Tajemství dokonalých ovocných kynutých knedlíků

Ovocné Kynuté Knedlíky

Tradiční pochoutka české kuchyně

Ovocné kynuté knedlíky, to je synonymum pro tradiční českou kuchyni. Tyto nadýchané dobroty plné sezónního ovoce evokují vzpomínky na letní dny u babičky a vůni vanilky linoucí se z kuchyně. Ať už si je dáte k obědu jako hlavní chod, nebo večer jako sladkou tečku, vždycky zbodují. Tajemství lahodných knedlíků tkví v jemném kynutém těstě, které se po uvaření rozplývá na jazyku. Základem je kvalitní mouka, mléko, vejce a špetka cukru pro podporu kynutí. Důležitou roli hraje také kvásek, ať už droždí nebo tradiční kvásek z brambor. Těsto se musí důkladně propracovat a nechat vykynout, aby bylo nadýchané a lehké. Z vykynutého těsta se poté tvarují placky, které se plní ovocem. Nejčastěji se používají švestky, meruňky, jahody nebo borůvky, ale fantazii se meze nekladou. Plněné knedlíky se vaří v páře nebo ve vodě a podávají se posypané tvarohem, cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Příprava těsta na knedlíky

Suroviny na kynuté těsto si připravíme na vál. Do větší mísy prosejeme hladkou mouku a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme čerstvé droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme vlažným mlékem. Necháme na teplém místě vzejít kvásek, asi 15 minut. Mezitím si zhruba oloupeme a nastrouháme brambory. Po nakynutí kvásku přidáme do mísy k mouce zlatožlutý žloutek, rozpuštěné máslo, špetku soli a nastrouhané brambory. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme trochu mouky. Naopak, pokud je těsto příliš tuhé, přidáme trochu vlažného mléka. Vypracované těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Během kynutí těsto nejméně jednou propracujeme, abychom z něj vypustili přebytečný vzduch. Po nakynutí je těsto připravené k dalšímu zpracování. Z těsta pak tvoříme placky, do kterých balíme ovoce. Důležité je těsto příliš nerozválet, aby knedlíky nebyly tuhé. Plněné knedlíky vaříme v páře nebo ve vroucí vodě do změknutí, asi 10-15 minut. Po uvaření knedlíky propíchneme špejlí, aby z nich unikla pára.

Srovnání ovocných kynutých knedlíků
Vlastnost Kynuté knedlíky s jahodami Kynuté knedlíky s borůvkami
Typ ovoce Jahody Borůvky
Barva náplně Červená Tmavě modrá

Výběr a zpracování ovoce

Pro dokonalé ovocné knedlíky je výběr a zpracování ovoce klíčové. Nejdůležitější je zvolit ovoce, které je dostatečně pevné, aby se nerozvařilo, ale zároveň dostatečně zralé a sladké. Ideální jsou proto sezónní plody. Jahody, meruňky, borůvky, švestky nebo třeba rebarbora – to vše se pro kynuté knedlíky skvěle hodí. Důležité je ovoce před použitím důkladně omýt a zbavit nečistot. Větší ovoce, jako jsou meruňky nebo švestky, je vhodné rozpůlit a vypeckovat. U jahod odstraňte stopku a menší ovoce, jako jsou borůvky, můžete použít celé. Připravené ovoce pak stačí už jen lehce obalit v cukru nebo smíchat s tvarohem a cukrem podle chuti. Nezapomeňte, že ovoce pustí při vaření šťávu, proto není potřeba přidávat velké množství cukru.

Tvarování a vaření knedlíků

Těsto na ovocné kynuté knedlíky by mělo být po vykynutí nadýchané a pružné. Před samotným tvarováním je dobré ho na pomoučeném vále krátce propracovat. Z těsta poté tvoříme válečky o průměru asi 5 cm. Ty rozdělíme na stejně velké díly, ze kterých formujeme placky. Do středu každé placky vložíme lžíci ovoce (nejčastěji jahody, borůvky, švestky, meruňky) a pečlivě zabalíme. Důležité je knedlíky dobře uzavřít, aby během vaření nevytékala šťáva z ovoce. Naplněné knedlíky vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme je z každé strany asi 5-7 minut. Po vyjmutí z vody je ihned propíchneme špejlí, aby se nesrazily. Hotové knedlíky podáváme ještě teplé, posypané tvarohem, cukrem a přelité rozpuštěným máslem. Pro zpestření chuti můžeme přidat i další ingredience, jako jsou například mleté mák, strouhaný perník nebo vanilkový pudink.

Ovocné kynuté knedlíky, to je vůně domova, vzpomínka na babiččinu kuchyni a nekonečné letní prázdniny.

Anežka Malá

Servírování a dochucení

Horké ovocné knedlíky servírujeme ihned po uvaření. Na talíři je můžeme před podáváním lehce pokapat rozpuštěným máslem, aby neoschly a získaly lahodnou vůni. Nejoblíbenější variantou je posypat je tvarohem, cukrem a přidat lžíci zakysané smetany. Pro ještě intenzivnější chuť můžeme tvaroh smíchat s vanilkovým cukrem nebo nastrouhanou citronovou kůrou. Milovníci sladkého si knedlíky rádi zdobí sypkou drobenkou z másla, mouky a cukru, která jim dodá křupavost. Jako další varianta se nabízí poleva z rozpuštěné čokolády, ovocná omáčka nebo kopeček vanilkové zmrzliny. Ovocné knedlíky jsou skvělým dezertem, který potěší v létě i v zimě a nabízí nepřeberné množství variací.

Tipy pro dokonalé knedlíky

Pro nadýchané a lehké knedlíky je důležité těsto dobře propracovat. Nebojte se ho hníst alespoň 10 minut, dokud není hladké a elastické. Před vařením nechte knedlíky alespoň 30 minut kynout na teplém místě, aby zdvojnásobily svůj objem.

Knedlíky vařte v dostatečně velkém hrnci s vroucí osolenou vodou. Vkládejte je opatrně a po jednom, aby se neslepily. Po zavaření snižte teplotu a vařte je z každé strany asi 8-10 minut.

Pro ovocné knedlíky volte zralé a pevné ovoce, které se nerozvaří. Oblíbené jsou jahody, borůvky, meruňky nebo švestky. Ovoce před plněním zbavte pecek a případně nakrájejte na menší kousky. Hotové knedlíky podávejte ještě teplé, posypané tvarohem, cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

Varianty a obměny receptu

Svět ovocných knedlíků je plný variací! Místo klasických švestek zkuste jahody, borůvky, meruňky nebo třeba tvarohovou náplň. Každé ovoce dodá knedlíkům jiný rozměr chuti. Experimentujte s druhy ovoce podle sezóny a dostupnosti. Nemusíte se bát ani kombinovat – vyzkoušejte třeba směs jahod a borůvek. Chuť knedlíků můžete ozvláštnit i přidáním různých ingrediencí do těsta. Oblíbená je vanilka, citronová kůra nebo rum. Pro ty, kteří se striktně nedrží tradice, je tu možnost nahradit klasické vaření v páře pečením v troubě. Knedlíky tak získají zlatavou kůrčičku a jinou texturu. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, nezapomeňte na poctivou porci másla a cukru na posypání. Dobrou chuť!

Publikováno: 22. 10. 2024

Kategorie: gastronomie