Zažene hlad i potěší chuťové pohárky: Objevte kouzlo Pasta e Fagioli!
Co jsou těstoviny fidli?
Těstoviny fidli, známé také jako strozzapreti, jsou krátké, stočené těstoviny pocházející z regionu Emilia-Romagna v Itálii. Své jméno, v překladu „špatně utáhnuté kněžské límce“, získaly podle svého tvaru, který připomíná kroucený kus látky. Těstoviny fidli mají drsný povrch, díky kterému výborně drží omáčky. Jsou proto ideální pro přípravu sytých a chutných pokrmů. Recept na těstoviny s fazolemi je toho skvělým příkladem. Kombinace jemných těstovin fidli s krémovou konzistencí fazolí a aromatickými bylinkami vytváří pokrm, který je zároveň jednoduchý a lahodný. Těstoviny fidli s fazolemi jsou skvělou volbou pro rychlý oběd nebo večeři a jistě si je zamiluje celá rodina.
Historie a původ
Těstoviny s fazolemi, v Itálii známé jako pasta e fagioli, jsou pokrm s dlouhou a bohatou historií. Jeho kořeny sahají až do starověkého Říma, kde se jednalo o jídlo chudých. Pasta fidli, typická pro tento pokrm, dostala svůj název podle podobnosti s hudebním nástrojem. Její tvar s drážkami umožňuje, aby se na ni lépe zachytila omáčka, v tomto případě s fazolemi. Přesný původ těstovin s fazolemi je těžké určit, ale víme, že se jedná o tradiční jídlo rozšířené po celé Itálii, přičemž každý region má svou vlastní variantu. Základní ingredience však zůstávají stejné: těstoviny, fazole, olivový olej, česnek a bylinky. V minulosti se těstoviny s fazolemi připravovaly z toho, co bylo zrovna k dispozici, a často se jednalo o zbytky z předchozího dne. Dnes je to ale oblíbené jídlo, které se podává v mnoha restauracích po celém světě.
Ingredience pro tradiční recept
Na přípravu tradičních těstovin s fazolemi, které se skvěle hodí k těstovinám typu fidli, budete potřebovat několik základních ingrediencí. Základem jsou samozřejmě fazole, nejlépe cannellini, které jsou po uvaření krásně krémové. Dále budete potřebovat kvalitní olivový olej, cibuli, česnek a rajčatový protlak. Pro dochucení se používá sůl, pepř a čerstvé bylinky, jako je například rozmarýn nebo tymián. Pro zjemnění chuti se do těstovin s fazolemi často přidává i trochu smetany nebo mascarpone.
Nezapomeňte také na parmazán, kterým se těstoviny nakonec hojně posypou.
Ať už se rozhodnete pro klasickou variantu, nebo si recept upravíte podle své chuti, věříme, že si na tomto jednoduchém a chutném jídle pochutnáte.
Postup přípravy těsta
Na vál si prosejeme hladkou mouku a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozklepneme vejce, přidáme špetku soli a lžíci olivového oleje. Pomocí vidličky začneme pozvolna zapracovávat mouku do vajec. Těsto nejprve mícháme vidličkou, aby se spojily všechny ingredience. Jakmile začne být těsto tužší, pokračujeme v hnětení rukama. Těsto hněteme alespoň 10 minut, dokud není hladké a elastické. Pokud se těsto příliš lepí, podsypáváme si ho trochou mouky. Vypracované těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň 30 minut odpočinout v lednici. Po odpočinutí těsto rozdělíme na menší části a vyválíme na tenký plát. Z plátu těsta pak krájíme požadované tvary - v našem případě úzké a dlouhé nudle typické pro fidli.
Vlastnost | Recept 1 | Recept 2 |
---|---|---|
Typ fazolí | Cannellini | Červené fazole |
Druh těstovin | Spaghetti | Penne |
Vaření fazolí pro fidli
Fazole jsou pro těstoviny s fazolemi stejně důležité jako samotné fidli. Správně uvařené fazole by měly být měkké, ale ne rozvařené, s jemnou texturou, která doplní žvýkací konzistenci těstovin. Existuje několik způsobů, jak fazole pro tento recept připravit. Můžete použít fazole čerstvé, sušené nebo konzervované. Každá varianta má své klady a zápory. Čerstvé fazole mají nejvýraznější chuť, ale jejich vaření trvá nejdéle. Sušené fazole jsou cenově nejvýhodnější, ale vyžadují namáčení přes noc a delší dobu vaření. Konzervované fazole jsou nejrychlejší variantou, ale jejich chuť nebývá tak intenzivní. Ať už zvolíte jakoukoli možnost, nezapomeňte fazole před vařením propláchnout a odstranit případné nečistoty. Pro dosažení nejlepší chuti vařte fazole v osolené vodě s bobkovým listem a snítkou tymiánu. Po uvaření slijte vodu a dochuťte je solí, pepřem a olivovým olejem.
