Objevte kouzlo tempehu: zdravá a chutná alternativa masa

Tempeh

Co je to tempeh

Tempeh je tradiční indonéská potravina vyrobená ze sójových bobů, které prošly procesem kontrolovaného vaření a fermentace. Během fermentace se na sójových bobech rozrůstá ušlechtilá plíseň Rhizopus oligosporus, která je spojuje do kompaktní bílé nebo světle šedé hmoty. Tempeh má pevnou texturu a jemně oříškovou chuť. Na rozdíl od tofu, které se vyrábí ze sójového mléka, tempeh obsahuje celé sójové boby, a proto je bohatší na vlákninu a živiny. Tempeh je skvělým zdrojem bílkovin, železa, vápníku a vitamínů skupiny B. Díky fermentaci je tempeh stravitelnější než samotné sójové boby a má také vyšší obsah antioxidantů. Syrovátkový produkt ze sóji, známý také jako sójová syrovátka, je vedlejším produktem výroby tofu a tempeh. I když se jedná o odpadní produkt, obsahuje cenné živiny, jako jsou rozpustné bílkoviny a sacharidy. Syrovátka se často používá jako krmivo pro zvířata, ale existují i ​​snahy o její využití v potravinářském průmyslu, například při výrobě sójových omáček nebo fermentovaných nápojů.

Původ a historie tempehu

Tempeh, lahodná fermentovaná sójová potravina s mírně oříškovou chutí, má své kořeny hluboko v indonéské historii. Jeho původ se datuje stovky let zpět na ostrov Jáva, kde se stal nedílnou součástí místní kuchyně. Přesný vznik tempehu sice halí rouška tajemství, ale traduje se, že byl objeven náhodou. Podle jedné z legend nechali obyvatelé Jávy zbytky ze zpracování sójového mléka, syrovátkový produkt zvaný „tahu“, ležet v banánových listech. Teplé a vlhké klima vytvořilo ideální podmínky pro růst ušlechtilé plísně Rhizopus oligosporus, která sójové boby svázala do kompaktní hmoty – tempehu. Tento „náhodný“ objev se ukázal jako velmi přínosný. Tempeh se stal ceněným zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů, a to zejména v oblastech s omezeným přístupem k masu.

Srovnání tempehu a tofu
Vlastnost Tempeh Tofu
Chuť Jemně oříšková, zamlá Neutrální, nasákavá
Textura Pevná, masitá, žvýkavá Měkká až pevná, hladká
Obsah bílkovin (na 100g) 19 g 8 g
Původ Indonésie Čína

Výživové hodnoty a benefity

Tempeh a syrovátkový produkt ze sóji, oba pocházející ze sójových bobů, se pyšní působivým nutričním profilem. Tempeh, vyrobený fermentací sójových bobů, je bohatý na bílkoviny, a to až 19 gramů na 100 gramů. Bílkoviny jsou klíčové pro budování a opravu tkání, a proto je tempeh skvělou volbou pro vegetariány, vegany a sportovce. Syrovátkový produkt ze sóji, vedlejší produkt výroby tofu, sice neobsahuje tolik bílkovin jako tempeh, ale je cenným zdrojem vápníku. Vápník je nezbytný pro zdravé kosti a zuby a jeho dostatečný příjem je důležitý v každém věku. Oba produkty jsou přirozeně bezlepkové, což je skvělá zpráva pro lidi s celiakií nebo s intolerancí lepku. Zařazením tempehu a syrovátkového produktu ze sóji do svého jídelníčku obohatíte svůj organismus o důležité živiny a podpoříte své zdraví.

Tempeh versus tofu

Tempeh i syrovátkový produkt z sóji, ačkoliv oba pocházejí ze sójových bobů, se liší ve struktuře, chuti i způsobu zpracování. Tempeh se vyrábí fermentací celých sójových bobů, díky čemuž má pevnější texturu a výraznější, zemitou chuť. Syrovátkový produkt z sóji, známý také jako tofu, se naopak vyrábí srážením sójového mléka, podobně jako se vyrábí sýr z kravského mléka. Výsledkem je jemnější, krémovější produkt s delikátnější chutí, která snadno přejímá chuť dalších ingrediencí. Oba produkty jsou bohaté na bílkoviny a představují tak skvělou volbu pro vegetariány a vegany. Tempeh se díky své struktuře hodí k restování, pečení či grilování, zatímco tofu najde uplatnění v pomazánkách, polévkách, omáčkách nebo dezertech.

