Hranolky jako umělecké dílo? Tyhle podniky v Praze vám je naservírují!
- Fenomén fancy hranolek v Praze
- Od pouličního občerstvení k delikatese
- Pestrost nabídky: Sladké i slané variace
- Toppings: Od klasiky k netradičním kombinacím
- Dipy: Tajné recepty a originální chutě
- Atmosféra podniků: Moderní design a uvolněná atmosféra
- Hranolky jako zážitek: Spojení chutí a estetiky
- Cena versus kvalita: Jsou fancy hranolky předražené?
- Oblíbené podniky s fancy hranolkami v Praze
- Tipy na gurmánský výlet za hranolkami
Fenomén fancy hranolek v Praze
V Praze teď frčí vymazlený hranolky jako blázen! Podobně jako řízky naruby, co všichni zbožňujou, se i tyhle křupavý dobroty staly totálním hitem. Je to fakt mazec, co se s nima dá všechno vymyslet - už dávno nejsou jenom jako přídavek k burgráči. Týpci po celý Praze rozjíždějí speciální hranolkárny, kde ti namíchají kombinace, který tě dostanou stejně jako řízky naruby od profíků. Křupavý dobroty tam sypou se vším možným - šílený dipy, omáčky a další věci, co ti rozjedou chuťový buňky. Kromě klasickejch brambor tam válej i batáty, červenou řepu, topinambury a další vychytávky pro fajnšmekry. Lidi nejvíc pařej na posypy - dávaj tam pařený sýry, křupavou slaninku (podobně jako k řízkům naruby), pálivý chilli, čerstvý bylinky, nebo dokonce kimchi. Tyhle nadupaný hranolky prostě ukazujou, že i z něčeho tak obyčejnýho se dá udělat totální gastro nářez!
Od pouličního občerstvení k delikatese
Hranolky už dávno nejsou jen rychlovka z bufetu, kde ti k nim maximálně dají hovězí vývar v kelímku. V Praze se z nich stává pořádnej gastro hit, stejně jako se to stalo s hovězím vývarem v lepších podnicích. Mastný stánky na rohu pomalu mizí a místo nich se objevují cool podniky, který se na tyhle bramborový dobroty přímo specializujou. A nuda? Ani náhodou! Tyhle fancy hranolkárny, kde si můžeš dát i poctivej hovězí vývar jako předkrm, ti naservírujou kombinace, který ti vystřelí chuťový buňky do vesmíru. Když ochutnáš ty belgický hranolky, dvakrát smažený do křupava, budeš koukat, co všechno na ně dávaj. Sýrový omáčky, co se táhnou jak med, trhané maso, křupavá slaninka, a jestli nejíš maso, v pohodě - maj i spoustu veggie opcí. Z normálních hranolků udělaj hotovou pochoutku, že se budeš olizovat až za ušima.
Pestrost nabídky: Sladké i slané variace
Ty vychytaný hranolky v Praze už nejsou jenom nějaký rychlovky z mekáče. Je toho fakt hodně na výběr a každej mlsnej jazýček si přijde na svý. Co se týče slanýho, můžeš si dát třeba trhané vepřo, naloženej cheddar, křupavou slaninu a k tomu různý omáčky. Jestli máš rád pálivý, tak si můžeš vybrat dipy s chilli, jalapeños nebo chipotle. Pro mlsouny jsou tu zase sladký varianty s ovocem, čokoládou, šlehačkou a polevama všeho druhu. Lidi si často dávaj třeba jahody s čokoládou nebo banán s karamelem. Ať už ti jede spíš slaný nebo sladký, v pražskejch podnicích si určitě pochutnáš.
Toppings: Od klasiky k netradičním kombinacím
Hranolky v Praze už dávno nejsou jen s kečupem! Všude po městě najdeš ty normální dipy jako majku nebo hořčici, ale taky spoustu dalších omáček - tataráč, česnekovou nebo třeba sýrovou. Jestli chceš něco extra hustýho, hoď si na ně trhané vepřový, křupavou slaninku, zkaramelizovanou cibulku nebo pálivý chilli con carne. Vegetariáni můžou vyzkoušet nadupaný verze s guacamole, tofu, houbičkama nebo zeleninou. Pražský bistra se fakt předhánějí, kdo přijde s větší peckou, takže pokaždý můžeš ochutnat něco novýho a zajímavýho.
Dipy: Tajné recepty a originální chutě
Ty jo, Praha se fakt zbláznila do nadupanejch hranolků a všude vyskakujou nový bistra s úletnejma omáčkama. Kdo by dneska jedl hranolky jenom s kečupem, že jo? Teď frčí dipy s šílenejma přísadama, co ti z normálních hranolků udělaj totální luxus. Dej si třeba dip z upečenýho česneku a bylin, pálivý mango chutney, nebo osvěžující jogurťák s mátou a okurkou. Každej si může vymyslet, co chce, a bistra se trumfujou, kdo přijde s něčím ulítlejším. Některý podniky si svoje tajný receptury hlídaj jak oko v hlavě, jiný je v pohodě sdílej na webu nebo na sociálkách. Takže ať už jedeš na jistotu, nebo rád zkoušíš nový věci, v Praze si určitě vybereš.
