Sladké tajemství malvic: Co jste o nich nevěděli?

Malvice

Co je to malvice?

Malvice je vlastně takovej šťavnatej plod, kterej vzniká z květního lůžka - to je ta rozšířená část stonku, kde vyroste květ. Když plod dozrává, tohle lůžko se promění v tu šťavnatou část, co všichni tak rádi jíme. Semínka malvic najdeš v jádřinci, což je ta tvrdá část uprostřed ovoce. Nejznámější malvice jsou určitě jabka a hrušky. Pak existujou i takový ty míň známý kousky jako mišpule, kdoule nebo jeřabiny. Malvice jsou fakt dobrý, protože jsou sladký, osvěžující a mají spoustu vitamínů a minerálů. Lidi je milujou a vaří z nich všude po světě.

Typické znaky malvic

Jablka a hrušky patří mezi malvice, což je dost zajímavý typ ovoce. I když to tak nevypadá, není to žádná bobule, ale prostě malvice - taková šikovná věc od přírody. Vznikne to tak, že květní lůžko se pěkně vyplní dužinou a obalí vnitřní část s jadýrkama. Uvnitř najdeme pět komůrek a v každý jsou většinou jedno nebo dvě semínka. Celý to chrání slupka - může bejt různě barevná a na omak jiná. Pod ní je ta šťavnatá část, co ji všichni známe - sladká dužina. Jak chutná a jakou má texturu, to záleží na tom, jakou odrůdu máte a jak moc je ovoce zralý.

Příklady malvic

Malvice jsou vlastně takový zvláštní druh ovoce, který vzniká z něčeho, čemu se říká češule. Po opylení květu se z něj udělá šťavnatá část, kterou pak všichni rádi jíme. Když se řekne malvice, většinu z nás napadne hlavně jabko. Není divu, že ho má každý rád - je prostě super a najdeme ho v tolika různých barvách a tvarech, že si každý vybere to svoje. Pak tu máme taky hrušky, který jsou podobně populární. Taky jich je spousta druhů a jejich sladká chuť prostě frčí u mladých i starých. A pak je tu taková zajímavost - kdoule. Ta není tak běžná, ale stojí za to! Má takovou zvláštní vůni a docela trpkou chuť, takže se z ní spíš dělají kompoty a marmelády, nebo se přidává k masu.

Původ a rozšíření

Jablka a hrušky, který patřej do skupiny malvic, maj svoje kořeny v rodině růžovitejch. Tyhle ovocný stromy původně vyrostly někde ve střední Asii. V horách Ťan-šanu, který se táhnou přes Kyrgyzstán a Čínu, se našlo nejvíc různejch druhů divokejch jabloní. Je to vlastně taková kolébka jabloní, kde můžete najít nejvíc jejich příbuznejch. Odtamtud se pak jabloně dostaly do Evropy a pak dál do světa. Lidi je začali pěstovat, protože jim chutnaly a byly zdravý, a tak je rozšířili všude možně. Dneska už najdete malvice skoro všude, kde není extra teplo nebo zima. Jablka a hrušky jsou teď jedny z nejoblíbenějších druhů ovoce a cpeme se jima po celým světě.

Využití v kuchyni

Hele, jablka a hrušky jsou fakt super parťáci do kuchyně. Jejich sladká chuť a šťavnatá dužina z nich dělá boží ovoce na všemožný dobroty. Ať už si dáš klasickej štrúdl, hruškovej koláč nebo si upečeš crumble, to je jen špička ledovce, co s nima můžeš vymyslet. Klidně je můžeš chroupat jen tak syrový nebo si z nich udělat nějakej ovocnej salát. Mega dobře chutnaj taky s jogurtem, tvarohem nebo když si je nasypeš do müsli. Neboj se je ani tepelně upravit. Zavařený hrušky nebo upečený jablka s oříškama a skořicí - to je prostě paráda. Z jablek a hrušek si můžeš udělat i božskou šťávu plnou vitamínů. A co teprve domácí mošt nebo pravá hruškovice? Prostě bez jablek a hrušek by to v kuchyni nebylo ono.

