Tortilla: Mexická královna kuchyně, která dobyla svět

Tortilla

Historie tortilly

Tortilla, tenká placka z kukuřičné mouky, je základním kamenem mexické kuchyně již po staletí. Její historie sahá až do dob předkolumbovské Mezoameriky, kde byla kukuřice základní potravinou. Archeologické nálezy dokazují, že již staří Mayové a Aztékové připravovali placky z mleté kukuřice, které se velmi podobaly dnešním tortillám. Slovo „tortilla“ pochází ze španělského slova „torta“, což znamená „malý koláč“, a Španělé jej začali používat po svém příchodu do Mexika v 16. století. Pro domorodé obyvatelstvo představovala tortilla nejen důležitý zdroj energie, ale i jakýsi „příbor“, kterým si nabírali jídlo. Tradičně se tortilly připravovaly a dodnes i připravují z nixtamalizované kukuřice. Tento proces, při kterém se kukuřičná zrna vaří v zásaditém roztoku, zvyšuje nutriční hodnotu tortilly a dodává jí specifickou chuť. Dnes jsou tortilly populární po celém světě a používají se k přípravě nejrůznějších pokrmů, od tacos a burritos až po enchiladas a quesadillas.

Výroba kukuřičné placky

Kukuřičná placka, v Mexiku známá jako tortilla, je tenký nekvašený chléb, který tvoří základ mnoha lahodných pokrmů. Její příprava je překvapivě jednoduchá a zvládne ji i naprostý začátečník v kuchyni. Základem je kvalitní kukuřičná mouka, kterou smícháme s vlažnou vodou a špetkou soli. Vznikne nám hladké těsto, které necháme alespoň 30 minut odpočinout. Během této doby mouka nasákne vodu a těsto získá na pružnosti. Z odpočinutého těsta pak tvoříme malé kuličky, které rozválíme na tenké placky. Tradičně se placky pečou na rozpálené plotně bez tuku, ale můžeme je opéct i na pánvi. Hotové placky plníme masem, zeleninou, fazolemi a dalšími ingrediencemi dle chuti.

Tortilla, ten tenký placky z kukuřičné mouky, v sobě skrývá ducha slunce a vůni dávných časů.

Bořivoj Král

Typy tortill

Svět tortill je překvapivě rozmanitý a sahá daleko za hranice pšeničných placek, na které jsme zvyklí z obchodů. Základní dělení rozlišuje tortilly podle druhu použité mouky. Tortilly z pšeničné mouky jsou v Česku nejrozšířenější. Jsou měkké, ohebné a hodí se pro přípravu tacos, burritos nebo quesadillas. Na rozdíl od nich jsou tortilly z kukuřičné mouky, často označované jako placky, bezlepkové. Mají specifickou chuť a vůni a jsou typické pro mexickou kuchyni. Používají se na přípravu tacos, enchiladas nebo tostadas. Právě kukuřičné placky jsou považovány za tradičnější a v Mexiku se s nimi setkáte prakticky na každém rohu.

Použití v mexické kuchyni

V mexické kuchyni hrají tortilly a placky z kukuřičné mouky klíčovou roli. Jsou základem mnoha tradičních pokrmů a slouží jako příloha, ale i jako hlavní surovina. Měkké kukuřičné tortilly se používají na tacos, enchiladas nebo quesadillas, kdy se plní masem, fazolemi, sýrem a dalšími ingrediencemi. Placky se také smaží do křupava a podávají se s různými dipy, jako je salsa, guacamole nebo pico de gallo. Tortilly a placky z kukuřičné mouky jsou nedílnou součástí mexické kultury a kuchyně. Jejich všestrannost a dostupnost z nich činí oblíbenou potravinu nejen v Mexiku, ale i po celém světě.

Tortilla v moderní gastronomii

Tortilla, tradiční placka z kukuřičné mouky, zažívá v moderní gastronomii nebývalý boom. Už dávno neplatí, že tortilla slouží pouze jako příloha k mexickým pokrmům. Šéfkuchaři po celém světě objevují její všestrannost a kreativně ji zapracovávají do svých kulinářských kreací. Tortilla se stala oblíbenou surovinou pro přípravu nejrůznějších předkrmů, hlavních chodů i dezertů. Od tacos a burritos, přes wrapy a quesadilly, až po originální variace jako tortilla pizza nebo sladké tortilly s ovocem a čokoládou. Fantazii se meze nekladou. Kromě klasické kukuřičné mouky se dnes používají i další varianty, například celozrnná mouka, špaldová mouka nebo bezlepkové směsi. Díky tomu si na své přijdou i ti, kteří se stravují zdravěji nebo mají specifické dietní požadavky. Tortilla je zkrátka vděčnou surovinou, která má v moderní kuchyni své pevné místo.

Nutriční hodnoty tortilly

Tortilla, tenká placka z kukuřičné mouky, je základní potravinou v Mexiku a Střední Americe a získává na popularitě po celém světě. Je to všestranný základ pro různé pokrmy, od tacos a burritos po wrapy a enchiladas. Tortilly jsou překvapivě výživné a poskytují dobré množství základních živin.

Vlastnost Tortilla Placka z kukuřičné mouky
Původ Mexiko a Střední Amerika Česká republika
Typická velikost 15-30 cm v průměru 15-25 cm v průměru
Tloušťka Tenká (několik milimetrů) Silnější (cca 0.5 cm)

Jedna kukuřičná tortilla (o průměru 6 palců) obsahuje přibližně 60-70 kalorií, 1 gram tuku, 12-15 gramů sacharidů a 2 gramy bílkovin. Tortilly jsou také dobrým zdrojem vlákniny, která je důležitá pro zdravé trávení a může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi. Navíc kukuřičné tortilly obsahují různé vitamíny a minerály, včetně vápníku, železa, hořčíku, draslíku a vitamínů B.

Je důležité si uvědomit, že nutriční hodnota tortilly se může lišit v závislosti na použité mouce a procesu vaření. Například tortilly z celozrnné kukuřičné mouky mají obvykle vyšší obsah vlákniny a živin než ty z rafinované kukuřičné mouky.

Tipy pro přípravu a skladování

Při práci s tortillami a plackami z kukuřičné mouky je důležité správné zacházení, aby si zachovaly svou texturu a chuť. Čerstvě připravené tortilly jsou nejlepší, ale pokud je potřebujete skladovat, nechte je nejprve zcela vychladnout. Poté je zabalte do fólie nebo utěrky, aby neoschly. Takto skladované vydrží v chladničce 2-3 dny. Pro delší skladování je vhodné tortilly zamrazit. Před zamrazením je oddělte pečícím papírem, aby se neslepily. Zamražené tortilly vydrží v mrazáku až 3 měsíce. Ohřev tortilla je snadný – stačí je krátce ohřát na pánvi, v mikrovlnné troubě nebo troubě. Placky z kukuřičné mouky se dají ohřívat stejným způsobem. Nezapomeňte, že správné skladování a ohřev jsou klíčem k lahodným a chutným tortillám a plackám z kukuřičné mouky.

Publikováno: 12. 10. 2024

Kategorie: jídlo a nápoje