Sendvič: Král rychlého občerstvení?
Historie sendviče Sendvič, který dnes známe jako rychlou svačinu, má překvapivě dlouhou minulost. Už ve starém Římě si lidé...
Historie sendviče Sendvič, který dnes známe jako rychlou svačinu, má překvapivě dlouhou minulost. Už ve starém Římě si lidé...
Výběr správné čokolády Když si vybíráte čokoládu na polevu vánočního cukroví, je fajn vědět pár užitečných věcí. Běžná...
Vepřová játra: pochoutka nebo? Vepřová játra - některým lidem se při jejich zmínce sbíhají sliny, jiní se jim raději vyhnou obloukem....
Bramburky: Oblíbená česká svačina Brambůrky, slaná pochoutka z tenkých plátků brambor smažených v oleji, patří neodmyslitelně k českému stravování. Ať už si je dopřáváme jako rychlou svačinu, chuťovku k pivu nebo jen tak pro radost, brambůrky zkrátka k Česku patří. Jejich obliba napříč generacemi svědčí o tom,...
21. 10. 2024
Historie chmele v Česku Pěstování chmele má v Česku dlouhou a bohatou historii, úzce spjatou s výrobou piva. První zmínky o chmelu na našem území pochází z 9. století, ale jeho systematické pěstování se datuje do 12. století. Významným impulsem pro rozvoj chmelnic bylo udělení privilegií českým králům, kteří si...
20. 10. 2024
Historie a tradice menzy Technické menzy, neodmyslitelná součást života studentů technických vysokých škol, mají bohatou historii a tradice sahající často až do počátku 20. století. S rozvojem technického vzdělávání a nárůstem počtu studentů vznikala potřeba zajistit dostupné stravování v bezprostřední blízkosti...
20. 10. 2024
Historie mléčného koktejlu Mléčný koktejl, dnes již legendární nápoj, má překvapivě bohatou historii. Ačkoliv se jeho přesný původ těžko dohledává, první zmínky o něčem podobném se objevují již v 19. století. Tehdy se ovšem nejednalo o sladký krémový nápoj, jak ho známe dnes. První „mléčné koktejly“ byly...
20. 10. 2024
Historie Lavazzy Příběh Lavazzy se začal psát v roce 1895 v Turíně, kdy Luigi Lavazza otevřel malý obchod s potravinami. Jeho vášeň pro kávu ho ale brzy dovedla k experimentování s různými druhy a pražení. Luigiho průkopnický duch a vášeň pro dokonalou chuť kávy se staly základem pro budoucí úspěch značky. V roce...
19. 10. 2024
Stůl bez servítky Stůl bez servítky působí prázdně a nevábně. Servítky jsou důležitým prvkem stolování, a to nejen z praktického, ale i estetického hlediska. Chrání stůl před znečištěním a zároveň dotváří celkovou atmosféru tabule. Existuje mnoho druhů servítek, od papírových po látkové, v různých barvách a...
19. 10. 2024
Rybičková klasika Rybičková pomazánka, to je doslova česká klasika. Patří mezi nejoblíbenější pomazánky vůbec a není se čemu divit. Její příprava je rychlá a jednoduchá, chuť lahodná a variabilita prakticky nekonečná. Základem je pochopitelně rybička, nejčastěji makrela nebo sardinky. Ty se smíchají s máslem,...
19. 10. 2024
Tesco Havířov: Pobočky ve městě Havířov, město s bohatou historií a spoustou zeleně, nabízí také široké možnosti nákupů. Pro milovníky čerstvých potravin a kvalitních výrobků je tu Tesco. Tesco v Havířově provozuje několik prodejen, které uspokojí potřeby i těch nejnáročnějších zákazníků. Ať už hledáte...
18. 10. 2024
Co jsou jeřabiny? Jeřabiny, plody jeřábu ptačího (Sorbus aucuparia), jsou malé červené malvice, které zdobí naše lesy a zahrady na podzim. Jeřabiny jsou technicky vzato plodem, konkrétně malvicí, stejně jako jablka nebo hrušky. Nejsou to bobule, jak se mnozí mylně domnívají. Chuť čerstvých jeřabin je trpkohorká a pro...
18. 10. 2024
Bekovka: Nejen čepice Bekovka, ikonická pokrývka hlavy s bohatou historií, evokuje nejen styl, ale i určitou atmosféru. Není náhodou, že se stala symbolem dělnické třídy a později i neodmyslitelnou součástí image umělců a intelektuálů. Ať už si ji představíte na hlavě dělníka v továrně, básníka v kavárně nebo...
18. 10. 2024