Tajemství lanýžů: Kde je hledat a jak je poznat?

Lanýž

Co je lanýž

Lanýže jsou fascinující podzemní houby, které si získaly pověst kulinářského pokladu. Na rozdíl od běžných hub, které sbíráme v lese, tyto vzácné pochoutky rostou ukryté v půdě, kde žijí v těsném spojení s kořeny dubů, lísek a buků. Jejich charakteristická zemitá vůně a nezaměnitelná chuť z nich dělá skutečnou lahůdku, po které šílí gurmáni na celém světě. Když mluvíme o lanýžích, většinou máme na mysli dva hlavní druhy - bílé a černé. Bílé lanýže, které se nejčastěji nacházejí v italských lesích, jsou považovány za vzácnější a chuťově jemnější variantu. Naproti tomu černé lanýže, běžné ve Francii, jsou dostupnější a mají výraznější aroma. Hledání lanýžů je skutečné dobrodružství - bez pomoci speciálně vycvičených psů nebo prasat, která dokážou jejich vůni vystopovat pod zemí, bychom je jen těžko našli.

Druhy lanýžů

V podzemním světě hub najdeme spoustu lanýžových pokladů, i když ne všechny jsou k jídlu. Skutečnou královskou houbou je bezpochyby bílý lanýž, který se skrývá především v italské půdě. Když ho rozříznete, omámí vás neskutečná směsice vůní - od česnekové přes sýrovou až po medovou. Za tuhle delikatesu si ale pořádně připlatíte, ceny šplhají do astronomických výšin. O něco tmavší bratříček, černý lanýž z Francie, vás zase překvapí svou zemitou a pepřovou chutí. U nás doma můžete narazit na lanýž letní, který sice není tak výrazný jako jeho vzácnější příbuzní, ale zato je cenově přívětivější a v kuchyni ho využijete na spoustu způsobů. A to zdaleka není všechno - existuje ještě spousta dalších lanýžových druhů, které si pomalu nacházejí cestu do světa vysoké gastronomie.

Vzhled a aroma

Lanýže jsou opravdu výjimečné houby, které se od těch běžných výrazně odlišují. Nenajdete je v lese jako normální houby s kloboukem, ale musíte je hledat pod zemí, kde rostou jako takové nepravidelné bambulky. Jejich povrch není hladký jako u jiných hub - je spíš hrbolatý a pokrytý drobnými výstupky. Barvu mají různou, od úplně černé přes tmavě hnědou až po světle béžovou nebo bílou. Co je na lanýžích úplně nejzvláštnější, je jejich vůně. Ta je tak výrazná a osobitá, že když ji jednou ucítíte, už ji nikdy nezapomenete - je taková zemitá, trochu jako pižmo a někdy dokonce připomíná česnek. Právě tahle nenapodobitelná vůně je hlavní důvod, proč jsou lanýže tak drahé. Za tu vůni můžou složité přírodní látky, které se v lanýži tvoří, když dozrává. A představte si, že ta vůně je tak silná, že pronikne i přes vrstvu zeminy. Díky tomu ji dokážou zvířata ucítit, lanýže vyhrabou, sní je a pak roznášejí jejich výtrusy po okolí.

Lanýže, ty drahokamy země, jsou vzácným darem přírody, který dokáže proměnit obyčejné jídlo v nezapomenutelný gurmánský zážitek.

Bořivoj Navrátil

Výskyt a pěstování

Lanýže patří k těm nejvzácnějším pokladům, které nám příroda nadělila. Najdeme je hlavně v Evropě, ale také v Asii a Severní Americe. Tyhle zajímavé houby si žijí svým životem pod zemí, kde se kamarádí s kořeny různých stromů - nejvíc jim to klape s duby, lískami, borovicemi a lípami. Pro svůj růst si vybírají fajnové půdy bohaté na vápenec, kde to pěkně odtéká a hemží se to správnými mikroorganismy.

Vypěstovat lanýže, to je pořádná fuška a člověk musí mít andělskou trpělivost. Na plantážích to funguje tak, že se zasadí stromy, do kterých se předem nastěhuje podhoubí lanýžů. Než se první lanýže ukážou, to si počkáte pěkných pár let. A to ještě musíte hlídat vlhkost, teplotu a kvalitu půdy jako oko v hlavě.

