Pohlreichův tajný recept na dokonalou dýňovou polévku
Pohlreichův Podpisový Recept Dýňová polévka je stálicí podzimního menu a šéfkuchař Zdeněk Pohlreich si ji pro její sametovou chuť a...
Pohlreichův Podpisový Recept Dýňová polévka je stálicí podzimního menu a šéfkuchař Zdeněk Pohlreich si ji pro její sametovou chuť a...
Vepřová játra: pochoutka nebo? Vepřová játra - některým lidem se při jejich zmínce sbíhají sliny, jiní se jim raději vyhnou obloukem....
Výběr správné čokolády Když si vybíráte čokoládu na polevu vánočního cukroví, je fajn vědět pár užitečných věcí. Běžná...
Co je to hodovna? Hody, to je oslava! A jaká by to byla oslava bez pořádného jídla a pití? Právě proto je nedílnou součástí hodů i hodobní hostina, lidově nazývaná hodovna. Tradičně se koná v místní hospodě nebo restauraci, která se pro tuto příležitost slavnostně vyzdobí. Stoly se prohýbají pod tíhou...
25. 11. 2024
Historie značky Orbit Žvýkačky Orbit patří mezi nejoblíbenější značky žvýkaček na světě. Historie značky Orbit sahá až do roku 1944, kdy byla poprvé představena v USA. V té době zuřila druhá světová válka a žvýkačky byly nedostatkovým zbožím. Společnost Wrigley's, která Orbit vyráběla, se proto rozhodla...
24. 11. 2024
Historie gulášové polévky Původ gulášové polévky, jak ji známe dnes, není zcela jasný a je opředený mnoha legendami. Některé teorie odkazují na starověké kočovné kmeny Maďarů, kteří údajně vařili podobné pokrmy z masa a cibule v kotlích nad ohněm. Jiné teorie spojují guláš s pasteveckou kulturou a potřebou...
23. 11. 2024
Nejlepší steakhousy v Liberci Liberec, město s bohatou historií a kulturou, nabízí také širokou škálu kulinářských zážitků. Pokud patříte mezi milovníky šťavnatých steaků, pak jste tu správně. V Liberci najdete hned několik restaurací, které se specializují na přípravu tohoto masového skvostu. Ať už preferujete...
22. 11. 2024
Co je panela Panela je nerafinovaný třtinový cukr, který se vyrábí zahušťováním šťávy z cukrové třtiny. Na rozdíl od běžného bílého cukru si panela zachovává vitamíny, minerály a stopové prvky. Má karamelovou chuť a zlatavou až tmavě hnědou barvu. Využívá se k slazení nápojů a dezertů, ale i slaných...
21. 11. 2024
Nepečený tvarohový dort: Oblíbená pochoutka Nepečený tvarohový dort je ideální volbou pro ty, kteří hledají osvěžující a zároveň jednoduchý dezert. Jeho příprava nevyžaduje pečení, což z něj činí skvělou volbu i pro začátečníky v kuchyni. Existuje nespočet variant a druhů nepečených tvarohových dortů, od...
20. 11. 2024
Historie Mentos Cukrovinky podobné Mentos existovaly v Nizozemsku již na počátku 20. století. Avšak značka Mentos, jak ji známe dnes, spatřila světlo světa v roce 1948, kdy ji založili bratři Michael a Pierre van Melle. Původně se Mentos prodávaly jako kulaté mátové bonbóny s jemnou skořápkovou krustou. V 50. letech se...
19. 11. 2024
Sójové boby: základ tofu Tofu, známé také jako sýr z fazolí, je základní potravinou v mnoha asijských kuchyních po staletí. Základem tofu jsou sójové boby, které se melou a vaří ve vodě, čímž vzniká sójové mléko. Toto mléko se poté sráží pomocí srážedla, obvykle nigari (hořčíkové soli) nebo sádrovce....
19. 11. 2024
Co je svatojánský chléb Svatojánský chléb, známý také jako karob, je prášek z lusku rohovníku obecného. Tento strom pochází z oblasti Středomoří a jeho plody se používají již po staletí. Svatojánský chléb má přirozeně sladkou chuť a často se používá jako zdravější alternativa kakaa. Na rozdíl od kakaa...
11. 11. 2024
Popis hřibu kříště Hřib kříšť (Boletus calopus) je houba z čeledi hřibovitých. Klobouk má v průměru 5–20 cm, zpočátku je polokulovitý, později sklenutý až plochý, světle hnědý až šedohnědý, někdy s olivovým nádechem. Povrch klobouku je suchý, matný, za vlhka mírně lepkavý. Třeň je 6–15 cm vysoký, 2–5...
11. 11. 2024