dají snadno a chutně připravit i v vegetariánské či veganské verzi. Základem náplně se stává místo masa jiná surovina bohatá na bílkoviny, jako je například čočka, cizrna, tofu nebo tempeh. Tyto ingredience dodají pokrmu sytost a zajímavou texturu. Pro ještě výraznější chuť je vhodné je předem orestovat na cibulce s česnekem a oblíbeným kořením, jako je paprika, kmín nebo majoránka. Náplň se dá dále obohatit o různé druhy zeleniny, například mrkev, celer, petržel nebo pórek. Pro vegetariánskou verzi se do náplně může přidat i vejce, které ji zjemní a zvýrazní její chuť. Veganská varianta pak může být doplněna o lněné semínko nebo chia semínka namočená ve vodě, která nahradí pojivové vlastnosti vajec. Pečením v trouby se všechny chutě krásně prolnou a vytvoří tak lahodný a sytý pokrm, který si zamilují i největší milovníci masa.

Pečené papriky plněné mletým masem a rýží, to je vzpomínka na dětství, na babiččinu kuchyni, na vůni, která se linula celým domem.

Zdeněk Dvořák

Zdravější alternativy receptu

Plněné papriky v troubě jsou sice chutné, ale nepatří zrovna mezi nejdietnější jídla. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak si je připravit zdravěji, aniž byste se museli vzdát jejich lahodné chuti. Místo vepřového masa zkuste náplň připravit z krůtího masa, cizrny nebo quinoy. Tyto suroviny jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu, takže vás zasytí na delší dobu. Další možností je odlehčit rýži v náplni. Použijte celozrnnou rýži nebo ji nahraďte jáhlami, pohankou či quinoou. Tyto obiloviny jsou nutričně bohatší a dodají pokrmu zajímavější chuť. Nebojte se experimentovat s bylinkami a kořením. Ty dodají paprikám skvělou chuť a zároveň podpoří vaše trávení. Vyzkoušejte například oregano, bazalku, tymián, majoránku, kmín nebo kurkumu. Místo smažení papriky před pečením raději opečte na sucho na pánvi nebo je pokapejte olivovým olejem a pečte v troubě. Vyhnete se tak zbytečnému tuku. A pokud si chcete dopřát opravdu dietní verzi, podávejte plněné papriky s jogurtovým dipem místo smetanové omáčky.

Uchování zbytků jídla

Plněné papriky pečené v troubě, vydatné a lahodné jídlo, chutnají skvěle i druhý den. Zbytky nechte zcela vychladnout a poté je uložte do uzavíratelné nádoby v lednici. Takto vám vydrží čerstvé až 3 dny. Pro delší uchování je možné plněné papriky zamrazit. Před zamrazením je vhodné je nechat úplně vychladnout a zabalit do mrazicího sáčku nebo do nádoby vhodné do mrazáku. Zmrazené plněné papriky spotřebujte do 3 měsíců. Pro opětovné ohřátí je stačí rozmrazit v lednici a poté ohřát v troubě nebo mikrovlnné troubě.

Plněné papriky z celého světa

Plněné papriky pečené v troubě jsou oblíbeným pokrmem napříč kontinenty, ačkoliv se liší v detailech přípravy i chuťových kombinacích. V středomořské kuchyni se často setkáme s náplní z mletého jehněčího masa, rýže, rajčat a bylinek jako oregano a máta. Oproti tomu v Maďarsku jsou populární papriky plněné vepřovým a hovězím masem, do kterého se přidává paprika, kmín a majoránka. Náplň se zahušťuje rýží nebo kroupami a peče se v rajčatové omáčce. V balkánských zemích se do náplně přidává i uzená slanina a sýr, což dodává pokrmu výraznější chuť. Bez ohledu na region je však princip stejný: duté papriky se naplní směsí masa, zeleniny a obilovin a pečou se v troubě do změknutí. Výsledkem je chutné a syté jídlo, které zahřeje a zasytí. Plněné papriky jsou skvělou volbou pro rodinné obědy i večeře, protože se dají připravit s předstihem a ohřát.

Publikováno: 10. 11. 2024

Kategorie: gastronomie