Když už lanýže konečně vyrostou, přijde čas na jejich hledání. K tomu slouží speciálně vycvičení psi nebo prasata, která dokážou svými citlivými čumáky vyčmuchat, kde přesně jsou ty vzácné poklady ukryté. Není divu, že jsou lanýže tak drahé - je to zkrátka velká vzácnost a práce s nimi dá spoustu práce.

Gastronomie a využití

Lanýže jsou skutečným pokladem v kuchyni a právem se řadí mezi nejdražší pochoutky na světě. Tyhle výjimečné podzemní houby okouzlují svou charakteristickou vůní, která nemá obdoby. Když se podíváme do historie, už ve starém Římě je považovali za delikatesu a věřili, že dokážou roznítit vášeň. V dnešní době je najdete hlavně v luxusních restauracích, kde jimi kuchaři vylepšují chutě masových jídel, rybích specialit nebo třeba italského rizota. Můžete je sice jíst i syrové, ale většinou se s nimi pracuje za tepla - buď se lehce orestují, nebo se přidávají do horkého jídla těsně před podáváním, aby si zachovaly své kouzlo. Spousta lidí si oblíbila i lanýžové produkty jako oleje, másla nebo pasty, které dokážou běžné jídlo proměnit v gurmánský zážitek. A není to jen o jídle - lanýže si našly cestu i do kosmetiky a přírodní medicíny. Přidávají se do pleťových přípravků kvůli svým hydratačním účinkům a v lidovém léčitelství se traduje, že pomáhají s trávením, posilují imunitu a dodávají energii.

Cena a dostupnost

Lískové oříšky si můžeme natrhat ze stromů, to každý ví. Ale lanýže? Ty se schovávají pod zemí, kde žijí v těsném spojení s kořeny dubů a lísek. Není divu, že jsou tak vzácné a drahé - vždyť je nelze jen tak pěstovat na zahrádce! Jejich cena se odvíjí od mnoha faktorů - druh, velikost, místo původu a jak těžké je je sehnat. Čím výraznější vůně a větší vzácnost, tím více zaplatíte. Naprostou špičkou je bílý lanýž z italského Piemontu - za kilo dáte klidně i několik set tisíc korun. O něco dostupnější je černý lanýž, který se dá najít i u nás v Česku, ale i tak si za kilo připravte několik tisíc. Pokud vás lanýže lákají, ale nechcete utrácet majlant za čerstvé kousky, máte i jiné možnosti. V obchodech seženete lanýžové oleje, másla, pasty nebo třeba sůl - jsou mnohem levnější a stejně si užijete to úžasné lanýžové aroma.

Vlastnost Lanyž Hřib Smrkový
Roste pod zemí Ano Ne
Vůně Intenzivní, aromatická Příjemná, lesní

Zajímavosti o lanýžích

Fascinuje vás svět podzemních pokladů? Lanýže, tyhle tajuplné houby ukryté v hlíně, jsou skutečným klenotem v kulinářském světě a jejich cenovka vám může vyrazit dech. Málokdo tuší, že existuje přes stovku různých druhů lanýžů, i když ne každý je vhodný ke konzumaci. Opravdovými královskými kousky jsou piemontský bílý lanýž a francouzský černý lanýž z oblasti Périgordu. Právě po těchto dvou druzích nejvíc prahnou špičkoví kuchaři po celém světě, a to díky jejich výrazné chuti a nezaměnitelnému aromatu. Je docela zajímavé, že lanýže prostě nejdou vypěstovat na zahrádce nebo ve skleníku. Potřebují totiž zvláštní podmínky a žijí v těsném spojení s kořeny určitých stromů - dubů, lísek nebo borovic. Proto je jejich hledání tak složité a bez pomoci speciálně trénovaných čichačů - psů nebo prasat, které dokážou vyčmuchat jejich vůni pod zemí, by to bylo prakticky nemožné.

Publikováno: 20. 02. 2025

Kategorie: gastronomie