Fazole s těstovinami, to je jídlo prosté, ale syté. Spojení dostupných surovin, které zahřeje na duši i na těle.
Božena Nejedlá
Dokonalá omáčka k těstovinám
Těstoviny s fazolemi, to není jen tak obyčejné jídlo. Je to symfonie chutí, kde se snoubí jemnost těstovin s rustikální chutí fazolí. A aby tato symfonie byla dokonalá, potřebujeme dirigenta – omáčku. A tady přichází na řadu fidli. Tyto drobné těstoviny, připomínající houslové struny, jsou jako stvořené pro vstřebání omáčky. Představte si, jak se do každého záhybu fidlí zachytí kousek rajčatové omáčky s bazalkou, nebo jak se s nimi proplétá krémová omáčka se smetanou a houbami. Tajemství dokonalé omáčky k těstovinám s fazolemi spočívá v jednoduchosti a kvalitních surovinách. Čerstvá zelenina, voňavé bylinky a špetka lásky, to je to, co dělá omáčku nezapomenutelnou. Ať už zvolíte rajčatovou klasiku, smetanovou s houbami nebo pikantní s chilli, nezapomeňte na jedno: omáčka má těstoviny a fazole doplňovat, ne je přebíjet.
Tipy pro servírování a dochucení
Těstoviny fidli, s jejich charakteristickým tvarem připomínajícím smyčcové nástroje, jsou jako stvořené pro vstřebání hustých a aromatických omáček. Právě taková je i omáčka z fazolí, která tomuto receptu dodává na sytosti a rustikálním šarmu. Pro dokonalý chuťový zážitek servírujte těstoviny s fazolovou omáčkou ihned po uvaření, dokud jsou krásně horké a al dente. Na talíři je můžete posypat čerstvě nastrouhaným parmazánem, který jim dodá příjemnou slanost a pikantní tón. Pokud chcete pokrm ozvláštnit, přidejte pár kapek kvalitního olivového oleje extra virgin. Ten dodá těstovinám lesk a jemnou ovocnou chuť. Pro svěží kontrast nezapomeňte na čerstvé bylinky, například petrželku nebo bazalku, které pokrmu dodají aroma a krásně ho ozdobí.
Varianty a obměny receptu
Těstoviny s fazolemi, to není jen tak obyčejné jídlo. Je to symfonie chutí, kde si každý kuchař může hrát s variacemi podle libosti. Základní recept na těstoviny s fazolemi, obzvlášť ty fidli, se dá obměňovat donekonečna. Milovníci masa si můžou přidat do receptu klobásku, slaninu, nebo třeba i chorizo pro španělský nádech. Vegetariáni zase ocení, když fazole obohatí o další zeleninu - cuketa, lilek, cherry rajčátka, to vše se krásně doplňuje. A co teprve bylinky! Bazalka je klasika, ale zkuste třeba i tymián, oregano, nebo petrželku. Fantazii se meze nekladou. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, těstoviny s fazolemi vás vždycky zasytí a potěší vaše chuťové pohárky.
Fidli v české kuchyni
Fidli, ty drobné těstoviny připomínající smyčcové nástroje, se v české kuchyni objevují spíše sporadicky. Zatímco v Itálii, odkud pocházejí, patří k základům gastronomie, u nás se s nimi setkáme spíše v modernějších pojetích jídel. Přesto si i v české kuchyni fidli nacházejí své místo. Jejich jemná chuť a rychlá příprava z nich dělají skvělou volbu pro lehký oběd či večeři. Skvěle se hodí k omáčkám s rajčaty, smetanou nebo pestem, ale i k zelenině a masu. Oblíbenou variantou jsou fidli s fazolemi, které jsou nejen chutné, ale i syté. Recept na těstoviny s fazolemi je jednoduchý a zvládne ho každý. Stačí uvařit fidli dle návodu na obalu, smíchat je s uvařenými fazolemi, cibulkou a česnekem orestovanými na oleji a dochutit solí, pepřem a majoránkou. Pro lahodnější chuť můžeme přidat i zakysanou smetanu nebo strouhaný parmazán.
Publikováno: 26. 10. 2024
Kategorie: jídlo a nápoje