Tajemství dokonalého bismarcku: Tipy a triky pro neodolatelnou pochoutku

Bismarck

Původ a historie bismarcku

Sladký bismarck, známý také jako kobliha s marmeládou, má historii zahalenou tajemstvím. Přesný původ tohoto lahodného pečiva není zcela jasný, existuje však několik teorií. Jedna z nich spojuje bismarck s německým kancléřem Otto von Bismarckem. Podle této teorie byl Bismarck velkým milovníkem koblih a pekaři se mu rozhodli vzdát hold vytvořením koblihy pojmenované po něm. Tato teorie je však spíše legendou, neexistují pro ni žádné historické důkazy.

Jiná teorie spojuje bismarck s rakouskou kuchyní. V Rakousku se podobné koblihy s marmeládou nazývají „Buchteln“ a jsou tradičním pečivem. Je možné, že se bismarck do Čech dostal právě z Rakouska a postupem času se jeho název a receptura mírně pozměnily. Ať už je původ bismarcku jakýkoli, jedno je jisté: toto sladké pečivo si získalo srdce Čechů a stalo se oblíbenou pochoutkou k odpolední kávě nebo čaji. Dnes existuje nespočet variant bismarcku, od klasických s meruňkovou marmeládou po moderní verze s vanilkovým krémem nebo čokoládou.

Různé názvy pro bismarck

V Česku se sladkému pečivu plněnému krémem a zdobenému polevou neřekne jinak než věneček. Avšak v jiných částech země, a dokonce i v rámci Česka, se můžeme setkat s odlišnými názvy. Zatímco na Moravě se spíše setkáme s označením větrník, ve Slezsku se používá spíše kremrole. A co teprve bismarck? Tento název, odkazující na německého kancléře Otto von Bismarcka, se používá spíše pro koblihy plněné krémem. Zajímavé je, že i v Německu se setkáme s různými názvy pro toto oblíbené pečivo. Například v Berlíně se mu říká Pfannkuchen, zatímco v Bavorsku Krapfen. Ať už mu ale říkáme jakkoliv, jedno je jisté - sladké pečivo plněné lahodným krémem si vždy najde své věrné strávníky.

Typické suroviny na bismarck

Sladké potěšení zvané bismarck láká svou nadýchanou konzistencí a lahodnou náplní. Základem těsta jsou suroviny typické pro sladké pečivo – hladká mouka, droždí, cukr, vejce a máslo. Právě máslo dodává bismarckům jejich charakteristickou hebkost a vláčnost. Pro ještě nadýchanější konzistenci se do těsta často přidává i mléko nebo smetana. Tajemstvím dokonalého bismarcku je kvalitní droždí a dostatečné kynutí těsta. Díky tomu se v něm vytvoří vzduchové bublinky, které mu dodají lehkost. Co se týče náplně, fantazii se meze nekladou. Klasikou je vanilkový krém, povidla nebo marmeláda. Oblíbené jsou i ovocné náplně, například jahodové, borůvkové nebo meruňkové. Pro ty, kteří dávají přednost čokoládové chuti, je tu možnost náplně z čokoládového krému nebo nutelly.

Postup přípravy bismarcku

Nejprve si připravíme kvásek. Do misky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme vlažným mlékem. Necháme na teplém místě vzejít kvásek, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Mezitím si v míse smícháme mouku, cukr, sůl a vanilkový cukr. Poté přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké a pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Pokud je těsto příliš tuhé, můžeme přidat trochu vlažného mléka. Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Vlastnost Bismarck
Chuť Sladká
Textura Měkka, nadýchaná
Typické náplně Marmeláda, pudink

Vykynuté těsto rozdělíme na 8 stejných dílů. Z každého dílu vytvarujeme placku, doprostřed které dáme lžičku marmelády. Okraje placky přehneme přes marmeládu a důkladně uzavřeme, aby marmeláda během smažení nevytekla. Takto připravené bismarcky smažíme v rozpáleném oleji dozlatova z obou stran. Usmažené bismarcky necháme okapat na papírovém ubrousku, aby se zbavily přebytečného tuku. Ještě teplé je obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Bismarcky podáváme nejlépe ještě teplé, ale výborné jsou i studené.

Varianty náplní do bismarcku

Bismarck, tento nadýchaný smažený pokrm, si získává srdce (a žaludky) po celém světě. Ačkoliv je jeho klasická podoba s marmeládou a cukrem posypaná naprosto neodolatelná, existuje nepřeberné množství variací, které uspokojí i ty nejnáročnější mlsné jazýčky. Pro milovníky čokolády je tu kombinace s hustým vanilkovým krémem a polevou z hořké čokolády. Kdo má raději ovocné tóny, může sáhnout po borůvkách, malinách či jahodách, které se skvěle doplňují s jemným tvarohovým krémem. A pro ty, kteří se nebojí experimentovat, se nabízí varianty s pistáciovým krémem, slaným karamelem nebo třeba s náplní z mascarpone a kávy. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, jedno je jisté - bismarck je zkrátka králem sladkého pečiva.

Bismarck je pro mě symbolem nedělního rána, kdy se celá rodina sejde u stolu a užívá si společné chvíle.

Hana Novotná

Tipy pro smažení bismarcku

Pro dokonalý Bismarck s křupavou krustou a nadýchanou konzistencí je důležité dodržet několik zásad. Smažíme je ve vyšší vrstvě oleje, ideálně ve fritovacím hrnci, aby se nám pečivo ze všech stran rovnoměrně propeklo. Teplota oleje by se měla pohybovat okolo 170-180 °C. Pokud nemáte teploměr, zkuste do oleje vhodit kousek těsta – pokud se ihned začne smažit a stoupat k hladině, má olej ideální teplotu. Během smažení Bismarck občas obrátíme, aby se nám nepřipálil a propekl se ze všech stran. Hotové Bismarck poznáme podle zlatavé barvy. Po usmažení je necháme okapat na papírových utěrkách, abychom se zbavili přebytečného tuku. Teprve poté je plníme oblíbenou náplní, ať už se jedná o marmeládu, vanilkový krém nebo šlehačku.

Servírování a podávání bismarcku

Bismarck, tento nadýchaný smažený pokrm, není jen tak ledajaká svačina. Je to kulinářský zážitek, který si zaslouží být servírován s patřičnou úctou. Ať už se chystáte potěšit rodinu nebo zaujmout hosty, pár triků vám pomůže pozvednout servírování bismarcku na novou úroveň. Zapomeňte na obyčejné talíře! Pro dosažení rustikálního vzhledu zvolte dřevěnou servírovací desku nebo proutěný košík vystlaný ubrouskem. Teplý bismarck bude krásně kontrastovať s přírodními materiály a vytvoří tak lákavou atmosféru. Nezapomeňte na doplňky! Miska s pikantní hořčicí, sladkým džemem nebo osvěžující zakysanou smetanou dodají bismarcku další chuťový rozměr. A co by to bylo za smažené potěšení bez osvěžujícího nápoje? Studené pivo, sklenka vína nebo domácí limonáda perfektně doplní váš kulinářský zážitek.

Publikováno: 28. 10. 2024

Kategorie: gastronomie