Tajemství dokonalých ovocných kynutých knedlíků
Tradiční pochoutka české kuchyně
Ovocné kynuté knedlíky, to je synonymum pro tradiční českou kuchyni. Tyto nadýchané dobroty plné sezónního ovoce evokují vzpomínky na letní dny u babičky a vůni vanilky linoucí se z kuchyně. Ať už si je dáte k obědu jako hlavní chod, nebo večer jako sladkou tečku, vždycky zbodují. Tajemství lahodných knedlíků tkví v jemném kynutém těstě, které se po uvaření rozplývá na jazyku. Základem je kvalitní mouka, mléko, vejce a špetka cukru pro podporu kynutí. Důležitou roli hraje také kvásek, ať už droždí nebo tradiční kvásek z brambor. Těsto se musí důkladně propracovat a nechat vykynout, aby bylo nadýchané a lehké. Z vykynutého těsta se poté tvarují placky, které se plní ovocem. Nejčastěji se používají švestky, meruňky, jahody nebo borůvky, ale fantazii se meze nekladou. Plněné knedlíky se vaří v páře nebo ve vodě a podávají se posypané tvarohem, cukrem a polité rozpuštěným máslem.
Příprava těsta na knedlíky
Suroviny na kynuté těsto si připravíme na vál. Do větší mísy prosejeme hladkou mouku a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme čerstvé droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme vlažným mlékem. Necháme na teplém místě vzejít kvásek, asi 15 minut. Mezitím si zhruba oloupeme a nastrouháme brambory. Po nakynutí kvásku přidáme do mísy k mouce zlatožlutý žloutek, rozpuštěné máslo, špetku soli a nastrouhané brambory. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme trochu mouky. Naopak, pokud je těsto příliš tuhé, přidáme trochu vlažného mléka. Vypracované těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Během kynutí těsto nejméně jednou propracujeme, abychom z něj vypustili přebytečný vzduch. Po nakynutí je těsto připravené k dalšímu zpracování. Z těsta pak tvoříme placky, do kterých balíme ovoce. Důležité je těsto příliš nerozválet, aby knedlíky nebyly tuhé. Plněné knedlíky vaříme v páře nebo ve vroucí vodě do změknutí, asi 10-15 minut. Po uvaření knedlíky propíchneme špejlí, aby z nich unikla pára.
Vlastnost | Kynuté knedlíky s jahodami | Kynuté knedlíky s borůvkami |
---|---|---|
Typ ovoce | Jahody | Borůvky |
Barva náplně | Červená | Tmavě modrá |
Výběr a zpracování ovoce
Pro dokonalé ovocné knedlíky je výběr a zpracování ovoce klíčové. Nejdůležitější je zvolit ovoce, které je dostatečně pevné, aby se nerozvařilo, ale zároveň dostatečně zralé a sladké. Ideální jsou proto sezónní plody. Jahody, meruňky, borůvky, švestky nebo třeba rebarbora – to vše se pro kynuté knedlíky skvěle hodí. Důležité je ovoce před použitím důkladně omýt a zbavit nečistot. Větší ovoce, jako jsou meruňky nebo švestky, je vhodné rozpůlit a vypeckovat. U jahod odstraňte stopku a menší ovoce, jako jsou borůvky, můžete použít celé. Připravené ovoce pak stačí už jen lehce obalit v cukru nebo smíchat s tvarohem a cukrem podle chuti. Nezapomeňte, že ovoce pustí při vaření šťávu, proto není potřeba přidávat velké množství cukru.
Tvarování a vaření knedlíků
Těsto na ovocné kynuté knedlíky by mělo být po vykynutí nadýchané a pružné. Před samotným tvarováním je dobré ho na pomoučeném vále krátce propracovat. Z těsta poté tvoříme válečky o průměru asi 5 cm. Ty rozdělíme na stejně velké díly, ze kterých formujeme placky. Do středu každé placky vložíme lžíci ovoce (nejčastěji jahody, borůvky, švestky, meruňky) a pečlivě zabalíme. Důležité je knedlíky dobře uzavřít, aby během vaření nevytékala šťáva z ovoce. Naplněné knedlíky vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme je z každé strany asi 5-7 minut. Po vyjmutí z vody je ihned propíchneme špejlí, aby se nesrazily. Hotové knedlíky podáváme ještě teplé, posypané tvarohem, cukrem a přelité rozpuštěným máslem. Pro zpestření chuti můžeme přidat i další ingredience, jako jsou například mleté mák, strouhaný perník nebo vanilkový pudink.
Ovocné kynuté knedlíky, to je vůně domova, vzpomínka na babiččinu kuchyni a nekonečné letní prázdniny.
Anežka Malá
Servírování a dochucení
Horké ovocné knedlíky servírujeme ihned po uvaření. Na talíři je můžeme před podáváním lehce pokapat rozpuštěným máslem, aby neoschly a získaly lahodnou vůni. Nejoblíbenější variantou je posypat je tvarohem, cukrem a přidat lžíci zakysané smetany. Pro ještě intenzivnější chuť můžeme tvaroh smíchat s vanilkovým cukrem nebo nastrouhanou citronovou kůrou. Milovníci sladkého si knedlíky rádi zdobí sypkou drobenkou z másla, mouky a cukru, která jim dodá křupavost. Jako další varianta se nabízí poleva z rozpuštěné čokolády, ovocná omáčka nebo kopeček vanilkové zmrzliny. Ovocné knedlíky jsou skvělým dezertem, který potěší v létě i v zimě a nabízí nepřeberné množství variací.
Tipy pro dokonalé knedlíky
Pro nadýchané a lehké knedlíky je důležité těsto dobře propracovat. Nebojte se ho hníst alespoň 10 minut, dokud není hladké a elastické. Před vařením nechte knedlíky alespoň 30 minut kynout na teplém místě, aby zdvojnásobily svůj objem.
Knedlíky vařte v dostatečně velkém hrnci s vroucí osolenou vodou. Vkládejte je opatrně a po jednom, aby se neslepily. Po zavaření snižte teplotu a vařte je z každé strany asi 8-10 minut.
Pro ovocné knedlíky volte zralé a pevné ovoce, které se nerozvaří. Oblíbené jsou jahody, borůvky, meruňky nebo švestky. Ovoce před plněním zbavte pecek a případně nakrájejte na menší kousky. Hotové knedlíky podávejte ještě teplé, posypané tvarohem, cukrem a přelité rozpuštěným máslem.
Varianty a obměny receptu
Svět ovocných knedlíků je plný variací! Místo klasických švestek zkuste jahody, borůvky, meruňky nebo třeba tvarohovou náplň. Každé ovoce dodá knedlíkům jiný rozměr chuti. Experimentujte s druhy ovoce podle sezóny a dostupnosti. Nemusíte se bát ani kombinovat – vyzkoušejte třeba směs jahod a borůvek. Chuť knedlíků můžete ozvláštnit i přidáním různých ingrediencí do těsta. Oblíbená je vanilka, citronová kůra nebo rum. Pro ty, kteří se striktně nedrží tradice, je tu možnost nahradit klasické vaření v páře pečením v troubě. Knedlíky tak získají zlatavou kůrčičku a jinou texturu. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, nezapomeňte na poctivou porci másla a cukru na posypání. Dobrou chuť!
Publikováno: 22. 10. 2024
Kategorie: gastronomie