Tajemství dokonalého švestkového koláče s tvarohem

Švestkový Koláč S Tvarohem

Švestkový koláč s tvarohem: Klasika

Švestkový koláč s tvarohem evokuje vzpomínky na dětství a babičky teplou kuchyni. Tato česká klasika je oblíbená napříč generacemi pro svou jednoduchost a lahodnou chuť. Kombinace sladkého kynutého těsta, poctivého tvarohu a kyselkavých švestek je zkrátka neodolatelná. Příprava sice vyžaduje trochu času a trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Šťavnatá náplň s tvarohem a ovocem krásně kontrastuje s nadýchaným těstem a vytváří tak harmonické sousto, které potěší chuťové pohárky. Švestkový koláč s tvarohem je ideální pochoutkou ke kávě, čaji nebo sklenici studeného mléka. Ať už se rozhodnete péct podle rodinného receptu nebo vyzkoušíte novou variantu, tento koláč vám zaručeně připomene, jak skvěle chutná tradice.

Původ a tradice koláče

Švestkový koláč s tvarohem, pochoutka, která v sobě snoubí sladkost švestek s jemností tvarohu, má v české kuchyni dlouhou a bohatou historii. Koláče obecně patřily mezi tradiční jídla už od středověku a jejich podoba i receptura se lišily v závislosti na regionu a dostupných surovinách. Švestky, jakožto ovoce hojně rozšířené v českých zemích, se staly oblíbenou náplní do koláčů. Tvaroh, další tradiční surovina, dodával koláčům na sytosti a zároveň jim propůjčoval lahodnou chuť. Pečení švestkového koláče s tvarohem bylo dříve spojeno s nejrůznějšími slavnostmi a událostmi, jako byly dožinky, posvícení nebo svatby. Hospodyně se předháněly v tom, která upeče ten nejchutnější a nejnadýchanější koláč. Receptury se dědily z generace na generaci a často se stávaly rodinným tajemstvím. I dnes je švestkový koláč s tvarohem oblíbeným dezertem, který v nás evokuje vzpomínky na dětství a domácí pohodu.

Vlastnost Švestkový koláč s tvarohem
Typ jídla Moučník
Hlavní ingredience Švestky, tvaroh, mouka

Ingredience na těsto a náplň

Na těsto si připravte 300 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, špetku soli, 200 g másla, 2 žloutky a 1 lžíci studené vody. Pro lahodnou tvarohovou náplň budete potřebovat 500 g měkkého tvarohu, 150 g krupicového cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr a citronovou kůru z 1/2 citronu. A samozřejmě nesmíme zapomenout na hlavní hvězdu – švestky! Ideálně zvolte 1 kg zralých, ale pevných švestek, které koláči dodají tu správnou sladkokyselou chuť. Nezapomeňte, že množství surovin můžete upravit podle vlastní chuti a velikosti koláče. Pokud máte raději sladší koláče, přidejte více cukru. Naopak, pokud preferujete kyselejší chuť, použijte více švestek. Důležité je, abyste si pečení užili a výsledek stál za to!

Švestkový koláč s tvarohem, to je symfonie chutí, kde se sladkost švestek snoubí s jemností tvarohu a křupavostí těsta. Je to pochoutka, která potěší nejen chuťové pohárky, ale zahřeje i na duši.

Anežka Novotná

Jednoduchý recept krok za krokem

Předehřejte troubu na 180 °C. Dno dortové formy (o průměru cca 24 cm) vyložte pečícím papírem. V míse smíchejte mouku, cukr, máslo a žloutek. Vypracujte hladké těsto. Těsto rovnoměrně rozprostřete na dno formy a vytvořte i okraje. Dejte péct do předehřáté trouby na 15 minut. Mezitím si připravte tvarohovou náplň. V míse utřete tvaroh s cukrem, vejci a vanilkovým cukrem do hladké hmoty. Do předpečeného korpusu rozprostřete tvarohovou náplň. Švestky omyjte, vypeckujte a rozpulte. Švestky naskládejte na tvarohovou náplň řeznou stranou nahoru. Pečte v předehřáté troubě dalších 30-35 minut, dokud koláč nezíská zlatavou barvu. Po upečení nechte koláč zcela vychladnout. Před podáváním můžete švestkový koláč s tvarohem posypat moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Tipy pro dokonalý koláč

Pro dokonalý švestkový koláč s tvarohem je klíčové použít kvalitní suroviny. Vybírejte zralé a sladké švestky, ideálně od lokálních pěstitelů. Chuť tvarohu podtrhne vanilkový cukr nebo citronová kůra. Nezapomeňte těsto před pečením propíchat vidličkou, aby se vám během pečení nenafukovalo. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia dozlatova. Švestkový koláč s tvarohem je vynikající teplý i studený. Podávejte ho s kopečkem šlehačky nebo zakysanou smetanou.

Dobře vychlazený koláč se lépe krájí a ještě lépe chutná. Pokud chcete experimentovat, přidejte do těsta hrst mletých vlašských ořechů nebo mandlí. Švestkový koláč s tvarohem je skvělou volbou pro rodinnou oslavu nebo posezení s přáteli.

Varianty s mákem, drobenkou

Švestkový koláč s tvarohem, pochoutka, která v sobě snoubí sladkost švestek s jemností tvarohu, nabízí nepřeberné množství variací. Pro milovníky křupavých dezertů je tu varianta s drobenkou. Drobenka, ta zlatavá krusta, která dodá koláči neodolatelnou texturu, se dá připravit na mnoho způsobů. Klasikou je kombinace másla, mouky a cukru, ale fantazii se meze nekladou. Přidat můžete ořechy, kokos, nebo třeba i kakao. Pro ty, kteří dávají přednost výraznější chuti, je tu varianta s mákem. Mák, semínko s jemně oříškovou chutí, se do koláče přidává buď mletý, nebo celý. Mletý mák se vmíchá do tvarohové náplně a dodá jí lahodnou chuť i barvu. Celý mák se pak může použít do drobenky, nebo se jím koláč jednoduše posype. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, švestkový koláč s tvarohem, drobenkou a mákem vás zaručeně potěší.

Servírování a skladování koláče

Švestkový koláč s tvarohem je nejlépe podávat ještě teplý, kdy je jeho chuť nejpříjemnější a švestky jsou krásně šťavnaté. Pokud ale koláč nedojíte hned, nebojte se, i studený je vynikající. Před podáváním ho můžete posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit zakysanou smetanou a pár čerstvými švestkami. Koláč chutná skvěle samotný, ale i s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky se promění v neodolatelný dezert. Pro uchování čerstvosti je nejlepší koláč skladovat v chladničce, kde vydrží chutný i několik dní. Před podáváním ho ale nechte chvíli ohřát na pokojovou teplotu, aby se jeho chuť plně rozvinula.

Publikováno: 13. 10. 2024

Kategorie: jídlo a nápoje