Vlastnost Jablko Hruška
Tvar Kulatý až mírně protáhlý Typicky hruškovitý, někdy kulatý
Barva slupky Zelená, žlutá, červená Zelená, žlutá, hnědá
Dužnina Sladká, šťavnatá, křupavá Sladká, šťavnatá, může být zrnitá

Nutriční hodnota malvic

Malvice, jako třeba jabka a hrušky, maj fakt všichni rádi, ať jsou odkudkoliv. A není se čemu divit, protože jsou v nich samý dobrý věci - vitamíny, minerály a tak. Malvice jsou narvaný céčkem, díky kterýmu jsme míň nemocný a naše tělo líp funguje. Kromě toho v nich najdeme béčka, bez kterých by nám nešlapala energie a nervy. Je tam taky hodně draslíku - ten je super na tlak, a vláknina, co pomáhá se zažíváním a člověk po ní není hned hladovej. Když budeš jíst malvice pravidelně, uděláš něco dobrýho pro svoje srdce a cévy. Ta vláknina a antioxidanty v nich totiž snižujou cholesterol a chrání cévy, aby se nepoškodily. Jabka a hrušky jsou taky bomba na energii, takže jsou perfektní na zobání pro mrňousy i dospěláky.

Zdravotní benefity

Jablíčka a hrušky, ty naše známý malvice, jsou fakt nabušený vitamínama, minerálkama a antioxidantama. Když si každej den dáš aspoň jeden kousek, máš menší šanci, že tě potkaj problémy se srdcem, mozková nebo nějaká ta rakovina. V jablkách a hruškách je spousta vlákniny, ta je super pro tvoje trávení a hlídá ti cholesterol v krvi. Díky tý vláknině nebudeš mít celej den hlad a nebudeš se cpát zbytečnostma. Jablka ti dodaj céčko, který nakopne imunitu, a draslík, kterej potřebujou svaly a srdce, aby mohly dobře makat. Hrušky zas obsahujou káčko, bez kterýho by ti netuhla krev, a měď, co ti pomáhá vyrábět červený krvinky. Když si budeš pravidelně dopřávat tyhle dobroty, uděláš něco fajn pro svoje zdraví.

Skladování a konzervace

Jablíčka a hrušky, ty naše šťavnatý malvice, jsou prostě nejlepší ovoce, co můžeš mít. Když je očešeš, musíš je fakt dobře uskladnit, aby ti vydržely co nejdýl čerstvý a chutný. Pro skladování potřebuješ hlavně zimu (tak mezi 0-4 stupni) a hodně vlhka (něco mezi 85-95 procenty). Díky tomu ti nezačnou hned dozrávat a nevyschnou. Taky je fakt důležitý, aby tam mohl proudit vzduch, jinak se tam nahromadí ethylen - to je plyn, co všechno rychle dozrává. Nesmíš je dávat k jinýmu ovoci a zelenině, co pouští hodně ethylenu. Když chceš, aby ti vydržely fakt dlouho, můžeš je dát do speciálních skladů, kde je míň kyslíku a víc oxidu uhličitýho. Takhle ti pak vydrží mnohem dýl čerstvý.

Zajímavosti o malvicích

Jablka a hrušky, který patřej do malvic, jsou fakt zajímavý kousky ovoce. Koukej, to co normálně chroupeme, vlastně vůbec není opravdovej plod! Je to spíš taková nabouchaná květní miska. Ten skutečnej plod je schovanej vevnitř - je to ten křupavej jádřinec s pěti kapsama, kde jsou schovány semínka. Malvice jsou nadupaný vitamínama, minerálama a vlákninou, takže když je budeš jíst, uděláš něco dobrýho pro svoje tělo. A víš, co je super? Když chceš vypěstovat stejně dobrý jablka nebo hrušky, musíš je roubovat. Když zasadíš jen pecky, můžeš se pak divit - vyroste ti něco úplně jinýho, než jsi čekal.

Publikováno: 19. 01. 2025

Kategorie: gastronomie