Různé druhy tempehu

Tempeh, tradiční indonéský pokrm z fermentovaných sójových bobů, se v posledních letech těší velké popularitě i u nás. Jeho lahodná chuť a všestranné využití v kuchyni z něj dělají skvělou alternativu masa. Co možná nevíte, je fakt, že existuje hned několik druhů tempehu. Kromě klasického tempehu ze sójových bobů se můžete setkat i s tempehem z jiných luštěnin, jako je cizrna, hrách nebo čočka. Tyto varianty mají odlišnou chuť a texturu, ale všechny jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu. Zajímavou alternativou je také syrovátkový produkt ze sóji, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě tofu. Tento produkt, známý také jako sójový tvaroh, má jemnou chuť a krémovou konzistenci. Je bohatý na bílkoviny a vápník, a proto je ideální pro vegany a vegetariány. Syrovátkový produkt ze sóji se dá konzumovat samostatně, ale i použít do pomazánek, dezertů nebo smoothies. Ať už zvolíte jakýkoli druh tempehu, získáte tak zdravou a chutnou potravinu, která obohatí váš jídelníček.

Jak tempeh připravit

Tempeh je neuvěřitelně všestranný a dá se připravovat na mnoho způsobů. Před tepelnou úpravou je důležité tempeh nakrájet na požadovaný tvar a velikost. Můžete ho nakrájet na kostičky, plátky nebo ho nastrouhat. Tempeh je potřeba před vařením uvařit nebo podusit, aby změkl a získal jemnější chuť. Vaření trvá přibližně 15-20 minut, dušení pak o něco déle, asi 25-30 minut. Během vaření nebo dušení můžete do vody přidat bobkový list, nové koření nebo sójovou omáčku pro obohacení chuti. Po uvaření nebo podušení je tempeh připraven k dalšímu použití. Můžete ho smažit, péct, grilovat nebo přidávat do salátů, polévek a dalších pokrmů. Syrovátkový produkt z sóji, jako je například sójové mléko, můžete použít při marinování tempehu. Smíchejte sójové mléko s oblíbeným kořením a bylinkami a nechte tempeh v marinádě alespoň 30 minut, ideálně přes noc.

Tempeh, ten zázrak z fermentovaných sójových bobů, je pro mě symbolem nekonečných možností v kuchyni. Jeho jemná, oříšková chuť a pevná struktura z něj dělají ideální surovinu pro nespočet pokrmů, od smažených kostiček po dušené ragú.

Hana Nováková

Recepty s tempehem

Tempeh je fermentovaný sójový produkt s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny, který je oblíbenou alternativou masa. Má pevnou texturu a jemnou oříškovou chuť, která se skvěle hodí do slaných i sladkých jídel. Syrovátkový produkt z sóji, známý také jako sójové mléko, je naopak lehký a osvěžující nápoj s jemnou nasládlou chutí. Lze jej pít samotný, přidávat do smoothies nebo použít při vaření a pečení. Tempeh a syrovátkový produkt z sóji jsou skvělými zdroji rostlinných bílkovin a dalších živin, a proto jsou vhodné pro vegany, vegetariány i pro všechny, kteří chtějí do svého jídelníčku zařadit více rostlinných produktů. Tempeh lze připravovat na mnoho způsobů – smažit, dusit, péct, grilovat nebo přidávat do salátů. Skvěle se hodí k různým druhům zeleniny, luštěnin a obilovin. Syrovátkový produkt z sóji je výborným základem pro smoothies, koktejly, omáčky, polévky nebo dezerty.

Publikováno: 25. 10. 2024

Kategorie: gastronomie