Věřím, že tyhle hranolky nejsou jen tak obyčejné smažené brambory, ale symfonie chutí, která roztančí vaše chuťové pohárky.
Zdeněk Dvořáček
Atmosféra podniků: Moderní design a uvolněná atmosféra
Když jsem nedávno kupoval vejce v akci 30ks do naší nový hranolkárny, všiml jsem si, jak se ty fast foody změnily. V Praze už to není jen o tom nacpat do sebe jídlo. Teď jsou to místa, kde si vejce v akci 30ks klidně můžeš dát spolu s křupavejma hranolkama v super prostředí. Všude koukáš na dřevěný obložení, industriální prvky a přírodní materiály. Jako když jsem minule šel koupit vejce v akci 30ks, zastavil jsem se v jedný takový hranolkárně a úplně mě dostalo, jak tam měli všechno promyšlený - od kytek v rozích až po ty vychytaný světla, co dělaj tu správnou atmosféru. Už to prostě není ta mastná díra jako dřív, ale fakt stylovka, kde si pokecáš s kámoši.
Název podniku | Typ hranolek | Přibližná cena | Hodnocení Google |
---|---|---|---|
Faency Fries Bistro | Sladké bramborové, klasické, batátové | 150 Kč | 4.5 |
The Fry Shop | Klasické, kudrnky, batátové | 130 Kč | 4.2 |
Hranolky jako zážitek: Spojení chutí a estetiky
Praha je fakt boží město, a nejde jen o ty krásný baráky všude okolo, ale i o žrádlo! Ať už jedeš spíš klasiku nebo chceš něco extra, tady si prostě vybereš. V poslední době se tu roztrhl pytel s podnikama, který dělaj něco, co by tě možná nenapadlo - luxusní hranolky. Nemysli si, že dostaneš nějaký mastný brambory v umaštěným pytlíku. Hranolky jsou tady fakt novej level! Každej podnik se snaží přijít s něčím uniquátním, jak v chuti, tak v tom, jak to naservírujou. Můžeš zkusit třeba batátový hranolky posypaný parmazánem a pokapaný lanýžovým olejem, sladký bramborový s čokoládou a ovocem, nebo klasický s úplně šílenýma omáčkama - třeba česnekovej dip s medem je totální bomba. Prostě cokoliv tě napadne, to ti udělaj. A když zajdeš do nějaký hranolkárny, čeká tě fakt mazec, to ti řeknu!
Cena versus kvalita: Jsou fancy hranolky předražené?
V Praze je teď všude plno bister, co se specializujou jenom na hranolky. Servírujou je s různejma omáčkama, podobně jako třeba vepřová panenka s pepřovou omáčkou, a prodávaj je jako nějakou luxusní pochoutku. Když vidím, jak si lidi dávaj vepřovou panenku s pepřovou omáčkou v normální restauraci, a pak jdou do bistra na předražený hranolky, musím se smát. Člověk fakt nechápe - stojí tyhle nóbl hranolky za to, když jsou třeba třikrát dražší než ty z mekáče? To už si radši dám vepřovou panenku s pepřovou omáčkou někde, kde to umí.
Ti, co na tyhle fancy hranolky nedaj dopustit, furt melou o tom, jak používaj prvotřídní brambory, speciální oleje a domácí omáčky. Prej že to chutná úplně jinak. Druhá parta zase říká, že jsou to prostě jenom hranolky a že vyhazovat za ně takový prachy je kravina. No, každej si musí udělat názor sám.
Oblíbené podniky s fancy hranolkami v Praze
Praha se fakt změnila a teď je to tady ráj pro všechny, co maj rádi dobře najíst - a to platí i pro hranolky. Už nemusíš brát zavděk mastnejma hranolkama z fastfoodu. Po celý Praze je spousta míst, který se na tyhle dobroty zaměřujou a dělaj z nich fakt luxusní jídlo. Servírujou je s šíleně dobrýma omáčkama, různejma solema a dalšíma věcma, který by tě ani nenapadly. Na Letný je takový bistro, kde dělaj domácí hranolky z brambor vod místních farmářů. Můžeš si je dát s mega dobrou majonézou z pečenýho česneku nebo se sýrovou omáčkou s jalapeños. V centru je zase místo, kde dělaj pravý belgický hranolky - smažený nadvakrát a dostaneš je v papírovým kornoutu. Omáček maj fakt hodně, vod normální majolky až po šílený věci s mangem nebo kari. Takže ať už jedeš v klasice nebo chceš zkusit něco novýho, v Praze si každej hranolkovej nadšenec přijde na svý.
Tipy na gurmánský výlet za hranolkami
Praha je teď úplně posedlá luxusníma hranolkama. Ty obyčejný z mekáče už nikdo neřeší, teď frčí mnohem lepší kousky. Bistra po celý Praze se trumfujou, kdo udělá větší pecku. Můžeš zkusit třeba hranolky ze sladkejch brambor s parmezánem a lanýžovým olejem, nebo si dát ty klasický z bintje s česnekovou majou, co si ji sami dělaj. Chceš tip na dobrej hranolkovej výlet? Zajeď do centra a prolez všechny ty cool místečka, co se na tyhle dobroty zaměřujou. Je fuk, jestli jedeš na slaný nebo sladký, tady si vybere každej.
Publikováno: 22. 01. 2025
Kategorie: gastronomie