Sendvič: Král rychlého občerstvení?
Historie sendviče Sendvič, který dnes známe jako rychlou svačinu, má překvapivě dlouhou minulost. Už ve starém Římě si lidé...
Historie sendviče Sendvič, který dnes známe jako rychlou svačinu, má překvapivě dlouhou minulost. Už ve starém Římě si lidé...
Tajemství dokonalé chuti Nejdokonalejší vajíčková pomazánka, jakou jste kdy ochutnali? To zní trochu jako přehánění, že? No, vlastně...
Delonghi: tradice a inovace Italská značka De'Longhi představuje to nejlepší z domácí přípravy kávy. Jejich kávovary spojují moderní...
Hovězí pupek: Pochoutka nebo rarita? Hovězí pupek, donedávna přehlížená část hovězího masa, si pomalu ale jistě razí cestu do českých restaurací. Ještě před pár lety byl hovězí pupek doménou spíše řezníků a nadšených kuchařů, kteří v něm objevili jeho skrytý potenciál. Dnes se s ním setkáváme čím dál...
05. 11. 2024
Historie kořenek Kořenky, nezbytní pomocníci v kuchyni, mají dlouhou a fascinující historii. Od pradávna si lidé cenili koření pro jeho schopnost dochutit jídlo a uchovat potraviny. Archeologické nálezy dokazují, že koření se používalo již v době kamenné, a to nejen pro kulinářské účely, ale také při náboženských...
05. 11. 2024
Původ a historie liči Liči, exotické ovoce s lahodnou, sladkou dužinou, má svůj původ v jižní Číně. Archeologické nálezy dokazují, že se liči v Číně pěstovalo již před více než 2000 lety. Prapůvodně se liči vyskytovalo v divoké přírodě v oblasti dnešních provincií Guangdong a Fujian. Díky své lahodné chuti a...
05. 11. 2024
Klasické šťouchané brambory Klasické šťouchané brambory, to je synonymum pro tradiční českou kuchyni. Jídlo našich babiček, které v sobě skrývá jednoduchost a zároveň lahodnou chuť. Základem jsou samozřejmě brambory, a to ideálně varný typ C, který se dobře rozšťouchá. Po uvaření se slije voda a brambory se...
04. 11. 2024
Původ a historie perkeltu Maďarský perkelt, toto lahodné a syté jídlo, má své kořeny hluboko v maďarské historii. Ačkoliv přesný původ perkeltu zůstává zahalen tajemstvím, jeho historie sahá až do 18. století. Perkelt, tradiční maďarské jídlo, se původně připravoval z ryb, které se hojně vyskytovaly v Dunaji a...
04. 11. 2024
Dýňové noky: Podzimní pochoutka S příchodem podzimu a s ním i sezóny dýní se otevírá svět kulinářských možností. Jednou z nejoblíbenějších a zároveň nejjednodušších úprav dýně jsou bezesporu dýňové noky. Tyto malé knedlíčky z těsta s přídavkem dýňového pyré si získají srdce malých i velkých...
04. 11. 2024
Vepřová panenka: Královna vepřového Vepřová panenka, to je učiněná královna vepřového masa. Její jemná chuť a křehká konzistence ji předurčují k tomu, aby se z ní staly ty nejvybranější pokrmy. Ať už ji grilujete, pečete, nebo smažíte, vždycky si zachová svoji delikátní chuť. Jedním z nejoblíbenějších...
03. 11. 2024
Co je tapioka Tapioka je škrobový produkt, který se získává z kořene manioku jedlého. Maniok je tropická rostlina původem z Jižní Ameriky, dnes se však pěstuje v mnoha tropických oblastech po celém světě. Tapioka se vyrábí ve formě drobných perliček, které se získávají zahuštěním a následným sušením škrobové...
03. 11. 2024
Výběr panenky a slaniny Při přípravě vepřové panenky ve slanině je výběr kvalitních surovin naprosto zásadní pro výslednou chuť pokrmu. Vepřová panenka by měla být světle růžová, pevná na dotek a s minimem blan. Ideální je panenka z mladšího prasete, která je křehčí a šťavnatější. Při výběru slaniny se...
03. 11. 2024
Výběr masa pro klobásy Při výrobě domácích klobás je volba masa klíčová pro výslednou chuť a texturu. Pro klasické klobásy se nejčastěji používá vepřové maso, a to ideálně směs libovějšího masa z kýty nebo plece s tučnějším masem z břicha. Tučnější maso dodá klobásám šťavnatost a chuť, zatímco libové...
02. 11. 2024