Zažijte Paříž v Praze: gurmánský zážitek v Café de Paris
Pařížská kavárna: Ikona Francie
Pařížská kavárna, to není jen místo, kde si dáte kávu a croissant. Je to symbol francouzské kultury, místo setkávání umělců, intelektuálů i obyčejných lidí. Atmosféra pařížské kavárny je nezaměnitelná – stolky na chodníku, šum města v pozadí a vůně čerstvé kávy a pečiva. V takovém prostředí se zrodilo mnoho uměleckých děl, politických myšlenek i milostných příběhů. Francouzská restaurace pak nabízí to nejlepší z francouzské gastronomie. Od klasických pokrmů jako cibulačka, šneci či žabí stehýnka až po moderní kulinářské kreace. Kvalitní víno je samozřejmostí. Ať už si vyberete kavárnu nebo restauraci, návštěva Paříže se neobejde bez ochutnání francouzské kuchyně a atmosféry, kterou tyto podniky nabízejí.
Historie a původ kaváren
Kavárny, jak je známe dnes, mají své kořeny v 17. století, s prvními kavárnami otevírajícími se v Orientu. Do Evropy se káva dostala prostřednictvím obchodníků a rychle si získala oblibu. První kavárny se objevily v italských Benátkách a Vídeň, kde se staly centrem společenského života. Francie, známá pro svou kulinářskou kulturu, nezůstala pozadu. V Paříži se kavárny staly místem setkávání umělců, intelektuálů a bohémy. Francouzská restaurace, s její důrazem na kvalitní suroviny, propracovanou prezentaci a sofistikovanou atmosféru, sdílí s kavárnami ducha pohostinnosti a potěšení z dobrého jídla a pití. Ačkoliv se Café de Paris obvykle spojuje s konkrétním podnikem v Paříži, jeho jméno odráží ducha francouzské kavárenské kultury - elegantní, živé a otevřené všem.
Vůně Café de Paris, to je směs pařížského ruchu a pohody, svěžího pečiva a silné kávy, to je chuť Francie v samém srdci Prahy.
Zdeněk Kropáček
Typická atmosféra a design
Vkročit do kavárny či restaurace ve francouzském stylu je jako vstoupit do jiného světa. Atmosféra je tu uvolněná a elegantní zároveň, s důrazem na detail a smysl pro krásu. Interiéry typicky zdobí tmavé dřevo, mramorové stolky a pohodlná čalouněná křesílka. Na zdech visí zrcadla, která prostor opticky zvětšují a dodávají mu na vzdušnosti. Často nechybí ani květinová výzdoba, která dotváří romantickou atmosféru. Design je inspirován pařížskými kavárnami a bistrů minulého století s nádechem nostalgie a šarmu. Osvětlení je tlumené a vytváří intimní atmosféru ideální pro dlouhé rozhovory u šálku kávy či sklenky vína. Hudba hraje nenápadně v pozadí a dokresluje celkovou atmosféru. Často se jedná o francouzský šanson, jazz nebo klasickou hudbu.
Káva a další nápoje
V kavárně de Paris a francouzské restauraci hrají nápoje stejně důležitou roli jako samotné jídlo. Káva, ten elixír pařížských ulic, se zde servíruje v mnoha podobách - od silného espressa po lahodné cappuccino s nadýchanou pěnou. Znalci ocení i tradiční francouzskou kávu s chicoríí, která má jemnější a lehce nasládlou chuť.
Kromě kávy si hosté mohou vybrat z široké nabídky čajů, horké čokolády nebo osvěžujících limonád. Francouzská restaurace by nebyla kompletní bez bohatého vinného lístku. Najdete zde vína z různých oblastí Francie, od svěžích bílých vín z údolí Loiry až po plná červená vína z Bordeaux. Zkušený someliér vám rád poradí s výběrem vína, které se bude dokonale hodit k vašemu jídlu a umocní tak váš gastronomický zážitek.
Tradiční francouzská jídla
Francouzská restaurace evokuje představy o sofistikované atmosféře a bohaté historii kulinářských specialit. Mezi nimi se skví Café de Paris, pokrm opředený tajemstvím a luxusem. Jeho receptura, střežená jako oko v hlavě, slibuje nezapomenutelný gurmánský zážitek. Tradiční francouzská jídla však zahrnují i další skvosty. Cibulačka, s její nasládlou chutí a křupavými krutony, zahřeje na duši i v chladných dnech. A co teprve Confit de canard, kachní stehno pomalu konfitované v sádle, které se rozplývá na jazyku. Francouzská kuchyně je zkrátka oslavou chutí a vůní, ať už se jedná o opulentní Café de Paris nebo rustikální cibulačku.
Vlastnost | Cafe de Paris | Typická česká restaurace |
---|---|---|
Kuchyně | Francouzská | Česká |
Cenová hladina | Vyšší | Nižší až střední |
Sladké potěšení a dezerty
V nabídce kavárny či restaurace s nádechem Paříže nesmí chybět lákavá sladká tečka. Francouzská cukrářská tradice je proslulá svou rafinovaností a dekadentní chutí. Mezi stálice kaváren patří nadýchané makronky v pastelových barvách, které lákají k nakousnutí. Jejich křehká konzistence a bohatá náplň uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky. Klasikou, která nikdy nezklame, je crème brûlée - jemný vanilkový krém s křupavou karamelovou krustou. Jeho sametová textura a dokonalá harmonie chutí z něj činí dezert snů. Pro milovníky čokolády je tu pak neodolatelný fondant au chocolat - vláčný čokoládový dortík s tekutým středem. Podávaný s kopečkem vanilkové zmrzliny se stává symfonií chutí, která pohladí všechny smysly.
Sociální a kulturní význam
Kavárny a francouzské restaurace v sobě nesou hluboký sociální a kulturní význam, a to nejen ve Francii, ale po celém světě. Pro mnoho lidí představují tato místa mnohem víc než jen místo, kde se dá najíst a napít. Jsou to centra společenského dění, místa setkávání s přáteli a rodinou, prostorem pro obchodní schůzky i romantická dostaveníčka. Atmosféra kaváren a francouzských restaurací je často spojována s uměním, literaturou a intelektuálními diskusemi. Není náhodou, že se v kavárnách po celém světě scházeli a scházejí umělci, spisovatelé a intelektuálové, aby zde tvořili, debatovali a sdíleli své myšlenky. Kavárny a francouzské restaurace tak sehrávají důležitou roli v kulturním životě společnosti a utvářejí její identitu.
Pařížské kavárny dnes
Pařížské kavárny dnes již nejsou jen místem, kde si dáte šálek kávy a croissant. Jsou to živé kulturní instituce, které odrážejí moderní tvář města. Stále si však zachovávají svůj půvab a atmosféru. Mnohé z nich, jako například Café de Flore či Les Deux Magots, si zachovávají svou historii a stávají se tak lákadlem pro turisty z celého světa.
Francouzská restaurace v Paříži dnes nabízí mnohem více než jen klasická jídla jako cibulačku nebo coq au vin. Šéfkuchaři se nebojí experimentovat s moderní gastronomií a používat sezónní a lokální suroviny. Přesto si café de Paris zachovává svůj charakteristický šarm a eleganci. Ať už hledáte tradiční brasserii s typickou pařížskou atmosférou, nebo moderní podnik s inovativní kuchyní, Paříž vám nabídne nepřeberné množství možností.
Publikováno: 03. 12. 2024
Kategorie: jídlo a pití