Mille feuille: Francouzský dezert, který si zamilujete
Historie mille feuille
Mille-feuille, tento neodolatelný dezert s křupavými vrstvami listového těsta a lahodným krémem, má bohatou historii sahající až do 17. století. Ačkoliv se název "mille-feuille" překládá z francouzštiny jako "tisíc listů", jeho původ není zcela jasný. Některé zdroje připisují autorství slavnému francouzskému kuchaři Françoisovi Pierre de la Varenneovi, který ho popsal ve své kuchařce z roku 1651. Jiné teorie hovoří o starších verzích tohoto dezertu, které se objevovaly v různých podobách napříč Evropou. Bez ohledu na svůj původ se mille-feuille rychle stalo oblíbeným dezertem francouzské šlechty a postupně si získalo oblibu po celém světě. Dnes existuje nespočet variací mille-feuille, od klasické verze s vanilkovým krémem po moderní interpretace s ovocem, čokoládou a dalšími ingrediencemi. Přesto však tento dezert zůstává symbolem francouzského pečiva a kulinářské rafinovanosti.
Ingredience pro mille feuille
Mille feuille, v překladu „tisíc listů“, je delikátní francouzské pečivo, které si podmanilo chuťové pohárky po celém světě. Tajemství jeho lahodné chuti spočívá nejen ve vrstvení křupavého těsta a sametově hebkého krému, ale také v kvalitě použitých surovin. Základem je bezesporu listové těsto, jehož příprava vyžaduje trpělivost a preciznost. Mouka s vyšším obsahem lepku, máslo s vysokým procentem tuku a špetka soli – to jsou ingredience, které se snoubí v dokonalé harmonii a dávají vzniknout těstu, jež se po upečení rozplývá na jazyku. Krém, který se mezi vrstvy těsta vkládá, může být vanilkový, čokoládový nebo ovocný, vždy by však měl být dostatečně hustý, aby se neroztékal a držel tvar.
Vlastnost | Mille Feuille | Krémový Řez |
---|---|---|
Původ | Francie | Česká republika (Rakousko-Uhersko) |
Typ těsta | Lístkové těsto | Listové těsto |
Náplň | Krém (často vanilkový), ovoce | Krém (různé druhy), ovoce |
Poleva | Moučkový cukr, poleva (často s vzorem) | Čokoládová poleva |
Příprava těsta
Základem pro lahodné mille feuille a další druhy francouzského pečiva je dokonalé listové těsto. Jeho příprava vyžaduje trpělivost a preciznost, ale výsledek stojí za to. Začněte smícháním hladké mouky se špetkou soli. Do směsi přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a prsty ho zapracujte do mouky, dokud nevznikne drobenka. Poté přilévejte po lžících ledovou vodu a těsto opatrně zpracovávejte, dokud se nespojí. Důležité je těsto nepřepracovat, mohlo by to ztvrdnout. Vytvarujte z něj placku, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici. Po uplynutí této doby těsto vyválejte na pomoučeném vále na obdélník a třemi sklady ho přeložte jako dopis. Těsto opět zabalte a dejte do lednice na další hodinu. Tento proces skládání a chlazení opakujte ještě alespoň třikrát, ideálně však šestkrát. Čím více vrstev těsto bude mít, tím bude nadýchanější. Po posledním chlazení je těsto připraveno k dalšímu zpracování.
Plnění a zdobení
Mille feuille, ten úžasný dezert s křupavými vrstvami listového těsta a lahodným krémem, nabízí nekonečné možnosti plnění a zdobení. Francouzské pečivo, z něhož se mille feuille připravuje, je samo o sobě delikatesou, ale teprve správná náplň a dekorace z něj udělají nezapomenutelný gurmánský zážitek. Klasikou je vanilkový krém, který se dá ozvláštnit přidáním špetky citronové kůry nebo kapky rumu. Pro milovníky čokolády je tu pak varianta s čokoládovým krémem, ganache nebo čokoládovou šlehačkou. Ovocní nadšenci si přijdou na své s náplní z čerstvého ovoce, jako jsou jahody, maliny nebo borůvky, které se dají kombinovat s mascarpone nebo tvarohovým krémem. Zdobení mille feuille je kapitolou samou pro sebe. Fantazii se meze nekladou. Použít se dá čerstvé ovoce, čokoládové hoblinky, oříšky, kandované ovoce, jedlé květy nebo jednoduše jen cukrová poleva. Důležité je, aby dekorace ladila s náplní a celkově dotvářela harmonický vzhled dezertu. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, mille feuille bude vždy skvělou volbou pro slavnostní příležitosti i pro běžné mlsání.
Varianty mille feuille
Mille feuille, tento elegantní dezert s křupavými vrstvami listového těsta a lahodnou náplní, nabízí nepřeberné množství variací. Klasická verze s vanilkovým krémem a polevou z moučkového cukru je sice nepřekonatelná, ale francouzští cukráři se s tímto dezertem doslova vyhráli a vytvořili řadu originálních kombinací. Mezi nejoblíbenější varianty patří mille feuille s čerstvým ovocem, jako jsou maliny, jahody nebo borůvky, které dodají dezertu svěží a lehce nakyslou chuť. Pro milovníky čokolády je tu pak varianta s čokoládovým krémem a polevou, která uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky. V moderní gastronomii se setkáváme i s netradičními kombinacemi, jako je například slaný mille feuille se sýrovou náplní a bylinkami. Ať už dáváte přednost klasice nebo experimentům, mille feuille je dezert, který vás nikdy nezklame.
Mille-feuille, tenhle dezert je jako Paříž - elegantní, sofistikovaný a plný překvapení.
Radek Dvořák
Tipy pro dokonalý mille feuille
Mille feuille, tahle parádní francouzská dobrota s křupavým listovým těstem, je stejně elegantní jako dorty s fondantem. Příprava není žádná procházka růžovým sadem a musíte si dát záležet jako při práci s fondant polevou. Pečení listového těsta je základ všeho - fakt důležitý je ho pořádně vychladit a dát na pečící papír, jinak se vám zkroutí jak had. Krém musí být hustý jak fondant, aby se vám všechno hezky drželo a neprocáklo skrz těsto. Můžete tam naplácat vanilkový krém, šlehačku nebo mascarpone. Při sestavování mille feuille koukejte na to, ať máte všechny vrstvy hezky namazané a není to moc vysoký - něco jako když vrstvíte fondant. Na závěr to celé pocukrujte nebo hoďte na vrch nějaký čerstvý ovoce, ať to vypadá jako ze žurnálu.
Servírování a skladování
Mille feuille, tahle parádní francouzská dobrota, co ji můžete ochutnat třeba v Cafe de Paris, prostě potřebuje správný servis. Je to jako v každé pořádné Cafe de Paris - musí být čerstvě upečený, aby ty vrstvy těsta pěkně křupaly. Když už ho potřebujete nachystat dopředu, šoupněte ho do lednice, ale ne na moc dlouho. Jinak to těsto zvlhne a je po parádě. V autentickém Cafe de Paris nebo jiných francouzských podnicích vám řeknou to samý - croissanty, pain au chocolat a další dobroty jsou nejlepší, když jsou ještě teplý z trouby. To je pak ta vůně úplně neodolatelná! Když vám něco zbyde, dejte to do papírovýho sáčku a nechte při pokojovce. Jen proboha ne do igelitu, to by se tam začala srážet vlhkost a bylo by po křupavosti. Takže si to zapamatujte - čerstvost je prostě základ, když chcete, aby to chutnalo jako od Francouzů.
Publikováno: 15. 12. 2024
Kategorie: jídlo a pití